5 helsetrender vi ikke håper å se i 2015

Nå er vi lei detox og trendy matallergier.

GRØNT ER SKJØNT: Juice og smoothies kan bidra til å øke inntaket av frukt og grønt, men det har ikke nødvendigvis en «detox-effekt» som renser kroppen din.
GRØNT ER SKJØNT: Juice og smoothies kan bidra til å øke inntaket av frukt og grønt, men det har ikke nødvendigvis en «detox-effekt» som renser kroppen din. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2):  Dietter, skjønnhetsprodukter, kosttilskudd og andre helserealterte ting er uten tvil et hett tema og hvert år blir vi presentert for ulike mirakelkurer og gjenstander som skal gi oss drømmekroppen og et nytt, bedre liv.

Likevel er det nok ikke alt som fungerer like bra og her har vi listet opp fem trender vi IKKE håper å se i det nye året.

1) Leirespising

Tidligere i år vekte skuespiller Shailene Woodley oppsikt etter at hun på en pressekonferanse anbefalte å spise leire som en del av å «rense» kroppen. Tipset hadde hun visstnok fått fra en ukjent taxisjåfør.

Huffington Post skriver at selv om det å spise leire ofte ikke er farlig så er det likevel heller unødvendig. Det finnes ingen medisinske bevis for at leirespising har en positiv effekt på kroppen og uansett så er leveren og nyrene våre i full stand til å fjerne gift- og avfallsstoffer. 

2) Detox

Når vi først er inne på det å «avgifte kroppen»... At detox-trenden vil forsvinne helt i 2015 er vel kanskje litt mye å håpe på, men ekspertene mener det nærmest er absurd at et produkt eller en kur skal kunne rense kroppen for giftstoffer.

LES MER: - Detox er lureri fra ende til annen

Detox er snarere en type alternativ behandling, altså ikke evidensbasert. Mange tyr til for eksempel juicekurer og ulike piller for å «avgifte» kroppen, men Edzard Ernst, professor emeritus i komplementær medisin ved Exeter University påpeker at kroppen allerede har egne systemer for å skille ut farlige og overflødige stoffer. Ellers ville du allerede vært død, eller døende. 

- De vil selge deg en falsk behandling som angivelig renser kroppen for giftstoffene du liksom har samlet opp, sier Ernst.

3) Fettsuging av føttene

Tidligere i år skrev vi om at stadig flere damer ønsker å justere på både tær og fettsuge føttene for å få plass i vakre designersko, ifølge helsemagasinet Shape.com. 

Plastisk kirurg Oliver Zong som er sjef på klinikken NYC Footcare sier de kan tilby ulike inngrep for å justere på føttene, som for eksempel «fettsuging av tærne» og «fotløft». 

ØNSKER DU DEG MINDRE FØTTER FOR Å FÅ PLASS I MINDRE SKO? Både beina og lommeboka di vil nok sette større pris på at du i stedet for kjøper deg sko som passer...
ØNSKER DU DEG MINDRE FØTTER FOR Å FÅ PLASS I MINDRE SKO? Både beina og lommeboka di vil nok sette større pris på at du i stedet for kjøper deg sko som passer... Foto: (Colourbox)

Organisasjonen «The American Orthopedic Foot and Ankle Society» mener at kosmetisk fotkirurgi blant annet kan føre til flere komplikasjoner, blant annet nerveskader, infeksjoner, arr og kronisk smerte når man går.

4) Blodtypedietten

«Hvordan kan det være mulig at denne fortsatt er gående?» spør avisen Huffington Post. Blodtypedietten ble presentert av Dr. Peter D`Adamo og for rundt 10 år siden var denne på bestselgerlistene her i Norge. Dietten handler om at man skal spise mat og drikke basert på hvilken blodtype man har for å oppnå positive helseeffekter. Men å spise grønnsaker, proteiner og sunt fett har ingenting med hvilken blodtype du har og mange forskere og ernæringseksperter har flere ganger kritisert blodtypedietten for å være oppdiktet tull. Likevel er diettbøkene samt det å finne ut hvilken blodtype man har og deretter tilpasse kostholdet etter blodtypen, fortsatt populært, skriver avisen. Nå er det nok!

5) Trendy med matallergi

De siste årene har salget av allergivennlig mat skutt i været og de mest populære alternativene er laktose- og glutenfrie matvarer.

Likevel mener ekspertene at det er unødvendig mange som unngår såkalt «vanlige» mat- og drikkevarer fordi det er trendy å ha et kosthold uten for eksempel melk, gluten eller hvetemel.

- I enkelte miljøer er det blitt trendy å gå på spesielle dietter. Man får oppmerksomhet, og man er først ute med nye matvarer, sa klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Adolfsen Høisæther til Side2 tidligere i år.

LES HELE SAKEN HER: Den trendy allergimaten kan gjøre skade

Hun synes det er skremmende at mange selvdiagnostiserer seg med allergier og intoleranser og begynner å spise et begrenset kosthold hvor de utelater matvaregrupper delvis eller fullstendig.

ELISABETH ADOLFSEN HØISÆTHER er klinisk ernæringsfysiolog i melk.no.
ELISABETH ADOLFSEN HØISÆTHER er klinisk ernæringsfysiolog i melk.no. Foto: (Foto: Privat)

Klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Adolfsen har forståelse for at mange er på søken etter å finne en enklere forklaring enn det legen kanskje gir på hvorfor man for eksempel føler seg oppblåst og har mye tarmgass, har uregelmessig avføring, mangler energi, er deprimert eller overvektig. Men hun mener det er skummelt å diagnostisere seg selv.

- Listen er lang over hvilke symptomer noen mener at man kan ha på ulike intoleranser. Dette er jo symptomer de aller fleste av oss føler på fra tid til annen. Det vil si at de fleste av oss kan kjenne oss igjen hvis vi leser om en intoleranse, og føle oss tiltrukket av det en diett, eller en behandling, kan gjøre med symptomene.

Annechen Bugge, forsker i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener at kropps- og helseangst i større grad styrer de matvalgene vi tar i dag.

- Alt skal være perfekt i dag: kropp, utseendet, hud. Vi skal ikke ha rynker, slappe rumper og heller ikke luft i magen. Denne perfeksjoneringen gjør at vi tåler lite lyter og mange velger å bruke maten som et middel til å få til denne perfeksjoneringen. har hun uttalt til Side2.

Bugge mener mat i stor grad blir tillagt for mye oppmerksomhet og tiltro.

- Mat har terapeutisk effekt, men fordi det er så viktig i dag å ta ansvar for egen helse så tror jeg mange prøver å vise at de gjør dette ved for eksempel å ha et kosthold uten melk eller gluten. For å se om plagene forsvinner og at de på den måten tar sitt ansvar. De offentlige kostrådene fra myndighetene signaliserer jo også at vi har et stort ansvar for egen helse og når kun ti prosent av befolkningen har tiltro til disse rådene så søker de andre steder, være seg media, kostholdsbøker og lignende.

Denne saken ble første gang publisert 01/01 2015.

Les også