Helseleksikon: Analfissur

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Analfissur

Sprekk i slimhinnen i endetarmen.

Årsaker

Endetarmen holder seg lukket takket være muskelvev som utvider seg når avføringen skal ut. Noen ganger er imidlertid avføringen så hard at slimhinnen sprekker. Tilbakevendende sprekkdannelser kan indikere tarmsykdom, først og fremst Crohns sykdom.

Symptomer

Alt tyder på at man har en sprekkdannelse i endetarmen hvis man får vondt etter å ha hatt kraftig avføring, og man ser blodspor når man tørker seg i baken. Smertene melder seg deretter hver gang man har avføring. Sprekken kan ses som et sårt område i endetarmen. Hvis legen prøver å stikke en finger inn i endetarmen i forbindelse med en undersøkelse, vil dette være svært smertefullt.

Behandling

Det er vanlig med små sprekkdannelser i endetarmen, og disse leges vanligvis av seg selv. Eventuelt kan man bruke en lett bedøvende gel som smertelinding. Det er viktig at man sørger for å ha myk og regelmessig avføring, eventuelt ved hjelp av et avføringsmiddel.

Store sprekkdannelser som ikke leges av seg selv, kan eventuelt opereres. Operasjonen fører til at sprekkdannelsen ikke lenger strekkes så mye under avføring, og at den leges i løpet av et par uker. Vanligvis er tiltakene nevnt over tilstrekkelige, men en sjelden gang er det nødvendig å sy sammen en sprekkdannelse som har blitt kronisk.

Man skal aldri overse blødninger i endetarmen, selv om de ofte viser seg å være helt ufarlige.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!