5 grunner til at forholdet ryker

Se hvilke grunner kvinner oftest oppgir.

Blir krangelen dere har alltid mye større enn de trenger å være? Se tipsene om hvordan du kan krangle på en mer konstruktiv måte.
Blir krangelen dere har alltid mye større enn de trenger å være? Se tipsene om hvordan du kan krangle på en mer konstruktiv måte. Foto: (Foto: Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Menn og kvinner er, som vi alle vet, forskjellig skrudd sammen og for de fleste forhold er det gjerne like verdier som er kjernen i et godt og velfungerende forhold.

I tillegg til å kunne kommunisere godt sammen og respektere hverandre for den man er.

Samlivsforsker John Gottman mener for eksempel at han i løpet av fem minutter vet om du vil skilles eller ikke.

1. For lite humor og glede

I tillegg viser det seg, ifølge forskere, at det å le sammen med partneren sin kan gjøre forholdet bedre og sterkere.

I en studie utført av psykologer ved Universitetet i Nord-Carolina, viste det seg nemlig at deltakerne som lo mer sammen med partnerne sine  følte seg nærere og tryggere hverandre og har en høyere kvalitet på forholdet.

LES OGSÅ: Slik valgte vi ektefelle i 1939 sammenlignet med i dag

2. Løse konflikter lite konstruktivt

Det er uansett ikke bare stunder som fremkaller latter man kan bygge et forhold på. Det er flest hverdager og de fleste par krangler fra tid til annen. Og det er gjerne slik at de parene som føler at de har et godt forhold og holder sammen, løser konflikter på en konstruktiv måte.

Wendy Walsh, ofte omtalt som Amerikas forholdsekspert, har skrevet boken «The 30-Day Love Detox». Her forteller hun hvordan lykkelige par løser konflikter, og her får du noen av tipsene i korte trekk:

1. De hører på hverandre. (De følger faktisk med når den andre prater)

2. De tar en pause før de svarer hverandre. (På denne måten unngår du å si noe du ikke mener)

3. De eier sine egne følelser. (Begynn setningen med: «Jeg blir sint når» istedenfor: «Du gjør meg så sint»)

4. De lager regler. (Fortell partneren din hva du trenger når dere skal løse konflikter)

5. De vet når de skal krangle. ( Ikke ta opp noe vanskelig på tom mage, når dere er slitne eller sinte)

LES OGSÅ:Elin Ørjasæter: - Hemmelige forhold er gift for enhver arbeidsplass

3. Følelser og kommunikasjon

For kvinner er det slik at manglende følelser for partneren er den årsaken flest kvinner oppgir når det blir brudd.

Ifølge samlivsterapeut Trine Huseby er det ofte slik at kvinnene har savnet nærhet, fellesskap og gode samtaler over tid.

 - I disse tilfellene har det ofte gått lang tid uten at paret har klart å opprettholde den følelsesmessige nærheten, sa Huseby til Side2 i et tidligere intervju.

Men grunnen til at de faktisk går er ikke bare at følelsene ikke er der lenger, men at kommunikasjonen har vært dårlig over tid.

LES OGSÅ:Malin (25) er poly: - Mange tar det for gitt at jeg er pervers og ekkel

4. For lite sex eller for lite nærhet?

Side2 har tidligere skrevet at både menn og kvinner ofte føler seg ensomme i forholdet, men ifølge forfatteren av boka «The Man's Guide to Women», psykolog John Gottman er menn og kvinner misfornøyd med ulike ting i forholdet.

For kvinner er det for lite intimitet og nærhet, i tillegg til en følelse av at mannen aldri er der for henne. Mens for mannen er det lite sex og for mye krangling som er hovedproblemene.

(Artikkelen fortsetter under)

Screen9v2

LES OGSÅ: Nordmenns oppussing går på forholdet løs

5. Er forventningene dine realistiske?

Samlivsterapeut Trine Huseby skriver i sin blogg at vi ofte forestiller oss at forholdet skal gi oss noe annet enn det et forhold faktisk gjør.

Hun skriver:

«Når det gjelder parforhold, ser det ut til at selv de mest jordnære blant oss, har en forestilling om at det skal være «all inclusive»: at i parforholdet skal jeg få dekket alle mine behov og finne alt det jeg alltid har ønsket meg hos en partner. La oss fastslå det like gjerne først som sist: parforholdet er ikke «all inclusive». I et parforhold som overlever forelskelsens første fase, er det deler av dine behov du får dekket. Det er deler av alt det du har ønsket deg.»

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2016.

Les også