Dette er makstiden du bør bruke på å gjøre «nummer to»

Du bør unngå å sitte her for lenge.

NÅR DU SITTER PÅ DO blir endetarmsåpningen strukket ut i en belastende posisjon, noe som øker risikoen for å utvikle hemoroider.
NÅR DU SITTER PÅ DO blir endetarmsåpningen strukket ut i en belastende posisjon, noe som øker risikoen for å utvikle hemoroider. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Toalettvaner er kanskje ikke det man snakker mest om i hverdagen, men regelmessige dobesøk er likevel et viktig tema for å ha en sunn tarm og god helse.

Side2 har tidligere skrevet om forskjellen på synkende og flytende avføring, og hvordan du egentlig bør sitte når du er på do.

Maks 10-15 minutter

Men hvor lang tid tar dobesøket når du gjør «nummer to»? Ifølge Gregory Thorkelson, lege og psykiater i avdelingen for gastroenteroloi, hepatologi og ernæring ved University of Pittsburgh, skal du ikke hale ut tiden mer enn nødvendig.

- Det å bæsje bør ikke være en langvarig prosess. Du bør begrense dobesøket til å vare maks 10-15 minutter, tipser legen.

I tillegg mener Thorkelson at du bare bør gå på toalettet når du kjenner at du faktisk må.

Hvis ikke trangen til å bæsje er der, så er det mange som blir fristet til å presse hardt fordi man vil ha jobben gjort.

All denne pressingen og trykkingen kan blant annet føre til hemoroider og ubehag i endetarmsområdet, skriver Prevention.com.

Stress påvirker tarmen

Hvis du stadig bruker mer enn 10-15 minutter på «bommelom», så kan det være tegn på at noe ikke er som det skal, ifølge eksperten.

GÅ NÅR DU MÅ! Hjemme eller ei, kjenner du at du må på do så bør du komme deg på toalettet.
GÅ NÅR DU MÅ! Hjemme eller ei, kjenner du at du må på do så bør du komme deg på toalettet. Foto: (Colourbox)

Det kan for eksempel være stress som reduserer peristaltiske bevegelser i tarmen og bidrar til at det tar lenger tid å flytte tarminnholdet.

Andre ting som kan forsinke dobesøket er forstoppelse. Et høyt inntak av fiber og væske er å anbefale, tipser Thorkelson.

Legen anbefaler også å droppe aviser og mobiltelefon som kan ta bort fokuset ditt til det du egentlig skal gjøre når du er på toalettet og dermed bruker lenger tid enn nødvendig.

Ikke hold ting inne!

Du bør heller ikke vente med «nummer to» selv om du foretrekker å gjøre dette hjemme på ditt eget toalett. I fjor skrev Side2 om flere eksperter som advarer mot å holde inne avføringen fordi dette kan få alvorlige konsekvenser.

De som ofte holder avføringen inne, utsetter seg for å utvikle en dysfunksjon i musklene som brukes når man går på do.

Dette kan føre til kronisk forstoppelse, da avføringen vil samle seg opp i endetarmen, uten at man får det ut.

Om man da ikke får behandling, kan man bli nødt til å opereres, og man kan i verste fall dø, hevder eksperter.

LES HELE SAKEN HER: Å holde inne avføringen kan få alvorlige konsekvenser

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2016.

Les også