Testet på Grønland

Denne jakka er testet i ett år før artikkelen ble skrevet. Vi har testet den på Grønland vinterstid i sprengkulde og hardt vær, på lavt aktivitetsnivå og på toppturer.

Kort sagt:

+ Varm og solid

+ Gode tekniske og praktiske løsninger

+ Grei vekt


- Kunne vært noe lengre bak

Greenland er laget med tanke på å kunne brukes til alt fra hundekjøring til høyfjellsekspedisjoner. For dem som kjenner den noe rimeligere Annapurna fra samme leverandør - som også er en glimrende jakke - har man i Greenland tatt med de beste løsningene fra Annapurna, men brukt mer dun, mer forsterkninger og fast hette. Resultatet er blitt en ekspedisjonsjakke i toppklasse.

Fakta:

Hette hentet fra sovepose

Jakken har stretch i sømmene på ryggen for å holde jakken godt inn til ryggen slik at det blir minimalt med luft å varme opp. Det er brukt boxwall-konstruksjon for å unngå gjennomgående sømmer og på utsatte steder er "sømmene" sveiset for å gi bedre holdbarhet mot fukt og bedre vindtetthet. Hetta er hentet fra ekspedisjonsposen Everest og isolerer godt og gir god beskyttelse for ansiktet. Kragen har fleece hele veien rundt og har en "dunpølse" som legger seg rundt halsen og fungerer nærmest på samme måte som nakkelukking som en finner på soveposer - meget behagelig!

Frontglidelåsen har klaffer med borrelås både fremfor og bak glidelåsen - som for øvrig er en relativt kraftig toveis YKK utgave.

Test av Mountain Equipment Greenland dunjakke

VARM: Mountain Equipment Greenland tåler sprengkulde. © FOTO: Aktivt Testteam

Godt med lommer

Greenland har godt med lommer som har god størrelse og som er fornuftig plassert; to lave lommer kledd med fleece, to utvendige brystlommer, en innvendig brystlomme som er tilgjengelig innenfor frontklaffen på frontglidelåsen og to innvendige relativt store nettinglommer hvor den ene passer godt til å bruke til drikkesystem som for eksempel Camelbak. Alle lommene utenom den ene netting innerlommen har glidelås.

Jakken har ekstra forsterkninger over skuldre, bak på armene og nedre del av ryggen.

Varm i 45 kuldegrader

Vi har hatt jakken inne til test i ganske nøyaktig ett år. Den er blant annet blitt brukt på nord/østkysten av Grønland i februar og mars 2008 i temperaturer fra -15 grader til -45 grader, i alt fra sol og blå himmel til full storm. Aktivitetene har vært skimarsjer av en ukes varighet, toppturer og mer stillestående instruksjonsdager. Greenland er meget behagelig og varm jakke som hjelper deg å glemme temperaturen slik at man kan fokusere på andre viktigere ting når gradestokken virkelig begynner å krype nedover.

Litt kort på ryggen

Alle detaljer er stort sett store og enkle å bruke, men glidelås i front og glidelåsen på lommene er litt vanskelig å operere med vindvottene på. Vi laget selv større snorhemper på glidelåsene for å bedre dette. Selv om jakken har en "drop-tail" (forlenget rygg) på omtrent fem centimeter, kunne vel vi tenkt oss at jakken var enda noe lengre bak.

Vi har ikke oppdaget noe unormal slitasje og jakken har så langt vi har sett ikke sluppet noe dun.

Les hele saken

Spesifikasjoner

Produsent Mountain Equipment
Pris 4999

Konklusjon

En "kanonjakke" til tøff bruk i kulda.

Vår karakter

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!