Avføring: Flyter eller synker din «nummer to»?

Den ene viser et sunnere kosthold enn den andre.

Foto: Lars Zahner (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Jepp, dette er også et tema – selv om det ikke er det alle snakker mest om i hverdagen.

Avføringen. Flyter eller synker den?

For svaret på det er langt fra uviktig sett i helsesammenheng.

I en undersøkelse utført på vegne av Metroexpress, svarer 18 prosent at det som ligger igjen i toalettskålen flyter, mens 22 prosent sier deres etterlatenskaper synker til bunns. 32 prosent svarer at det de legger fra seg synker eller flyter omtrent like ofte. (Vi kan bare anta at de resterende ikke ser på hva de har lagt fra seg etter endt toalettbesøk, og dermed ikke vet).

Og hva er så det beste, ifølge overlege og seniorforsker på Nordsjællands sykehus, Dennis Raahave?

- Man kunne håpet på at det var flere flytere, ettersom det er sunnere. Når folk spiser rimelig fornuftig, det vil si variert kost som inneholder fiber, grønnsaker, frukt og grovbrød, så vil de få et såpass høyt fibertilskudd at avføringen flyter.

Men selv om det er sunnere, vil det også ha andre, mindre ønskelige bivirkninger. Et fiberrikt kosthold fører til tarmgass.

LES også: Er mais bare harry eller kan den kalles sunn?

Foto: (Colourbox)

- Luften kommer ut som promp eller som del av avføringen, og som dermed flyter. Hvis luften ikke skal kommer ut som promp, men forblir i avføringen, krever det at du drikker en del vann. Vann er nemlig forutsetningen for at avføringen holder på luften, sier lektor ved Institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet, Jens Rikardt Andersen.

LES mer: - Matvarene du bør ha i kostholdet ditt
OG her: 5 sunne og proteinrike frokosttips

Kort fortalt – blir bæsjen for tørr, er det ikke plass til luften i den, og man fiser i stedet. Derfor er det lurt å drikke masse vann når du har spist grovbrød eller grønnsaker og annen fiberrik mat.

Andre fakta: Rødt kjøtt er typisk synke-mat, mens vetgetarianere lever lenger enn de kjøttspisende. Det skal derimot legges til, at de som spiser mye grønnsaker, også har mer avføring.

LES også: 5 gode grunner til å spise mer frukt og grønt

Lyst på flere saker fra Side2? Følg oss på Facebook!



Denne saken ble første gang publisert 06/10 2015.

Les også