Helseleksikon: Medfødt hoftedysplasi

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Medfødt hoftedysplasi

Medfødt misdannelse som, hvis den ikke oppdages i barndommen, kan forårsake halting i voksen alder.

Årsaker

Lårbenet er ment å skulle passe perfekt inn i hofteskålen. Ved medfødt hoftedysplasi er lårbenet feilplassert. Misdannelsen forekommer seks ganger oftere hos jenter enn hos gutter. Det er dessuten en overhyppighet blant barn som er født i seteleie. Medfødt hoftedysplasi skyldes antakelig at hofteskålen ikke er utviklet normalt, og rammer omkring ett av 500 barn.

Symptomer

Hos barn med hoftedysplasi er ikke hudfoldene rundt seteballene symmetriske, slik de normalt er. Med tiden ser benet med misdannelsen kortere ut, samtidig som det vender utover.

Alle barn undersøkes for denne misdannelsen både rett etter fødselen og ved senere helsekontroller. Undersøkelsen foregår ved at legen presser hoften for å se om den glir ut av ledd, og undersøker hudfoldene rundt seteballene. Er legen i tvil, skal barnet henvises til spesialist som kan utrede hoften videre, bl.a. ved hjelp av ultralyd.

Behandling

Ved påvist hoftedysplasi må barnet ligge i en skinne eller en dertil egnet pute i flere måneder. Hensikten med dette er å holde lårbenet i ro i hofteskålen, slik at skålen kan innrette seg etter benet. Når denne behandlingen en sjelden gang ikke er vellykket, kan det være aktuelt med en operasjon som setter lårbenet på plass.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!