Hygiene

Disse bakteriebombene bør du unngå i sommer

Og dette gjør du for å beskytte deg mot bakteriefellene.

Foto: Uwe Krejci/Getty Images
Sist oppdatert

Mange blir mindre nøye med håndhygienen når det nærmer seg sommeren, og forkjølelsessesongen er over for noen måneder. Noen skal kanskje ut og reise denne sommeren, andre skal jobbe - uansett er det felles for alle at det er varmere i luften - og bakterier trives som kjent i høyere temperaturer. 

Med dette i bakhodet har vi spurt Espen Agnalt, administrerende direktør i Rentokil Initial Hygieneservice om han kan dele sine beste tips til hvordan å sikre seg mot bakterier denne sommeren. 

Her her hans topp fire-liste: 

1. Hold alltid skitne hender unna munnen 

2. Husk å vaske hender med såpe og vann, det vil si vaske alle fingrene - inkludert tommelen. Og glem ikke å tørke hendene godt med papirark. 

3. Unngå å ta på typiske bakteriesteder som dørhåndtak eller håndtaket på rulletrappen. 

4. Vask alltid hendene dine før du spiser. 

En ordentlig håndvask bør ifølge forskning vare i minst 40 sekunder. I løpet av disse 40 sekundene gnir man hendene sammen, vasker mellom fingrene og passer på å få med tommelen. 

Les mer her: Slik bør en ordentlig håndvask være

- Det er snakk om bakteriebomber, men er disse bakteriene egentlig farlige for oss? 

- Det finnes ulike typer bakterier, og det varierer hvor farlige de er for oss mennesker, men ofte kommer det an på mennesket selv hvordan man håndterer bakteriene. Er kroppen sliten, er man ung eller gammel – alt dette påvirker ens evne til å tåle bakerier, sier han til Side2.

- Noen bakterier er permanente, og er en naturlig del av vå mikrobiologiske flora. Det er de transiente bakteriene vi vil unngå, da de overføres - først og fremst med hendene - og disse blir man kvitt med håndhygiene. 

Bakteriebombene du kanskje ikke visste om

Selv om de fleste av oss vet at vi burde vaske oss på hendene etter at vi har vært på offentlige toaletter eller offentlig transport, er det ikke alle bakteriefeller som er like innlysende. 

Disse stedene trives bakterier ekstra godt, og du bør derfor være litt ekstra obs: 

1. Dørhåndtak

- Du kommer rett og slett ikke utenom dørhåndtak. Det ligger i ordets betydning at du må bruke hånden, og hånden er den mest bakterieutsatte kroppsdelen. Problemet er at du ofte tar deg i ansiktet, i munnen eller på maten du spiser, og når vi vet at bakterier kan leve i opptil 24 timer på et dørhåndtak, så har vi en stor risiko for å bli syk av det, sier Espen. 

2. Kollegers hender

- Det mest uforutsigbare stedet vi møter bakterier er hos andre mennesker. Du kan være så nøye som bare det med håndhygienen din, men du vet ikke hvordan din kollega sin hygiene er. I en undersøkelse gjennomført for Initial hygieneservice kommer det frem at nesten dobbelt så mange menn, i forhold til kvinner, mener kollegers håndhygiene er dårlig. Så at det bare er kvinner som er opptatt av hygiene er definitivt feil.

- Kan man si med sikkerhet at andres hender er en bakteriebombe, eller handler det mest om uforutsigbarhet? 

- Man vet tross alt ikke hvor mye kolleger slurver og derfor kan noens hender være fulle av bakterier, så det er uforutsigbarheten som er faren. Likevel råder jeg ikke til å holde seg unna alle kolleger, men vær heller flink på håndhygiene på jobben, sier Agnalt.

3. Offentlige toaletter

Espen Agnalt råder folk til å se etter rene og ryddige toalettartikler, og tørke deg med papir. Dette fordi lufttørkere sprer bakterier ut i luften. 

- Offentlige toaletter skiller seg fra andre toaletter - åpenbart - ved at du ikke kjenner alle som har vært på toalettet før deg, og heller ikke hvor hygieniske de er. 

4. Kontorpulten

Forskning har tidligere vist at en gjennomsnittlig kontorpult inneholder 400 ganger flere bakterier enn et gjennomsnittlig toalettsete. 

- Mange spiser frokost eller lunsj ved pulten, samtidig som vesken, PC-en og mobiltelefonen ligger der. Hvorfor ikke avslutte arbeidsuken med en rask vask av pulten før du tar helg? Bruk gjerne hånddesinfeksjon, men vær obs på at alkoholholdig desinfeksjon kan ødelegge pulten.

5. Heisknapper

- Visste du at ved å trykke på etasjen din i heisen vil utsette deg for nesten tre ganger så mye bakterier som anbefalt? Og alle skal dessuten ut i 1. etasje, noe som gjør at den knappen er den aller verste. 

Det har vært en kjent sak lenge at heisknapper er en bakteriefelle. En studie publisert i Open Medicine i 2014 viser at heisknapper har flere bakterier enn et toalettsete.

6. Offentlig transport

Forskning fra Hygiene Centre at the London School of Hygiene & Tropical Medicine viser at folk som pendler til jobben med buss, bane eller trikk, har seks ganger høyere risiko for å bli syk enn hvis man sykler eller tar bilen. 

- Mange folk møtes og tar på de samme områdene, og da kan det eksempelvis være lurt å vaske hendene når du kommer på jobb. Dessuten trives bakterier best mellom 10 og 40 grader så sommertemperaturen på bussen gjør det til et godt hjem for bakterier, sier Agnalt. 

7. Fjernkontrollen

Ifølge Agnalt er det største problemet med en fjernkontroll hvor sjeldent man vasker den sammenlignet med hvor mange ganger man faktisk tar på den. 

I tillegg er den en gjenstand som alle i huset bruker, man bruker den mens man spiser, mister den mellom sofaputene eller på gulvet. 

8. PC og mobil

En studie fra University of Oregon viser at det er en overlapp på 82 prosent mellom bakterier på tuppen av pekefingeren og mikrober som finnes på skjermen til en smarttelefon. 

- Hele 95, 5 prosent av alle tastaturer har smittsomme bakterier på seg. Dette gjør det nyttig å vaske hendene før du spiser, og ikke spise mens du sitter på mobilen eller PCen.

Les også: Dette er det mest uhygieniske stedet på et fly

9. Handlevogner og rulletrapper

- Reusethisbag gjennomførte i fjor en større studie for å se på bakterier i dagligvarebutikker i USA. Der kom det frem at handlevogner hadde 270 ganger så mye bakterier på seg enn knappen du trykker på når du «flusher» toalettet. Med tanke på hvor mange som holder i en handlevogn daglig, bør du i alle fall være nøye med å vaske hendene etter handleturen. Også rulletrapper på kjøpesenter er fulle av bakterier.

10. Tannbørsteholderen

- Når du drar ned i toalettet spruter det små dråper med vann, og i dem bakterier. Dette kalles nyse-effekt. Da blir tannbørsten og tannbørsteholderen utsatt. Du vasker tannbørsten hver dag, men selve holderen vasker du kanskje ikke så ofte. Et tips er å lokke igjen toalettlokket før du «flusher», avslutter hygieneeksperten. 

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2018, og sist oppdatert 29/06 2018.

Les også