JORDBÆRGELE: Gele med agar © Pokrovskaya Ekaterina

Jordbærgelé (6 porsjoner)

  • 1,9 L eplejuice (ikke nektar)
  • 60 ml agarpulver
  • 5 dl jordbær
  • 1 ss flytende honning

Bland agarpulveret med halvparten av juicen og la stå i et kvarter. Vask bærene og kjør dem til mos sammen med resten av juicen og honningen. Sett til side mens du koker opp agar-juiceblandingen. Slå ned varmen og la småkoke mens du rører, til agaren er oppløst. La blandingen avkjøles litt før du heller det i blenderen og kjører sammen med bærmosen. Fordel i porsjonsskåler eller i en passende form. Sett kjølig til det stivner.

Så lite som 4-7 gram agar per dag kan føre til flere kilos vektnedgang i løpet av en måned, viser både studier og erfaringer fra Japan. Dette folkeferdet som så langt ikke har utpreget seg blant overvektige nasjoner, har også måttet innstille seg på en ny virkelighet, der kampen mot kiloene er aktuell for stadig flere.

Gelé fra alger

Agar er et godt innarbeidet geleringsmiddel også her til lands, vi har alle spist det i softis og andre myke iskremer, der det er med på å bevare fasongen og mykheten i isen. Agar utvinnes fra celleveggene til visse typer rødalger eller sjøgress. Hundre gram agar inneholder over åtti gram løselig fiber, en spesiell form for karbohydrater som kan binde vann og svelle. Derfor har agar hatt en viktig plass i vegetariske desserter og geleer, som erstatning for gelatin. I tillegg er agar svært rikt på mineraler og sporstoffer.

Kokosgelé (8 porsjoner)

  • 4 ts agarpulver
  • 4 dl kokosnøttmelk
  • 4 dl vann
  • 1,25 dl kokosnøttkrem
  • 1 dl rosevann
  • 2 ss sukker (eller til passe smak)

Strø agarpulveret over kokosmelken og vannet i en gryte. Kok opp under konstant omrøring. Tilsett sukker og la koke i 10 minutter. Ta gryten av varmen og tilsett kokoskrem. Smak til med rosevann, hell i en form du har skylt med kaldt vann. La stå til det har stivnet, og skjær i biter. Kan spises med fingrene.

Helseeffekter

Fordi du trenger så lite agar for å oppnå en metthetseffekt, kan du nesten se bort fra de få kaloriene du får i deg fra den. Samtidig er det masse positive helseeffekter å hente fra algeproduktet:

  • Lavere kolesterolnivå - fiber binder kolesterol
  • Langvarig metthet - fiber gjør deg god og mett
  • Balanserer blodsukkeret - fiber bremser svingningene i blodsukkeret
  • Reduserer kroppsvekten - ser ut til å øke forbrenningen
  • Normaliserer blodtrykket - rikt på kalium
  • Bedrer insulinsensitiviteten - cellene svarer bedre på det insulinet kroppen produserer
  • Forebygger forstoppelse - fiber binder vann og gjør avføringen mykere
  • Metoden

Om du velger å spise agar en eller to ganger per dag, er opp til deg. Uansett dreier det seg om å spise et agar-gelatinert produkt før du spiser lunsj eller middag, for på den måten å bli fortere mett ved selve måltidet. Effekten varer ikke bare til ett måltid, men gjennom dagen. I Japan er de glade i rent kildevann stivnet med agar, såkalt Tokoroten, men du kan godt bruke agar i andre og mer smakfulle kombinasjoner også. Du kan ha det i alt fra juice til kaffe til suppebuljong - egentlig er det bare fantasien som setter grenser. Nå som det er sommer, passer det godt med kokosgelé eller jordbærgelé. Spis en porsjon - og kos deg med følelsen av en sunn og slankende dessert!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!