7 tips til bedre fordøyelse

Denne maten kan gi deg lykkeligere mage.

EN GOD FORDØYELSE GIR EN GOD FORNØYELSE: Mageproblemer kan føre til at du blir tung og slapp i kroppen, men fysisk aktivitet sammen med riktig mat og drikke kan hjelpe.
EN GOD FORDØYELSE GIR EN GOD FORNØYELSE: Mageproblemer kan føre til at du blir tung og slapp i kroppen, men fysisk aktivitet sammen med riktig mat og drikke kan hjelpe. Foto: Alix Minde (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): I jula kan det bli mye fet og tung mat, noe som kan føre til at magen gjør opprør og at fordøyelsen ikke fungerer helt som den pleier.

Fordøyelsen din er et resultat av dine valg, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller.

Hun er blant annet kjent som ernæringsekspert i TV-programmet «Hellstrøm rydder opp» og Kristine Møller er også talsperson for informasjonssiden mageguiden.no.

Ernæringsfysiologen mener at kvaliteten på fordøyelsen er som regel et direkte resultat av maten du spiser og livsstilen du fører.

Opplever du at magen ikke er helt fornøyd i julehøytiden kan kanskje disse tipsene være til hjelp:

1) Fiber

Mageguiden.no anbefaler at man får i seg tilstrekkelig med fiber for å forbygge hard og treg mage. Ett råd fra nettsiden er å spise seks svisker to ganger om dagen. Et annet tips er å ta en spiseskje linfrø og legge det i bløt i for eksempel yoghurt, melk eller vann over natten og ha det sammen med frokosten. Velg fullkornsprodukter og grovt brød fremfor lyse og fine varianter. 

PÅ TOALETTET: Hva du spiser og drikker påvirker naturligvis toalettbesøkene.
PÅ TOALETTET: Hva du spiser og drikker påvirker naturligvis toalettbesøkene. Foto: (Colourbox)

2) Magert kjøtt

Magre kjøttprodukter er et bedre valg for magen fremfor fete kjøttstykker da fet mat har en tendens til å bremse ned fordøyelsessystemet. Noe som igjen kan bidra til forstoppelse og treg mage. 

3) Nok væske

Vann og tilstrekkelig med væske er viktig for at fordøyelsesprosessen skal fungere optimalt. Kroppen må ha vann for å ta opp og transportere næringsstoffer og nok væske er også viktig for at kroppen skal kunne skille ut avfallsstoffer.

4) Begrens fett-inntaket

Vi trenger fett i kosten, men er du plaget med forstoppelse etter å ha spist mye fet mat bør du kanskje bytte ut noe av den fettrike maten med magrere alternativer. Kristine Møller i mageguiden.no tipser også om at å kombinere fett i kosten med fiberrike matvarer kan hjelpe på fordøyelsen.

5) Beveg deg

Regelmessig fysisk aktivitet har positiv effekt på mage-tarmsystemet. Å bevege på kroppen setter fart på fordøyelsen.

6) Stress

Det er ikke bare fysiske faktorer som kan påvirke mageaktiviteten. For mye stress og angst kan forstyrre fordøyelsessystemet, ifølge Mageguiden.no. Her er det dermed ikke nødvendigvis endringer i kostholdet som vil hjelpe deg. Få en oversikt på hva som forårsaker et høyere stressnivå og mer uro i kroppen, slik at du får en forståelse for hvordan du kan takle disse utfordringene. Ernæringsfysiolog Kristine Møller anbefaler at man finner stressreduserende aktiviteter som man sysler med jevnlig.

7) Fodmap-dietten

Det er ikke sikkert det er julematen eller et høyt inntak av julegodteri som er årsaken til at du opplever endret avføringsmønster, oppblåsthet og magesmerter.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det mellom 10 og 15 prosent av norske menn og kvinner som sliter med symptomer på irritabel tarm syndrom (IBS). Til tross for at irritabel tarm er en av de vanligste fordøyelsesplagene i Norge er det usikkert hva som er årsaken til IBS. Det er ingen farlig lidelse, men kan naturligvis oppleves som meget plagsom. Mange av de som sliter med IMB opplever å bli bedre av FODMAP-dietten. FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Dette er karbohydrater som er tungt fordøyelige i tynntarmen som passerer videre til tykktarmen. I Kosthåndboken skriver Helsedirektoratet at å begrense matvarer med høyt innhold av FODMAP-karbohydrater og sukkeralkoholer kan redusere fordøyelsesplager. I tillegg kan mange bli bedre ved å redusere inntaket av kaffe, alkohol og kullsyre. Flere opplever også mindre plager ved å spise flere, små måltider fremfor få og store porsjoner.

Side2 har tidligere skrevet om FODMAP-dietten og hvilke matvarer som kan spises og bør begrenses i denne artikkelen.  

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2014.

Les også