Disse enkle feilene ødelegger havregrøten

Så lett blir den sunne frokosten til en kaloribombe.

Publisert

Det er en grunn til at havregrøten er blitt et så populært frokostalternativ.

Det smaker godt, det er sunt, og det er nok av alternativer med spennende toppinger, slik at man slipper å gå lei.

Men, med ulike muligheter kommer også ulike utfall. Det er nemlig sånn at feil valg av topping kan spolere hele helseeffekten havregrøten ga deg i utgangspunktet.

Her er tipsene du burde ha i bakhodet neste gang du lager havregrøt.

For store porsjoner

Ettersom havregrøt er blitt kjent som en sunn matrett, er det flere som har en tendens til å spise for mye av den.

Mange bruker en full kopp med tørre havregryn når de skal lage grøt, uten å tenke over at grøten vokser til nærmest dobbel størrelse når den varmes.

Havren trekker til seg vann, og vokser i volum. Sikt derfor på en halv kopp med tørre gryn, og en hel kopp med vann, om du ønsker å sitte igjen med en anbefalt porsjon grøt til slutt.

En anbefalt porsjon havregrøt tilsvarer 150 kalorier. Det gir plass til like mange kalorier i toppingen, om du ønsker en god og mettende frokost.

For mye sukker

Det finnes så mange måter å få en havregrøt til å bli søt på. Folk bruker honning, lønnesirup, sjokoladebiter eller brunt sukker.

Foto: Colourbox

Men du må være bevisst på at når du øker søtningen, synker også sunnhetsgraden til grøten.

Prøv å unngå sukkeret, og sats heller på noen naturlig søte alternativer. Kanel, kakaopulver og vaniljeekstrakt kan være perfekt. De smaker søtt, uten å være fulle av søtning.

Unngå tørket frukt

Det kommer sikkert overraskende på mange, men tørket frukt kan faktisk være en skikkelig sukkerbombe.

Tørket frukt kan faktisk ha åtte ganger så mye kalorier som fersk frukt.

Prøv derfor å holde deg unna de tørkede versjonene, og sats heller på fersk eller fryst frukt og bær til toppingen din.

Forsiktig med å kjøpe ferdig

Det er stadig flere kafeer som inkluderer havregrøten i takeaway-menyene.

Det er lett å lage, og det gir samtidig et inntrykk av at kafeen er opptatt av sunne matvaner.

Det sunne ryktet er imidlertid ikke alltid fortjent. Mens noen steder fyller havregrøtene med sunne tilskudd, sånn som proteinpulver, velger andre steder å fylle grøten med krem eller andre kaloribomber.

Den enkleste måten å unngå dette på, er å studere ingrediensene til grøten før du kjøper den.

For mye nøtter

Foto: Colourbox

Det å bruke nøtter i havregrøten kan sørge for å balansere proteinet i grøten med sunt fett.

Du må imidlertid være oppmerksom på at det høye fettinnholdet i nøttene sørger for at dette balanseres rimelig kjapt. De har flere kaolrier per gram enn det havregrynet har.

Det anbefales derfor ikke å bruke noe særlig mer enn en liten neve med nøtter til toppingen.

Hold deg unna ferdiggrøt

Det dukker stadig opp flere raske versjoner med ferdiggrøt i butikkhyllene.

De små porsjonspakkede posene som bare krever et lite minutt i mikrobølgeovnen er sjelden et godt alternativ. 

Ferdiggrøtene kan være et alternativ om du har dårlig tid, men de fleste har et ganske høyt sukkernivå. Unngå derfor å tilsette noe søtning ved siden av.

Om du derimot har noen minutter til overs anbefales det å kjøpe vanlige havregryn på egenhånd, og koke grøten på vanlig måte.

De originale grynene suger også til seg mer vann, og holder deg derfor mett lengre.

Ikke nok topping

Ironisk nok, så er det ikke bare et problem om du bruker for mye topping. Det kan også være et problem om du bruker for lite.

Om du setter deg ned med en havregrøt toppet med to bringebær, vil du ikke holde deg mett så veldig lenge.

Husk derfor å tilsette en kopp med frisk frukt, og eventuelt litt melk. Trikset er å la havregrøten inneholde mellom 300 og 400 kalorier. Da skal du holde deg mett helt fram til lunsj.

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2014.

Les også