7 matvarer du bør spise nå

Dette er høstlig og sunn ja-mat.

DEILIG HØSTMAT: Reinsdyr, gresskar, kantareller og mørk sjokolade.
DEILIG HØSTMAT: Reinsdyr, gresskar, kantareller og mørk sjokolade. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Nå på høsten er det mange som preges av at det stadig blir kaldere og mørkere. Det er heller ikke så ukjent at søtsuget kanskje kommer snikende når sofaen frister mer enn å være ute i høstregnet.

Da er det godt å vite at det finnes flere næringsrike mat- og drikkevarer du kan nyte med god samvittighet samtidig som det bidrar til å styrke både energinivå og immunforsvar. 

1) Gresskar

Dette er en populær grønnsak nå i høstmånedene, særlig i forbindelse med Halloween som ble feiret forrige uke. Men gresskar kan brukes til mye mer enn å lage skumle ansikter og pynt. Den oransje grønnsaken er faktisk en veldig allsidig ingrediens. Både fruktkjøttet og frøene kan spises. I tillegg kan gresskar både kokes, stekes, bakes og dampes, og det er ikke uvanlig å bruke gresskarpuré i bakst og desserter. Gresskar er rik på fiber i tillegg til at det bidrar med betakaroten, forstadiet til vitamin A.

2) Vitamin D

Solen er en av de viktigste kildene til vitamin D og derfor kan det blir en utfordring å dekke vitamin D-behovet i de norske, mørke vintermånedene. Fra kosten får man vitamin D fra blant annet fet fisk og egg, men selv ved et normalt kosthold kan det være vanskelig å få i seg nok vitamin D i vinterhalvåret skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider. Da kan det være lurt med tran, kosttilskudd eller vitamin D-dråper.

NATURENS SUPERMAT: Rotgrønnsaker er næringsrikt, billig og ikke minst kjempegodt!
NATURENS SUPERMAT: Rotgrønnsaker er næringsrikt, billig og ikke minst kjempegodt! Foto: (Colourbox)

3) Rotgrønnsaker

Nå på høsten bugner det av fristende og smakfulle rotgrønnsaker i butikken. Disse næringsrike godbitene får maten til å både smake og se bedre ut. Norske, fargerike rotgrønnsaker kan både bakes, kokes, stekes, moses til puré og spises rå. Sellerirot, rødbeter, gulrøtter og kålrot er bare noen av godsakene som bidrar med blant annet kostfiber, vitaminer og mineraler.

4) Viltkjøtt

Høst betyr jakttid. Elgbiff og reinsdyrstek er middagsmat som bidrar med flere gode næringsstoffer. Dette er magert kjøtt som bidrar med blant annet protein, jern, B-vitaminer, sink og selen. Faktisk så er reinsdyrkjøtt sammenlignbart med fisk og sjømat når det kommer til omega-3 og essensielle fettsyrer, ifølge forskning.no. Man tror en årsak til dette kan være kan være dyrets kosthold som stort sett består av lav om vinteren og grønne planter om sommeren.

5) Sopp

HJEMMELAGET KAKAO MED KAKAO ELLER MØRK SJOKOLADE: Jo mørkere sjokolade, jo høyere innhold av kakao.
HJEMMELAGET KAKAO MED KAKAO ELLER MØRK SJOKOLADE: Jo mørkere sjokolade, jo høyere innhold av kakao.

Høst er sopptid og kantareller blir ofte omtalt som «skogens gull». Dette er en ingrediens som setter både smak og farge til middagen. Sopp er en kalorifattig matvare med få kalorier og det er en kilde til B-vitaminet niacium, kalium og kobber, ifølge Bama.

6) Kakao

Varm sjokolade er også et typisk høsttegn for mange. Det er ikke uten grunn at tradisjonell sjokolademelk er en populær restitusjonsdrikk og kakao kan også bidra med flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger. En kakaovariant laget med melk gir deg blant annet proteiner, B-vitaminer og kalsium. Bruker du rå kakaopulver eller mørk sjokolade bidrar dette med blant annet antioksidanter og jern. Den sunneste kakaoen lager du selv og da kan du også regulere sukkermengden.

7) Suppe

Ulike type supper er definitivt høst- og vintermat. Dette varmer godt i kroppen en kjølig høstkveld og i tillegg er det enkelt å lage en smakfull suppe på egenhånd. Supper kan varieres i det uendelige og er en enkel, smart måte for å øke inntaket av grønnsaker. Dette er en sunn og billig rett og på høsten er det mange av de norske rotgrønnsakene som egner seg godt som suppemat.

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2014.

Les også