- Dette er Norges største saltkutt

Nå fjerner NorgesGruppen 90 tonn salt fra sine produkter.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Publisert

(SIDE2): - Mindre salt vil bidra til bedre helse. 

Kjøttdeig uten salt

Tirsdag denne uken inviterte NorgesGruppen til presseseminar der blant annet sunnhet og helse var viktige stikkord.

- Vi har en oppgave å gjøre. Vi fjerner 90 tonn salt fra våre produkter. Dette er Norges største saltkutt, sa Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy under seminaret.

Butikkjedene Meny, Kiwi, Spar, Joker, Nærbutikken og Ultra fjerner altså nå tilsatt salt fra egne merkevarer som kjøttdeiger og andre deigprodukter.

- Tiltaket gir umiddelbare utslag på saltinntaket til nordmenn. Det er opp til forbrukerne å krydre maten sin selv, mener Bjørkøy. 

- Bedrer folkehelsen

Mens helsemyndighetene anbefaler ett daglig inntak på 5 gram salt, inntar nordmenn 10 gram salt hver dag. Kjøttdeig alene bidrar til at saltforbruket er så høyt som det er, skriver Norgesgruppen i en pressemelding.

Om salt og kjøttdeiger

Nordmenn kjøper 30 330 tonn kjøttdeig, karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig per år.

Nordmenn spiser gjennomsnittlig en middag med kjøttdeig hver uke. Hver enkelt vil redusere saltinntaket med om lag 1,5 gram, tilsvarende 15 prosent, de dagene man velger kjøttdeig uten salt i stedet for med salt. Prisbevisste forbrukere og barnefamilier spiser gjerne kjøttdeig to middager i uken, noe som da tilsvarer en saltreduksjon på tre gram i uken.

Kjøttprodukter er en av matvaregruppene som bidrar med mest salt, mellom 17 og 24 prosent av det totale saltinntaket.

(KILDE: NorgesGruppen)

Beregninger fra matforskningsinstituttet Nofima viser at kjøttprodukter gir et saltinntak på mellom 1,7 og 2,4 gram per dag.

Ved å fjerne salt fra 90 tonn salt fra det norske kostholdet bidrar dette med å redusere det daglige saltinntaket med 15 prosent hos Ola og Kari Nordmann de dagene man velger kjøttdeig uten salt istedenfor med salt. 

- Å redusere saltinntaket er et av de mest effektive virkemidlene vi kan gjøre for å bedre folkehelsen, sier Aina Marie Lien, ernæringsfysiolog i NorgesGruppen.

Forventer at andre følger etter

- Potensialet for saltkutt er enormt dersom resten av bransjen følger etter, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i NorgesGruppen.

- Vi har regnet på at innsparingspotensialet er nærmere 270 tonn salt årlig. Vi forventer at andre produsenter og dagligvareaktører følger etter, sier Korneliussen.

Høyt saltinntak øker blant annet risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2014.

Les også