Disse menneskene vil du helst ikke møte − men de utretter mirakler

Når katastrofen skjer, kan miraklene være like om hjørnet. 

Når nøden er størst: Fra venstre: Elin Skogland, Jan Roger Klakegg, Simen Hegg Loftstad og Kjersti Solvoll Jølberg,
Når nøden er størst: Fra venstre: Elin Skogland, Jan Roger Klakegg, Simen Hegg Loftstad og Kjersti Solvoll Jølberg, Foto: Lars-Erik Nygaard
Sist oppdatert

Ulykker, kriger og sykdom tar ikke bare liv. De ødelegger liv også. Harde ord som «skamfert», «vansiret», «maltraktert», »krøpling» eller «syk» og «stakkar» møter mennesker som brått og uventet får sitt utseende endret i den grad at folk enten stirrer eller snur seg vekk.

Men noen står klar for å hjelpe.

Folk som Jan Roger Klakegg, Kjersti Solvoll Jølberg, Simen Hegg Lofstad og Elin Skogland.

Folk som har gjort det til sin livsoppgave å hjelpe hardt rammende medmennesker til å møte verden nesten som før. De er mestere i å kamuflere og erstatte tapt kropp. De jobber sent og tidlig for å sikre at folk skal bli sett for den de er, ikke for hva de har vært igjennom.

Visst handler det om utseende. Men du kommer neppe lengre unna skjønnhetsklinikker på Frogner i Oslo med pastellfarget interiør og «C» og «Q» i navnet. De bruker ikke sine kunnskaper til å blir rike, der de jobber på et ombygd handicaptoalett på et sykehus i Oslo, bak en støyskjerm i Haugesund, i et industri­område i Bergen eller blant halvgamle trehus i Drammen.

Møt heltene som gir folk tilbake verdigheten og følelsen av å være menneske igjen − eller «livet» om du vil.

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2023, og sist oppdatert 06/04 2023.

Les også