Unngå forkjølelse og influensa

Derfor bør du droppe håndhilsingen

Prøvd en vennlig «fistbump» eller «high five» i det siste?

FÆRRE BAKTERIER: En ny undersøkelse viser at en såkalt "fistbump" eller en "high five" sprer færre bakterier enn det å hilse på noen ved å ta dem i hånden.

FÆRRE BAKTERIER: En ny undersøkelse viser at en såkalt "fistbump" eller en "high five" sprer færre bakterier enn det å hilse på noen ved å ta dem i hånden. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert
NY HILSEMÅTE: Espen Agnalt, administrerende direktør i Rentokil Initial, slår et slag for fistbumping som hilsemetode.

NY HILSEMÅTE: Espen Agnalt, administrerende direktør i Rentokil Initial, slår et slag for fistbumping som hilsemetode. Foto: Foto: Coxit

BRUKER DET OFTE: Selveste presidenten i USA, Barack Obama, bruker "fistbump" stadig vekk.

BRUKER DET OFTE: Selveste presidenten i USA, Barack Obama, bruker "fistbump" stadig vekk. Foto: Foto: Stella Pictures

Slik vasker du hendene riktig

  • Fukt hendene.
  • Benytt tilstrekkelig med flytende såpe.
  • Fordel såpen godt over begge hender. Husk tomler, rundt negler, håndledd og mellom fingre.
  • Skyll hendene godt under rennende vann.
  • Tørk hendene godt med engangshåndkle eller papir hvis du er på offentlig sted.
  • Ikke berør noe før hendene er tørre (det er først da de er rene)
  • Totalt skal dette ta 40-60 sekunder.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

HÅNDVASK ER VIKTIG: Nina Sorknes i Folkehelseinstituttet understreker viktigheten av håndvask nå i forkjølelsessesongen.

HÅNDVASK ER VIKTIG: Nina Sorknes i Folkehelseinstituttet understreker viktigheten av håndvask nå i forkjølelsessesongen.

Vi nordmenn håndhilser mye. Tar hverandre i hånda når vi møter folk vi ikke kjenner, skal inn eller ut av møter eller bare ønsker å være høflige. Men det blir vi også syke av.

Bakteriene sprer seg raskt fra hånd til hånd, og god håndhygiene er viktig.

Nå viser en ny undersøkelse utført av Aberystwyth University i Wales at et håndtrykk overfører ti ganger så mange bakterier som en «fistbump», der du hilser på noen ved å dytte knoke mot knoke.

– Folk tenker sjelden på hva slags helsekonsekvenser det kan få å håndhilse på noen. Men hvis folk generelt kunne bli oppfordret til å «fistbumpe», hadde det faktisk vært mulig å redusere spredningen av smittsomme sykdommer, sier doktor Dave Whitworth, som ledet undersøkelsen, til ABC Sience.

Sprer god stemning

– Vil du unngå virusbombene, kan du bytte ut håndhilsingen med en «high five» eller en «fistbump». Selv Obama gjør det på den måten, så det bør være liten tvil om at det er kult nok, sier Espen Agnalt, administrerende direktør i Rentokil Initial Hygieneservice.

Selskapet leverer hygieneløsninger til bedrifter og barnehager.

– Få tenker over det, men mobiltelefoner, PC-er og «business handshakes» er fulle av bakterier. Gode forretninger og god hygiene går hånd i hånd, sier han.

Den beste måten er å sikre seg mot sykdom som forårsakes av håndsmitte er selvsagt å vaske hendene.

Bruk såpe og vann eller hånddesinfeksjon, og ikke host eller nys i hendene dine.

Hvis alle sørger for at egne hender er rene er man med på å redusere smittefaren betraktelig.

– Og å hilse på denne måten kan jo være med på å spre god stemning - så det er bare å slå seg løs, sier Agnalt.

Kortere kontakt

Undersøkelsen i Wales målte hvor mye bakteriene beveget seg ved hjelp av sterile hansker, hvorav den ene var dyppet i potensielt dødelig E-coli-bakterie før forskerne tok hverandre i hendene.

Etterpå telte de hvor mange bakterier som ble overført. Bakteriemengden ble mer enn halvert ved en «high five» og redusert med hele nitti prosent med en «fist bump».

– Det er sannsynligvis på grunn av at kontakttiden er kortere og at man berører et kortere område av hånden, sier Whitworth til ABC Sience.

Dårlig hygiene, eksempelvis grunnet manglende håndvask etter toalettbesøk eller hosting, er en grunn til at vi blir syke i jobbsammenheng. 

– Det er liten tvil om at god hygiene på arbeidsplassen, med tilhørende gode toalett- og vaskerutiner, bidrar til å gjøre det enklere å forbli frisk, sier Espen Agnalt.

Viktig at alle vasker riktig

­– Å si at man ikke skal håndhilse er å dra det litt langt. Det viktige er at man vet når man skal vaske hender og på hvilken måte, sier Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Hver gang du tar på noe som noen andre har tatt på, overføres mikro-organismer. Det samme skjer når du tar noen i hendene.

– I Norge sier vi ofte at «det er noe som går» - og det er det. Via hendene dine. Det er den enkeltes ansvar å stoppe smittespredningen selv fordi hendene fungerer som et mellomledd med smittestoff.

Derfor må du vaske hendene ofte, og spesielt når du skal lage eller spise mat, stelle syke, ta deg av små barn og lignende.

Finnes overalt

Mikro-organismene som sprer sykdom ligger også i miljøet rundt deg, som på nattbordet til partneren din når han eller hun er syk, på dørhåndtakene på jobben din eller på stanga du holder deg fast i på bussen.

– Man må ha en bevissthet rundt det, og beskytte seg selv og andre mot smitte. Derfor må man vaske med flytende såpe og vann eller hånddesinfeksjon, og bruke tørkepapir på offentlige steder. Hjemme kan man ha såpestykker og håndklær, men om noen er syke er det greit at alle har hvert sitt, sier Sorknes.

Hun understreker at man kan få ned sykefraværet dersom folk blir flinkere til å vaske hendene og til å lære barna å gjøre det samme, fordi barna tar med seg bakterier fra barnehagen og skolen, som spres videre til foreldrene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning