Dette gjør koffeinen med hjernen din

Du blir egentlig ikke så våken som du tror.

Foto: Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE 2): Det er ingen hemmelighet at flere av oss stadig blir mer avhengig av kaffe. Vi trenger det daglige tilskuddet av koffein for å holde oss våkne og fokuserte gjennom arbeidsdagen.

Kanskje er det ikke så dumt, for skal vi tro nyere forskning kan en moderat mengde koffein om dagen redusere risikoen for utvikle både alzheimers og parkinsons.

Men, hva skjer egentlig i kroppen når vi drikker koffein?

Tre iskaffe får terningkast 6

Koffein blokkerer

Koffein fungerer som en slags kjemisk kameleon når vi drikker det. Det trenger seg inn i blodsystemet vårt, og følger blodårene på vei opp til hjernen.

Der bytter de plass med stoffet adenosin, som forteller oss om vi føler oss trøtte eller ikke. På grunn av en nærmest identisk molekylstruktur tar mottakerne i hjernen imot koffeinen i stedet for adenosinen.

Dette fører til en midlertidig blokkering, og hjernen vår får ikke den beskjeden den skal ha om at vi er trøtte og føler oss utslitt.

Koffeinen fungerer med andre ord ikke som et ekstra energitilskudd. Det den gjør er rett og slett å få hjernen din til å ignorere de signalene kroppen sender. 

Derfor har du lyst på potetgull akkurat nå

Midlertidig effekt

Det som går opp, må imidlertid også gå ned. Koffeinen begynner å virke femten minutter etter du har drukket den, men effekten avtar etter seks timer.

Når det har gått seks timer vil koffeinen igjen bytte plass med adenosinen, og kroppen vil få de signalene den i utgangspunktet skulle hatt.

Dette vil få deg til å føle deg trøttere enn du i utgangspunktet var, og kan forklare hvorfor så mange har et absolutt behov for kaffe med en gang de har våknet om morningen.

Side2 har testet iskaffe, og vi er ikke imponert

Drikk med måte

Til tross for at koffeinen altså kan være sunt for oss i små mengder, kan den være farlig om du drikker for mye på en gang.

For mye koffein kan føre til angst, indre uro, skjelving og hjerteklapp. I sjeldne og ekstreme tilfeller kan det også føre til sykdom og død.

Den anbefalte dosen for daglig koffeininnntak tilsvarer mellom to og fire kopper kaffe.

7 grunner til at kaffe får deg til å se bra ut

Kilde: www.medicaldaily.com

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2014.

Les også