Helseleksikon: Brystplager hos kvinner

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Brystplager hos kvinner

Smerter, hudforandringer i - eller væskutskillelse fra - brystene. Vanligvis skyldes plagene harmløse forhold.

Årsaker

Utpreget store bryster kan gi rygg- og nakkesmerter. Mange kvinner får smerter i brystene i andre halvdel av svangerskapssyklusen, når brystene pga. hormonpåvirkning blir mer omfangsrike. Oftest er disse plagene til å leve med, men det er enkelte kvinner som har store brystsmerter i opp imot to til tre uker hver måned.

Lokal smerte

Ettersom brystene er vare for støt, kan lokale smerter ofte skyldes en uoppdaget skade. Det er lite trolig at lokale smerter skyldes sykdom, men vedvarende smerter bør utredes. Det er overhodet ingenting som tyder på at skader på brystene kan føre til brystkreft.

Sår hud og væskeutskillelse fra brystknoppene

Brystknoppene kan utsettes for nøyaktig de samme plagene som huden ellers på kroppen, som f.eks. eksem og infeksjoner. Mange kvinner, ikke minst de brystfagre, får lett svetteutslett under brystene.

En unormal utskillelse av prolaktin (hormonet som virker stimulerende på morsmelkproduksjonen) fra en (godartet) svulst i hypofysen, kan føre til en melkeliknende væskeutskillelse fra brystene. Når væsken som skilles ut er grønn- eller gulfarget, stammer den fra kjertler inni selve brystet, og er vanligvis helt ufarlig.

Symptomer

Smerter som har en syklisk karakter, er oftest helt ufarlige - ikke minst hvis kjertelvevet i brystene samtidig er fast. Lokale smerter i bare én del av brystet bør tas mer alvorlig. Er området under brystene sårt, rødt og klør, skyldes dette vanligvis svetteutslett.

Har man væskeutskillelse fra ett eller begge bryster over tid, bør man oppsøke lege, som bl.a. kan måle prolaktinverdiene i blodet. Blør man fra en brystknopp, er dette et symptom som alltid bør utredes, ettersom blødningene kan være en tidlig indikasjon på kreft i en av brystknoppens melkeutførselsganger. En tommelfingerregel er at man skal oppsøke lege hvis brystene forandrer karakter - det være seg i form av en kul, væskeutskillelse fra brystknoppene, ømhet i brystene eller brystknoppene, eller at hudoverflaten blir appelsinskallaktig.

Behandling

En BH som gir god støtte kan være til god hjelp ved såkalte sykliske smerter, eller hvis man har et utpreget stor byste som medfører ubehag. En brystreduserende operasjon kan i ekstreme tilfeller også være et alternativ.

Ved sykliske smerter i brystene kan nattlysolje som tas sammenhengende i tre måneder ha god effekt. Oppdager man uregelmessigheter i brystene, kan mammografi eller en biopsi (vevsprøve) av det aktuelle området være et alternativ. Ved sterke smerter i brystene foreskrives det noen ganger medisiner (f.eks. danazol eller bromocriptin), men disse har mange bivirkninger.

Man kan få bukt med mange ulike hudplager ved å bruke en krem som inneholder steroider som f.eks. hydrokortison, som ofte brukes i kombinasjon med en antibiotikakrem og et soppdrepende middel.

Vedvarende smerter, og ikke minst blodig væskeutskillelse, bør utredes av spesialist. Hva slags behandling som iverksettes hvis det påvises prolaktinforstyrrelser, avhenger av årsaken til uregelmessighetene.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!