Helseleksikon: Frossen skulder (frozen shoulder)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Frossen skulder (frozen shoulder)

Betegnelse på en rekke tilstander som alle gir symptomer i form av smerter og stivhet i skulderleddet.

Årsaker

Betegnelsen "frossen skulder" er mer en beskrivelse av effekten ved skuldersmerter, enn en forklaring på hva plagene skyldes. En frossen skulder innebærer bokstavelig talt at skulderen er fryst fast i en gitt posisjon. En smertesfull, stiv (frossen) skulder kan være forårsaket av mange ulike diagnoser, deriblant subakromial bursitt, kapsulitt og skade på det tynne muskellaget rundt leddhodet.

Skulderleddet ligger mellom overarmen, kravebenet og skulderbladet. Disse tre kroppsdelene er knyttet til hverandre ved hjelp av leddkapsler, sener og muskler, slik at styrke forenes med en stor grad av bevegelsesfrihet. Vanligvis foregår bevegelsen i kulehodeleddet som man finner i overgangen mellom overarmen og skulderbladet, mens kravebenet bidrar til å stabilisere bevegelsen. Flere av de korte musklene som brukes når vi beveger armene, møtes i en "rotasjonsmuffe" som ligger over leddet. Bevegelsene til "rotasjonmuffen" understøttes av andre muskler, deriblant biceps og deltamusklene. Det er ti hovedmuskler, som - ved hjelp av en rekke sener og beskyttelse fra to slimhinneposer - holder senene adskilt fra selve benet i leddet.

Det er åpenbart at mulighetene er mange for at muskelfibre skal ryke, sener skal slites over, at det går betennelse i slimhinneposene og at ben gnisser mot hverandre. Det skal ikke så mye til for at skulderen skades, og ofte skyldes skulderplager rett og slett uhensiktsmessig bruk. Vanligvis er det bare en av skuldrene som blir "f rossen".

Symptomer

Symptomene på en frossen skulder er smerter og stivhet i skulderleddet - særlig er det smertefullt å svinge armen rundt. Mens noen først får et stikk når skulderen inntar en gitt posisjon, får de som har en virkelig frossen skulder smerter ved den minste skulderbevegelse. En serie med undersøkelser som viser hvilke bevegelser som forårsaker smerter, kan gi en nokså god pekepinn på hvilke muskler og sener som er affisert.

Behandling

En frossen skulder vil i løpet av ni til femten måneder tilheles, uavhengig av om den blir behandlet. Verdien av en gitt behandlingsform må derfor ses opp mot dette naturlige tilhelingsforløpet. Et naturlig første behandlingsvalg er et betennelseshemmende preparat, men det er viktig å velge ett som ikke gir fordøyelsesplager, i og med at man må regne med å ta medisinen i flere måneder.

Fysioterapi tidlig i sykdomsforløpet kan være til god hjelp, ettersom mange - av naturlige grunner - slutter å bruke den vonde skulderen og på den måten bidrar til at tilstanden forverres. En kombinasjon av varmebehandling, ultralyd og øvelser gir god smertelindring og minner en om viktigheten av å bruke skulderen. En injeksjon med steroider som settes i et spesielt smertefullt område, kan også ha god effekt.

I noen få tilfeller velger man å gå inn i leddet, og ved hjelp av endoskopi undersøke f.eks. hva som forsinker tilhelingen, eller om det er sener som bør opereres.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!