Helseleksikon: Myomer (muskelknuter på livmoren)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Myomer (muskelknuter på livmoren)

Godartet svulst - utviklet av muskelceller - som forekommer relativt ofte i livmoren.

Årsaker

Veggene i livmoren består for det meste av muskelmasse, som blir større under graviditet. Det er denne muskelmassen som trekker seg sammen i form av kynnere under svangerskapet og som bidrar til at barnet blir støtt ut av livmoren under fødselen.

Et myom oppstår når muskelceller begynner å utvide seg og vokser til en svulst inni den ellers friske muskelen. Svulsten er imidlertid godartet, og myom-forløpet er noe ganske annet enn et kreftforløp. Myomer vokser svært langsomt og kan være på størrelse med små meloner før de begynner å gi symptomer. Ubehandlet kan de fortsette å vokse til de veier omlag 20 kilo.

Man har ofte flere myomer av forskjellige størrelse i livmoren på samme tid. Jo større de er, jo mer vil de prege fasongen på livmoren, og jo lenger vil de trenge inn i livmorhulen og gi symptomer.

Man vet ikke med sikkerhet hva som fører til at det dannes myomer. Det man imidlertid vet, er at myomer først og fremst forekommer hos kvinner som ikke har født, eller som har født etter fylte 30 år. Mye tyder på at årsaken er at kvinner som faller innenfor disse to kategoriene har høyere østrogennivå i blodet over tid, enn kvinner som føder barn før de fyller 30. Et faktum som støtter opp under denne teorien, er at myomer har det med å krympe etter overgangsalderen (menopausen), når østrogennivåene synker igjen. Omkring 20 prosent av alle kvinner har myomer.

Symptomer

Små myomer gir sjelden symptomer og oppdages i noen tilfeller tilfeldig ved gynekologiske undersøkelser. Når et myom har nådd en viss størrelse, er vanligste symptom uregelmessige og sterke menstruasjonsblødninger. Myomer er normalt ikke forbundet med smerter, bortsett fra ved forstyrrelser i blodsirkulasjonen. Virkelig store myomer fører til at livmoren eser ut og presser på blæren, slik at en kjenner et konstant behov for å tisse.

De fleste fagfolk mener at myomer ikke påvirker kvinners fertilitet. Store myomer kan imidlertid vanskeliggjøre selve forplantningen - og for gravide kvinners del - påvirke barnets vekst, og bidra til at kvinnen må ta keisersnitt.

Behandling

Myomer behandles bare hvis de gir symptomer, eller hvis legen antar at de vil skape komplikasjoner ved et eventuelt svangerskap. Å operere bort hvert enkelt myom (myomektomi) er mulig, men komplisert. Man kan imidlertid få fjernet mange myomer ved én enkelt operasjon. Et slikt inngrep er først og fremst aktuelt for kvinner som ønsker å bli gravide eller som vil forhindre at de senere kan komme til å måtte få fjernet livmoren (hysterektomi). Mange velger imidlertid heller å få fjernet livmoren, ettersom det er en 10-15 prosents sjanse for at myomer vokser ut igjen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!