Disse produktene har blitt en millionsuksess

Men er ferdiggrøt like sunn som hjemmelaget grøt?

VI BETALER GJERNE for at andre lager grøten vi spiser.
VI BETALER GJERNE for at andre lager grøten vi spiser. Foto: (Colourbox / TINE / Fjordland)
Publisert

(SIDE2): Fredag 23. oktober feires verdens grøtdag, og grøt er helt klart en populær rett blant nordmenn.

Havregrøt er trendy

Ifølge en pressemelding fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter var risgrøt den mest populære grøttypen på 90-tallet, men de senere årene har havregrøten inntatt førsteplassen som den grøtvarianten nordmenn spiser mest.

- Havregrøt er veldig kjapt, enkelt og sunt, og passer derfor godt som frokost i en travel hverdag, sier Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter. 

Nesten 600.000 nordmenn spiser havregrøt hver uke og grøtglade nordmenn gir utvilsomt penger i kassa for matprodusentene.

Lettvint løsning

FJORDLAND HAVREGRØT består av ingrediensene helmelk, 15 prosent kuttet havre og salt.
FJORDLAND HAVREGRØT består av ingrediensene helmelk, 15 prosent kuttet havre og salt. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Hos ferdigmatprodusenten Fjordland har salg av grøt fordoblet seg på fem
år.

- I 2011 solgte vi 11 millioner porsjoner ferdiggrøt. Salgstallene så langt i år tyder på 20 millioner porsjoner i 2015. Det er veldig gøy å se at nordmenn for alvor har fått øyne opp for grøt, sier Elise Naper Andersen, grøtsjef hos Fjordland.

Hun er ikke overrasket over at nettopp ferdiggrøt at opplevd en såpass eksplosiv vekst.

- Det kan være krevende å koke grøt hjemme, da den har en tendens til å svi seg. Mange har glemt hvordan man tilbereder denne tradisjonsrike retten «på ordentlig», og kjøper dermed heller grøten ferdigkokt for å spare både tid og krefter, mener grøtsjefen.

Men er denne grøten like sunn som hjemmelaget grøt?

- Vi lager grøten vår på tradisjonelle oppskrifter og med akkurat de samme råvarene en ville brukt hjemme. Fjordlandgrøten er dermed lik en hjemmelaget grøt som er lagd på samme oppskrift, sier Anne Marit Rødland, kommunikasjonssjef i Fjordland, til Side2.

- For eksempel så er Fjordland havregrøt laget på melk og steel-cut havre. Steel-cut havre er mindre bearbeidet enn valset lettkokt havre. Havrekornene er rike på fiber og en fin kilde til protein. Dette gjør at en porsjon havregrøt fra Fjordland dekker opp mot 20 prosent av mengde fiber helsemyndighetene anbefaler oss å innta daglig, forklarer kommunikasjonssjefen.

Spår grøtvekst i tiden fremover

TINE-meieriet på Tretten er Norges største grøtprodusent. Siden oppstart i 1993 har det her blitt produsert hele 80.000 tonn grøt.

Grøten som produseres på Tretten selges av både TINE og Fjordland.

- Vi ser ingen tegn på at nordmenn begynner å bli mette på ferdiggrøt, tvert imot. Alle grøtproduktene har vokst jevnt og trutt siden 1993, og vi venter videre vekst fremover, sier Erik Isum, meierisjef på TINE Tretten.

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2015.

Les også