Helseleksikon: Lungekreft

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Lungekreft

Vanlig kreftform, der svulsten vokser inne i lungeluftveiene.

Årsaker

Det er ingen tvil om at tobakksrøyking er den viktigste årsaken til lungekreft. Men ettersom sigaretter inneholder hundrevis av forskjellige stoffer og tjærer, er det ingen som vet med sikkerhet akkurat hvilke(t) stoff(er) som forårsaker skadene. All seriøs forskning er imidlertid entydig på at jo flere sigaretter en røyker om dagen, og jo lenger en røyker, desto større er risikoen for at en pådrar seg lungekreft.

Risikoen økes ytterligere, hvis en også utsettes for omgivelser som virker irriterende på luftveiene, så som et sterkt forurenset miljø og asbeststøv. Det er mye som tyder på at innånding av både kull- og asbeststøv irriterer bronkiene til en så stor grad, at det kan innebære at celler blir maligne (ondartede).

Omkring 15 prosent av dem som blir rammet av lungekreft er ikke-røykere, men de fleste av disse pasientene har til gjengjeld vært utsatt for omfattende passiv røyking.

Symptomer

For de fleste pasienters del er første symptom på lungekreft langvarig hoste eller smerter i brystområdet. Andre begynner å hoste opp blod og får tilbakevendende lungebetennelser som vanskelig lar seg behandle. Senere i sykdomsforløpet får mange plager som er typiske ved kreft generelt; de går ned i vekt, mister matlysten og får en generelt dårlig allmenntilstand.

Lungekreft sprer seg ofte til andre deler av kroppen, og kan derfor også gi symptomer i benvevet i form av smerter; i hjernen i form av epileptiske anfall eller omtåkethet; og i leveren i form av gulsott.

Hvis røntgenbilder av brystet påviser en tumor, må man utredes videre. Neste steg er da å få foretatt en såkalt bronkoskopi hos en lungespesialist. Dette foregår ved at en tynn slange som har et kamera i enden føres ned i bronkiene gjennom munnen eller nesen. Slangen kan suge opp slim og har koblet til seg en liten tang som kan knipe av en vevsbit, som kan undersøkes videre.

Behandling

Lungekreft er en kreftform som det er svært vanskelig å kurere. Noen opplever imidlertid en viss lindring ved at den delen av lungen som er rammet opereres bort. Strålebehandling kan også bidra til forbigående å krympe tumoren, noe som også kan redusere hosteplager og pusteproblemer. Strålebehandling tas også i bruk hvis kreften har spredd seg til f.eks. hjernen eller benmassen. Ofte får lungekreftpasienter en kombinasjonsbehandling bestående av strålebehandling og cellegift (kjemoterapi).

Alt tyder på at risikoen for å utvikle lungekreft avtar betydelig allerede to år etter at røykere har sluttet å røyke, og videre at risikoen blir mindre for hvert år som går etter at man har blitt ikke-røyker.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!