forkjølelse smitte

Slik smitter forkjølelsen

Forkjølelsesvirus er smittsomme også før du blir syk.

FORKJØLELSE SMITTE: Forkjølelsesvirus smitter i den perioden du har symptomer, og i en liten periode etter at forkjølelsessymptomene er borte, ifølge ekspert. F.
FORKJØLELSE SMITTE: Forkjølelsesvirus smitter i den perioden du har symptomer, og i en liten periode etter at forkjølelsessymptomene er borte, ifølge ekspert. F. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– En vanlig forkjølelse kan være smittsom i hele perioden fra man får viruset i kroppen, det vil si allerede før du blir syk, sier farmasøyt Åse Storfjell-Olven.

Generelt er forkjølelse mest smittsomt de første dagene du er syk.

– Du er smittsom mens du har symptomer og i en liten periode etter at forkjølelsessymptomene er borte, sier Storfjell-Olven.

Allmennlege Kjell Vaage, som driver Dr. Vaages legesenter på Gran Canaria, forklarer at forkjølelse medfører sår hals, slapphet og litt feber i starten. Dette forsvinner i løpet av få dager og etterfølges så av snue og hoste i løpet av ett eller to døgn etter symptomstart.

– Det finnes flere enn 200 virus som kan forårsake forkjølelse. Første gang man er i nærkontakt med ett av disse virusene, vil det med all sannsynlighet gjøre en forkjølet. Årsaken til det er at en ennå ikke har opparbeidet seg noen motstand mot det aktuelle viruset. Det forklarer hvorfor barn oftere blir forkjølet enn voksne, sier han.

Virusene angriper slimhinnene i nese og luftveier. En vanlig forkjølelse varer i rundt en uke.

Les også: Prøv dette for å bli kvitt forkjølelsen raskere

Virus og smitte

– Dråpesmitte vil si at virus blir «kastet» ut i luften av personer som er smittet, sier Gunhild Kile Sandvik, apoteker hos Apotek 1.

Det kan være for eksempel via hosting eller nysing. Kontaktsmitte vil si at virus overføres via berøring.

– Enten mellom to personer direkte eller ved at en smittet person overfører virus til et dørhåndtak, som deretter en frisk person tar på og så klør seg i øynene eller i nesen, sier Storfjell-Olven.

Du kan også bli smittet hvis du tar på klær, hud eller gjenstander med virus på.

– Trolig er håndsmitte den mest vanlige smittemåten, sier Sandvik.

– Viruset smitter ikke kun via håndkontakt, og for å bli smittet må viruset komme inn i kroppen via kroppens hulrom, som øyne og nese. Et eksempel kan være at en smittet person nyser eller hoster i hånden sin og deretter håndhilser på en frisk person, sier Storfjell-Olven.

Smittefare ved forkjølelse

Fra du er smittet til du er syk går det vanligvis to til tre dager.

– For å unngå å smitte andre bør du hoste i armkroken eller i et lommetørkle. Bruk papirlommetørklær til å pusse nesen og kast lommetørkleklærne straks etter bruk. Husk også å vaske hendene med flytende såpe og vann før du tar i noe, råder Sandvik.

Fuktige såpestykker kan være en smittekilde. Ved mangel på såpe og vann anbefaler Sandvik bruk av alkoholbaserte desinfeksjonsmidler for å fjerne bakterier og virus fra hendene.

Du bør kontakte lege hvis du har feber i mer enn fire-fem dager.

– Hvis du mistenker bihulebetennelse eller ørebetennelse kan det også være lurt med en legesjekk. Vanlige symptomer på førstnevnte er sterke smerter i bihulene og grønngult snørr. En ørebetennelse vil gi symptomer som smerter og dotter i øret, eventuelt med feber, sier Sandvik.

Dersom du får pustevansker og/eller stikkende smerter i brystkassen når du puster dypt inn, oppdager blod i slimet du hoster opp eller nesen renner over lang tid og væsken er klar bør du også ta en tur til legen.

Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv

Symptomer på forkjølelse

Nysing, tett nese, sår hals, hoste, hodepine og lett feber er vanlige sykdomstegn ved forkjølelse.

– Vanligvis varer en forkjølelse inntil en uke, men en eventuell hoste kan vare lengre, sier Sandvik.

En forkjølelse er ufarlig, og de fleste har godt av å gjennomgå en forkjølelse iblant for å stimulere immunforsvaret.

– Hvis forkjølelsen utløser en bakterieinfeksjon i øvre og nedre luftveier vil sykdomsforløpet forverres og forlenges, sier Sandvik.

Forkjølelse, allergi eller influensa?

– Pollenallergi og forkjølelse faktisk kan forveksles, sier Storfjell-Olven.

Er du allergisk, nyser du ofte i serier. Ved en forkjølelse nyser du gjerne bare ett eller to nys om gangen.

Kløe i øyne/nese og rennende øyne er ofte mer aktuelt ved pollenallergi.

– Er du forkjølet blir snørret gjerne slimete, mens det ved allergi ofte er tyntflytende. Feber er ikke vanlig ved allergi, sier hun.

Forkjølelse forveksles også lett med influensa.

– Generelt blir du mye dårligere ved influensa enn ved en forkjølelse, og symptomer som høy feber, smerter i muskler og ledd, hodepine og slapphet er mer intense. Det er viktig å huske på at penicillin og andre antibiotika ikke hjelper mot forkjølelse, ettersom forkjølelse skyldes virus, legger hun til.

Les også: Hvis det surkler i brystet bør du ta en tur til legen

Slik lindrer du forkjølelsen

Apotekeren har noen råd for å lindre forkjølelsen og bli fortere frisk.

– Hold deg varm, spesielt på beina. Pass på å ta det med ro. Personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress blir lettere syke enn andre, sier hun.

– Vask hendene ofte med flytende såpe og vann. Fuktige såpestykker kan være smittekilde for virus og bakterier.Smittestoffer spres også lett til andre når du hoster eller nyser. For å unngå å smitte andre, bør du hoste i armkroken eller i et lommetørkle.

– I hjemmet bør alle ha hvert sitt håndkle. På arbeidsplasser og andre steder bør alltid papirhåndklær benyttes. Bruk papirlommetørklær til å pusse nesen. De kastes straks etter bruk, deretter vaskes hendene før du tar i noe.

Til slutt anbefaler hun gurgling av halsen med vann og skylling av nesen med saltvannspray, noe som kan redusere risikoen for at virus fester seg i luftveiene.

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2013, og sist oppdatert 23/11 2022.

Les også