Dette er stedene i Norge hvor flest har klamydia

- Forekomsten av klamydia viser at kondombruken ikke er god nok, sier Folkehelseinstituttet. Men andelen som tester positivt for klamydia fortsetter å gå ned.

Foto: iStock
Publisert

Onsdag la Folkehelseinstituttet ut klamydiastatistikken for 2016, og antall undersøkte for klamydia var 352.683 - en økning på 7,9 prosent fra 2015. 

I 2016 ble det diagnostisert 26.108 tilfeller av klamydia, altså 7,4 prosent av de undersøkte. Forekomsten har gått ned de siste årene. 

- I 2010 var andel positive for klamydia blant de undersøkte 9,1 prosent. I 2016 var den 7,4 prosent, sier Hilde Kløvstad, avdelingsdirektør ved avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet, til Side2. 

Les også: - Klamydia-feilen kan få dramatiske konsekvenser

Flest i alderen 20-24

I forhold til folketallet er det flest som har klamydia i Oslo og Troms. Det er flest som har klamydia i alderen 20-24 år, både hos kvinner og menn. 

- Dette henger nok først og fremst sammen med at det er i denne alderen hvor man er mest seksuelt aktiv. Enkeltes studier har vist at forekomsten av klamydia blant kvinner og menn i denne aldersgruppen er nokså lik. Det er imidlertid slik at det er flere kvinner som tester seg for klamydia enn menn, derfor diagnostiseres det også flere kvinner enn menn i denne aldersgruppen, sier Hilde Kløvstad. 

Les også: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

Kondombruken er ikke god nok

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex, og kan behandles med antibiotika. Ubehandlet klamydia kan hos noen få føre til bekkeninfeksjon, svangerskap utenfor livmoren, infertilitet og kroniske underlivssmerter. Det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg mot klamydia, er å bruke kondom. Folkehelseinstituttet melder om at det mangler gode data for hvordan de står til med kondombruken hos nordmenn. - Frem til begynnelsen av 2000-tallet ble det jevnlig arrangert seksulavanestudier som viste at i underkant av 20 prosent hadde brukt kondom ved siste samleie med tilfeldig partner. - Tilgjengeligheten av kondomer har økt siden dette, blant annet gjennom Helsedirektoratets gratis kondomordning, men vi har få holdepunkter for å si at kondombruken har gått opp blant norsk ungdom. Forekomsten av klamydia viser at kondombruken ikke er god nok. RFSU gjennomførte i 2016 en studien «Sex og kondom og sånn 2016» blant de skandinaviske landene og Finland.I studien kom det frem at Norge er dårligst i klassen på å bruke kondom. Kun fire av ti oppga at de brukte kondom når de hadde sex med en ny partner.  Les også: Her er de vanligste mytene Sex og samfunn hører om seksuelt overførbare infeksjonerOg denne: Sex-spørsmålene norsk ungdom lurer mest påSå, for dere som har litt å lære - her er en film fra Sex og samfunn om hvordan du trer på et kondom riktig😉

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2017.

Les også