Helseleksikon: Neseblødning

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Neseblødning

Blødninger fra nesen har sjelden noen alvorlig bakenforliggende årsak.

Årsaker

Det finnes en rekke arterier som ligger nær overflaten inne i nesen. Disse begynner lett å blø hvis de blir irritert pga. betennelse ellers skade, f.eks. ved forkjølelse eller at man piller seg i nesen.

Neseblødninger er vanligst blant barn og eldre mennesker. Voksne som gjentatte ganger blør neseblod uten at det foreligger noen åpenbar årsak bør få sjekket blodtrykket, selv om høyt blodtrykk bare en sjelden gang fremprovoserer neseblødninger. Har man voldsomme og/eller hyppige neseblødninger, bør man kontakte lege for å få undersøkt om blodet levrer seg som det skal.

Symptomer

Dryppvis blødning fra nesen over flere minutter som ikke gjør vondt. Noen ganger kommer det blodig siving fra nesen i et par dager etter blødningen.

Behandling

Førstehjelpen består i å klemme sammen den bløte delen av nesen hardt i noen minutter, lenge nok til at man stenger av det blødende blodkaret. De fleste blødninger stopper når man følger dette rådet. Man bør sitte eller stå, ikke ligge ned.

Er blødningen av det voldsomme slaget, anbefales det å pakke nesen inn med et langt gasbind, som setter blodkaret under press. Ved unormalt store blødninger bør man kontakte lege.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!