spaltist Christina Fraas

Et ord jeg misliker fryktelig, men som alltid sniker seg inn i tankene mine: «Sommerkroppen»

Det er mye snakk om å elske kroppen sin uansett hvordan den ser ut. Og det er flott! Men hva hvis jeg ikke har de følelsene? Holder det kanskje å bare … ikke hate den?

<b>CHRISTINA FRAAS: </b>En samfunnsengasjert skribent og influenser som står bak Instagram-kontoen Kirsebærhagen, med nesten 30.000 følgere. Hun ble nominert til Plans Jentepris i 2019 for sitt bidrag i kampen om kvinners rettigheter og semifinalist i VIXEN Influencer Awards for Årets sterke mening 2019.
CHRISTINA FRAAS: En samfunnsengasjert skribent og influenser som står bak Instagram-kontoen Kirsebærhagen, med nesten 30.000 følgere. Hun ble nominert til Plans Jentepris i 2019 for sitt bidrag i kampen om kvinners rettigheter og semifinalist i VIXEN Influencer Awards for Årets sterke mening 2019. Foto: Privat
Publisert

Sommeren er til for å nytes, og vi har pakket bort jeansen og omfavner varme dager på stranda.

Med solkrem i den ene hånden og et kaldt vinglass i den andre, ligger det jo egentlig til rette for å nyte en deilig sommerdag uten nevneverdige bekymringer! Eller?

Vel, som de fleste år, finner jeg alltid noe å bekymre meg for. Og mesteparten av tiden dreier det seg om det samme gamle.

Særlig én ting, noe jeg virkelig irriterer meg over. Et ord jeg misliker fryktelig, men som alltid sniker seg inn i tankene mine: Sommerkroppen.

Ugh, bare det å skrive ordet får meg til å vri meg i ubehag. Men enten vi liker det eller ikke, blir vi hvert eneste år minnet om dette utdaterte begrepet som sannsynligvis aldri har bidratt til noe positivt.

Tenk på det – det er et ord som egentlig bare beskriver kroppen vår og en årstid.

Men likevel rommer det så mye mer. «Sommerkroppen» innebærer ofte urealistiske forventninger, følelsen av mangler og feil, og tanken på at vi skulle ha brukt mer tid på trening, flere skritt og sunnere mat.

<b>PRESS</b>: Det er viktig å hylle kroppen vår. Absolutt. Men på veien mot et sunt forhold til badesesongen, har jeg følt at også det positive fokuset på kroppen kan skape press
PRESS: Det er viktig å hylle kroppen vår. Absolutt. Men på veien mot et sunt forhold til badesesongen, har jeg følt at også det positive fokuset på kroppen kan skape press Foto: Privat

Men sånn egentlig, helt bokstavelig, betyr jo «sommerkroppen» bare kroppen vår om sommeren. Husk på det!

Les også: Christine (32) tar et oppgjør med «poseringsjuks»

«Sommerkroppen»

Men er det mulig å overse «sommerkroppen» helt? Vel, det første trinnet mot et sunt kroppsbilde, er å rydde opp. Nei, ikke i boden eller under senga – la det være rotete der. Men rydd opp i Instagram-feeden og badetøy-skuffen.

Sammenligner du deg stadig med andre på sosiale medier og føler at du ikke strekker til? Selv om disse kontoene kanskje ikke gjør noe galt, kan de likevel påvirke deg negativt. Avfølg dem.

Og ikke spar på badetøy som ikke passer – klærne skal passe deg, ikke omvendt. Ut med dem! La oss følge Marie Kondos råd: Gir det glede? Ja = behold det. Nei = kast det eller avfølg.

Jeg har fulgt disse rådene til punkt og prikke. Skuffen min er fylt med fargerikt og flott badetøy som passer kroppen min.

Instagram-feeden min er fylt med mangfoldige kropper og positive ord. Jeg er sikker på at dette positive kroppsfokuset i sosiale medier har brakt med seg mange gode ting.

Kroppspositivisme er en bevegelse som hyller mangfoldet av kropper og oppfordrer til aksept. Det er viktig å verdsette og feire alle kropper, uansett form, størrelse eller farge. Hashtag #KROPPSPOSITIV!

For det er viktig å hylle kroppen vår. Absolutt. Men på veien mot et sunt forhold til badesesongen, har jeg følt at også det positive fokuset på kroppen kan skape press. For MÅ jeg virkelig elske kroppen min? Eller holder det kanskje å bare … ikke hate den?

Av og til er det deilig å bare eksistere uten å verken elske eller hate kroppen, bare ikke tenke på den. Her passer det med en god påminnelse: Vi lever på en svevende stein i universet, der fantastiske ting som iskrem, saltvann og sol eksisterer. Jeg vil jo helst bare elske å leve i sommer, jeg.

Les også: (+) Alt virket perfekt hjemme hos oss. Folk skulle bare visst

<b>UTSEENDE</b>: Alt vi ikke liker med kroppens utseende er tillært. Det betyr at vi kan lære å like det – eller bare gi litt faen og finne på noe gøy i stede!
UTSEENDE: Alt vi ikke liker med kroppens utseende er tillært. Det betyr at vi kan lære å like det – eller bare gi litt faen og finne på noe gøy i stede! Foto: Privat

Burde jeg skamme meg?

Her om dagen dukket det opp en video i feeden min. Jenta i videoen viste fram den myke valken man ofte har på siden av puppen, ganske nære armhulen der, vet du.

En del av kroppen jeg sjelden – eller aldri – har viet en tanke, verken hos meg selv eller andre. Hun oppfordret til å ikke skamme seg over den.

Eh, hva da, sa du? Et godt eksempel på hvordan «elsk deg selv» kan slå feil. Skulle jeg egentlig skamme meg over den, fram til jeg fikk beskjed om å la være? Det visste jeg ikke, men nå er jeg bevisst min skavank.

Nå, misforstå meg ikke, det er uten tvil fantastisk å ha et positivt fokus på kroppen. Men la oss være ærlige, det er ikke alltid enkelt å elske hver minste del av den menneskelige kjøttdrakten.

Og å fokusere altfor mye på hvordan kroppen ser ut, kan slå feil ut både når man snakker «positivt» og «negativt» om den. Noen ganger er det deilig å bare eksistere uten å bli minnet på hvor mye vi skal elske hver centimeter av oss selv også.

Så la oss gå på stranda og nyte livet i stedet for å bruke så mye tid og energi på å tenke på kroppen. Ingen andre tenker egentlig på hvordan du ser ut. De tenker, akkurat som du og jeg, mest på seg selv. Og det er det greit å huske på.

Christina er tilknyttet Egmont People, som har samme eiere som Kamille og Klikk.no.

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2023.

Les også