Depresjon: Psykoterapi virker like godt som medisiner.

Over 300.000 nordmenn går på anti-depressiva.

Foto: Thinkstock
Publisert

(SIDE2): Samtaler med en psykolog eller psykiater har like stor effekt på alvorlige depresjoner som antidepressiv medisin.

Det er resultatet av en ny studie utført av forskere ved Universitetet i North Carolina. De har sammenlignet forskningsresultater på kognitiv terapi med antidepressiv medisin, i perioden 1995 til 2005. Det skriver videnskab.dk.

Forskerne har fått pasientene til å fylle ut et skjema etter den såkalte Hamilton-skalaen, som brukes i psykiatrien for å vurdere alvorlighetsgraden av en depresjon. Spørsmålene dreier seg om blant annet humør, skyldfølelse og søvn, og ut fra scoren kan man si noe om depresjons-graden. Har man sju eller lavere, er man på bedringens vei.

LES også: Forskere: - Barn tar skade av å få grov kjeft

Foto: David Davis (Crestock)



Dyrt

Disse tallene har forskerne studert, og altså funnet at man har like god effekt av samtaleterapi som medisin.

- Det viser at vi må satse mer på psykoterapi i Danmark. Problemet i Danmark er at det koster mye penger, mens medisin har blitt billig. Så det krever at man politisk prioriterer det. Denne studien er et argument for at man skal ta den debatten, sier professor i psykiatri ved Københavns universitet og overlege ved Psykiatrisk senter Glostrup, Poul Videbech, til videnskab.dk.

Han mener mange pasienter har et eget ønske om å gå i terapi, men at de har problemer med å betale for behandlingen selv.

Studien faller også sammen med tidligere studier, som ikke viser store forskjellene ved terapeutisk og medisinsk behandling, sier professor på Institutt for klinisk medisin ved København-universitetet og overlege, Martin Balslev.

LES også: Disse vanene kan gjøre deg syk

I Norge kan man få time hos psykolog eller psykiater på henvisning fra fastlegen, noe som går på egenandelen. Det er deimot lang ventetid, og går man på egnehånd er timeprisene høye.

- Ikke et veddeløp

Både han og Videbech mener derimot det ikke er nok å sammenligne de to metodene, ettersom en kombinasjon av terapi og medisin kan være til stor hjelp for mange. For andre kan medisiner være nødvendig for at de skal få utbytte av terapien.

Ved akutt selvmordsfare vil medisiner hjelpe i løpet av uker, mens terapi kan ta måneder. Fordelen med terapi er at de tikke gir bivirkninger på samme måten som antidepressiva. Kognitiv terapi er også mer holdbar, ettersom man da lærer å endre sine tankemønstre.

De to overlegene ønsker også at slike studier kunne vært bedre, blant annet at de kan brukes for å forutsi hvilken type behandling som gagner pasienten best.

- Et veddeløp mellom de to typer behandling er ikke til mye hjelp i dag, sier Balslev.

LES mer her: Ting du ikke skal si til deprimerte

Foto: (Crestock)



Koster mest

Psykiske lider koster det norske samfunnet et sted mellom 60 og 70 milliarder kroner året, der angst og depresjon er det som koster mest. Samtidig har forskningen i mange år vært underfinansiert. Tall på den andre siden viser at et sted mellom 5000 og 6000 mennesker tar livet av seg hvert år, der mange av disse har alvorlige psykiske lidelser.

Også her hjemme har det de siste årene vært flere som har ropt varsko om bruken av antidepressive midler.

Ifølge Reseptregisteret var det i 2014 over 316.000 mennesker som gikk på antidepressiva her til lands, og økningen har vært jevn de siste ti årene.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2015.

Les også