Avhengig av kaffe? Det er ikke din feil

Forskerne mener å ha funnet kaffe-gen.

Foto: (Thinkstock.com)
Publisert

(SIDE2): Forskerne har lenge visst av DNAet påvirker hvor mye kaffe man drikker, men en ny studie viser at det er seks genetiske varianter når det kommer til vanen med å drikke kaffe.

Fire av de nye variantene har med gener som har med koffeinet å gjøre, blant annet hvordan det brytes ned og hvordan det stimulerer kroppen. De to andre er de som overrasker mest – de er ikke linket direkte til koffeinet, men til kolesterol- og blodsukkernivået. Det skriver independent.co.uk.

LES også:7 grunner til å spare på kaffegruten

Forskerne tror dette kan være med å forklare hvorfor vi reagerer forskjellig på gitte doser koffein og kaffe, og kan hjelpe til å si mer om sammenhengen mellom kaffe og helse.

- Kaffe og koffein har blitt koblet til helsefordeler. Våre funn kan hjelpe å identifisere undergrupper av mennesker som mest sannsynlig vil oppnå fordeler ved å øke eller redusere kaffeinntaket, sier Marilyn Cornelis, leder av studien.

LES også:- Putt smør i kaffen

Kaffe-genetikken kan sammenlignes med den som er funnet ved stuider på alkohol og tobakk.

- Som tidligere genetiske analyser av sigarettrøyking og alkoholinntak, så er denne studien et eksempel på hvordan genene våre kan påvirke visse typer vanedannende oppførsel, sier professor Daniel Chasman.

Denne saken ble første gang publisert 10/10 2014.

Les også