5 flaue hudproblemer - og hvordan du blir kvitt dem

Du er ikke alene om å ha kvisete rumpe eller fotvorter.

FOTVORTER OG ANDRE HUDPROBLEMER er vanlige plager for mange, men det finnes råd.
FOTVORTER OG ANDRE HUDPROBLEMER er vanlige plager for mange, men det finnes råd.
Publisert

(SIDE2): Uforståelig kløing på intime kroppsområder og sorte hår rundt brystvortene er nok ikke det vi snakker høyest om. Men alle disse flaue «hudproblemene» er nok mer vanlig enn du tror, ifølge Goodhousekeeping.com.

Nettstedet har snakket med flere dermatologer og hudspesialister for å få svar på hva vi kan gjøre med alle disse plagene vi ikke tør å spørre om på legekontoret.

1) Kviselignende prikker på rumpa

Foto: (Colourbox)

De har en rødaktig farge og kan se ut som kviser, men prikkene er ikke akne. Dette er mest sannsynlig irriterte hårsekker som ofte er forårsaket av friksjon fra tettsittende klær. Det kan også skyldes bakterier, noe som en lege må undersøke nærmere for å få svar på. Dr. Rebecca Tung, dermatolog ved Loyola University, forteller at en løsning kan være å gå opp en størrelse på treningstightsen, og også ha de lavere på hofta for å øke luftsirkulasjonen i dette området. Treningstøy som puster og å bruke antibakteriell såpe når man dusjer etter trening kan også hjelpe.

2) Hår rundt brystvorta

For det første, alle har det! Selv om det kanskje bare er synlig hos 30 prosent av oss. Noen ganger kan mye hårvekst i dette området også skyldes ubalanse i hormonsystemet, men dette er altså svært sjeldent, skriver Goodhousekeeping.com. Løsningen er å rett og slett la de være, eller du kan barbere deg eller bruke en pinsett til å nappe ut hårene. Men husk at voksing og barbering kan irritere huden. Det er også mulig å bruke laser for å fjerne hårene, men dette kan ofte være en dyr affære.

3) Du svetter mye

Å svette er helt naturlig og nødvendig for oss mennesker, men noen svetter mer enn andre. Svetting kan for enkelte være en så stor plage at det går utover livskvaliteten og overdreven svetting er faktisk en egen tilstand som heter hyperhidrose. Dr. Heidi Waldorf, direktør i «Laser and Cosmetic Dermatology», i New York sier at å velge riktig deodorant og riktige klær kan hjelpe mange. Velg gjerne litt luftige klær fremfor tettsittende plagg og tekstiler som transportere fuktigheten bort fra huden. Hvis man er skikkelig plaget finnes det også andre behandlinger som for eksempel kirurgi der man fjerner svettekjertler.

Foto: Daniel Waschnig (Colourbox)

4) Fotvorter

Fotvorter er ikke farlig, men mange opplever det som et plagsomt og flaut problem. Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden og smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. De fleste vorter blir borte av seg selv, men dette kan ta lang tid. Det finnes derfor både respetfrie vortemidler og man kan også forsøke å fryse bort vortene for å bli kvitt problemet. Vær klar over at du kan smitte deg selv med å få nye vorter ved å overføre vorteviruset fra et sted til et annet. Vorter kan også spres gjennom deling av handkle og negleklipperen, eller ved å gå barfot på offentlige steder som for eksempel i garderober og svømmehaller så her kan det være lurt med sandaler eller gummisokker.

5) Analkløe

Kløe rundt endetarmen er en svært vanlig tilstand, ifølge Norsk Helseinformatikk. Det kan være flere tilstander som gjør at det klør i dette området, som for eksempel lokal sykdom, psoriasis og hygienske forhold. Både det å vaske seg for lite eller for mye kan gjøre at det klør, særlig hvis du bruker sterkt parfyrmerte såper eller intimservietter. Tips for å bli kvitt kløingen er å vaske seg med uparfyrmert såpe og å bruke uparfymert vaskemiddel til klesvasken, samt å bruke mykt toalettpapir. Det finnes også ulike midler på apotek som kan lindre plagene. Å bruke bomullsundertøy og å unngå tettsittende klær kan også være smarte tiltak. Det er i tillegg verdt å nevne at hos 20 prosent så finner man ingen årsak til analkløe. 

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2015.

Les også