Alle alarmklokker på. Dette gjør sukker med sex-lysten din

En påske fylt med smågodt eller sengelek?

Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Sukker har fått kjørt seg den siste uken – enten det er i form av salget av smågodt, som har gått i taket som følge av at butikkjedene har dumpet prisene – eller fordi kritikerne mener dette usunne stoffet (og de lave prisene) er med på å ruinere den norske folkehelsa. For det er ikke store dosen kroppen vår trenger for å holde seg i gang – i hvert fall langt mindre enn det de fleste av oss spiser. Og da særlig i koseuker, som nettopp påsken.

Men det er kanskje bra at i hvert fall sukkeret får kjørt seg – for ifølge forskning, sliter du mer med lysten dersom du spiser mye av dette raffinerte søtstoffet.

En katastrofe

For de negative konsekvensene sukker har på sexlysten er mange. Ja, sukker må sies å være en katastrofe i så måte!

For:

Sukkeret påvirker nivåene av dopamin, endorfin og serotonin i kroppen. Dette er hormoner som blant annet har betydning for normale, sunne seksualfunksjoner. Sukker vil helt i starten sørge for en liten hormon-topp, men raskt vil kroppen trenge mer og mer for å klare nå samme høyde.

Disse hormon-nivåene virker også inn på vårt generelle humør – går nivåene opp og ned i en berg og dalbane, så kan det fortere føre til depresjon – og det er som kjent ikke gunstig for sex-lysten.

SUKKER: Deler man en liten bit sjokolade, uansett hvor lavt kakao-innhold det er i den, så har det neppe store innvirkningene på sex-lysten.
SUKKER: Deler man en liten bit sjokolade, uansett hvor lavt kakao-innhold det er i den, så har det neppe store innvirkningene på sex-lysten. Foto: (Colourbox)

Om du ikke blir deprimert, så kan sukker i hvert fall få deg til å føle deg nedstemt – som igjen er med på å gruse sex-lysten. Og selv om vi tidligere har skrevet at det er overvektige menn som har mest (og best?) sex, så er det også flere studier som viser at (stor) vektoppgang gir sex-driven en knekk. Overskudd av sukker, være seg glukose eller fruktose, blir som kjent omdannet til fett i kroppen og som lagres.

Og når fett lagres, jobber levra på høygir – og må droppe andre ting. Seksualhormonbindende globulin – SHGB - er et transportprotein for østrogen og testosteron - hormoner som er velkjente for sex-lysten. Fungerer ikke kjønnshormonene som de skal, mister man lysten, - det kan føre til infertilitet, potensproblemer og redusere testikkelstørrelsen.

Drepen for begge kjønn

Sukker-inntak påvirker også produksjonen av kortisol. Dette hormonet kalles også stress-hormonet, og påvirkes dette vil sex-lyst reduseres - og det kan forårsake potens-problemer. (Noe som øker kortisol-nivået hos kvinner er derimot menns svettelukt, som kan være fint å vite dersom du vet å kombinere sukkerinntak med svett mann).

Når det gjelder damene, så øker høye doser sukker faren bakterieoppblomstring– nedentil ja. Som igjen øker risikoen for å få sopp og urinveisinfeksjon. Og kløe eller smerter i underlivet har sjelden en voldsom positiv effekt på sex-lysten.

Sukker har også en negativ effekt på blodsirkulasjonen – de aller minste blodkarene, som sørger for at man kjenner de minste berøringer. Eller også de erogene sonene, som er med på å gi lyst. For kvinners del kan det forårsake tørrhet i skjeden, som for alle nå bør være gammelt nytt er en nødvendighet for lysten.

KAKAO: Mørk sjokolade, som har høyere innhold av kakao, har flere helsefordeler.
KAKAO: Mørk sjokolade, som har høyere innhold av kakao, har flere helsefordeler. Foto: (Colourbox)

Fordeler?

Så – over til fordelene sukker har for sex-lysten!

Som ikke finnes … Beklager. Men, for å ikke ødelegge søtsuget helt eller ta knekken på sex-selvtilliten, så finnes det grunner til å spise søtsaker.

Er du av typen som liker sjokolade, kan vi anbefale en bit eller to av mørk sjokolade. Sukkeret har altså ingen god effekt, men kakaoen inneholder flavoner som blant annet er bra for både huden, hjertet og blodårene – alle ting som kommer godt med når man skal ha lyst.

Er du av den mer naturlig/sunne søtsnoken, skal bananer være bra for sexlysten. Og de inneholder mye sukker. Du skal i hvert fal like la deg lure av tørket frukt – flere av typene du finner i butikken er nemlig tilsatt mer sukker, enn det er i seigmenn og coca-cola.

Mandler skal også være bra, de inneholder nemlig mye fenetylamin – et stoff som er kjent for å øke lystne hos både han og henne. Og selv om det er mye sukker i marsipan, er de unektelig også laget på mye mandel. Det må vel veie opp for noe?

Dersom du velger denne typen søt-kos i påsken, har vi testet påskemarsipanen for deg, slik at du slipper spise deg gjennom de som ikke er noe særlig, og gå rett for den beste varianten.

(Kilder: Legehåndboka, Independent, Physorg.com, Yahoo)

IKKE I KVELD KJÆRE: Jeg skal heller spise snop.
IKKE I KVELD KJÆRE: Jeg skal heller spise snop. Foto: (Colourbox)

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2016.

Les også