11 myter om hvordan du blir gravid

Kan man bli gravid hvis man har sex under mensen?

KIM KARDASHIAN fikk nylig sitt andre barn. Nå spiser hun morkaken sin i pilleformat og nyter livet som nybakt tobarnsmor.
KIM KARDASHIAN fikk nylig sitt andre barn. Nå spiser hun morkaken sin i pilleformat og nyter livet som nybakt tobarnsmor. Foto: Larry Busacca
Publisert

(SIDE2): Det florerer med myter rundt graviditet. Til tross for at de fleste har forstått hvordan man lager et barn, så er det mye forvirring rundt bruk av prevensjon, og kanskje spesielt disse såkalte trygge og utrygge perioden.

For hvordan var det med denne pillefrie uken, er man helt, helt trygg da? Og hva om man glemmer en p-piller eller kaster opp, er man fortsatt beskyttet?

Vi har tatt for oss de vanligste mytene rundt det å bli gravid, og har fått jordmor Siri Von Krogh til å svare på om de er sanne eller ikke.

1. Man kan ikke bli gravid når man har mensen

Stemmer ikke.

Sædceller kan leve i kroppen din i opptil fem døgn. Har du eksempelvis sex på en av de siste dagene med menstruasjon, kan sædcellene fortsatt leve når du får eggløsning.

JORDMOR: Siri Von Krogh avklarer om mytene rundt det å bli gravid stemmer eller ikke.
JORDMOR: Siri Von Krogh avklarer om mytene rundt det å bli gravid stemmer eller ikke.

- I tillegg kan man få eggløsning av å ha hyppig sex. Det er ikke vanlig, men det er en av de tingene man bør ta høyde for, påpeker Von Krogh, før hun legger til:

- Som en grunnregel: Du kan alltid bli gravid. Ønsker du ikke å bli gravid, bruk prevensjon, sier Von Krogh.

2. Du er helt trygg i den pillefrie uken

Stemmer, men kun hvis du har tatt p-pillen helt som du skal.

- P-piller er et godt og trygt prevensjonsmiddel, så lenge du tar den etter bruksanvisningen. Går du på minipiller må du være nøye du tar pillen på også, sier Von Krogh.

3. Du kan kun bli gravid to dager i måneden

Stemmer ikke.

Egget lever kun i 24 timer, men det betyr ikke at det bare er da du kan bli gravid.

- Kvinnen er bare befruktningsdyktig i 24 timer, men har du for eksempel hatt samleie fire dager før du får eggløsning, så kan du fortsatt bli gravid. Dette fordi sædcellene kan leve i opptil fem døgn, sier Von Krogh.

4. Det er ikke så farlig om du hopper over en p-pille her og der

Stemmer ikke.

- Det er aldri trygt å hoppe over en p-pille, understreker Von Krogh.

Hun påpeker at det kommer an på hvor i syklusen man er ved glemt pille, men anbefaler likevel å bruke tilleggsprevensjon, altså kondom, etter glemt pille.

- Jeg vil anbefale at man følger pakningsvedlegget og bruker tilleggsprevensjon etter samme bruksanvisning som når man starter på p-pillen i utgangspunktet. Altså til man er helt beskyttet igjen.

5. Når man går på prevensjon og får mensen, så er det ikke «ekte mensen».

Stemmer ikke.

- Det er ekte mens, du har bare ikke fått eggløsning. Du har det vi kaller en bortfallsblødning.

6. Det går an å få mensen selv om man er gravid

Stemmer.

- Det er veldig sjeldent, men enkelte kan få mensen opptil tre ganger, selv om de er gravide, forteller Von Krogh.

Hun mener likevel at mensen er et sikkert tegn på at man ikke er gravid.

- Hvis du får en normal menstruasjon til riktig tid, så er du nok ikke gravid. De gangene man får en «rar menstruasjon», altså en som kommer for tidlig eller for sent, er større eller mindre i mengde, og som kanskje har en mørkere farge, så kan det bety at du har vært gravid. 80 prosent av alle befruktede egg ender i abort, så veldig mange av oss har vært gravide flere ganger en vi vet om.

7. En graviditetstest kan slå ut rett etter samleie

Stemmer ikke.

- Men eggløsningstester kan slå positivt ut etter man har blitt gravid. Så hvis den viser positiv i en uke, så er du muligens gravid, sier Von Krogh.

Det er veldig individuelt hvor lang tid det vil ta før testen slår ut, men hos de aller fleste slår den ut etter uteblitt menstruasjon.

8. Hvis man kaster opp eller har diaré, kan det redusere effekten av p-piller

Stemmer.

- Kaster du opp mindre enn fire timer etter du har tatt p-pillen, må du bruke tilleggsprevensjon. Har du diaré kan opptaket av p-pillen bli redusert, og du kan risikere at kroppen ikke får tatt opp nok hormoner. Da kan du også risikere og bli gravid, og bør bruke tilleggsprevensjon, sier Von Krogh.

Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

9. Hvis man går på antibiotika, kan det redusere effekten av p-piller

Stemmer.

- Dette er ulikt fra p-pille til p-pille. Det står i pakningsvedlegget til p-pillen du går på. Har du mistet den, vil jeg anbefale å gå inn på Felleskatalogen.no, der vil du finne svar.

Disse spørsmålene får jordmoren ofte

Von Krogh er redaktør for nettstedet Alt for mamma, der hun har nettprat med leserne hver uke. Hun forteller om to spørsmål hun ofte har fått spørsmål om:

10. Man kan abortere ved å tenke «onde tanker»

Stemmer ikke.

- Flere har spurt meg om jeg tror årsaken til at de spontanaborterte var at de var deprimerte eller sinte. Det tror jeg ingenting på, slik er vi ikke lagd. Når man spontanaborterer handler det om dårlig genetiske koblinger, rett og slett. Har du gjentatte spontanaborter kan det skyldes dårlig genetisk materiale eller hormonforstyrrelse hos kvinnen.

11. Man kan bli gravid med to forskjellige fedre

Stemmer.

Normalt sett frigis det bare ett egg ved eggløsning, men i enkelte tilfeller kan det frigis to. Da kan de to eggene bli befruktet av ulike menn.

- Det er sjeldent, men det skjer, bekrefter Von Krogh.

LES OGSÅ: Lines hysteriske gravid-tegninger går verden rundt

OG: Fitness-Nora er gravid: Det har vært en veldig stor forandring

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2015.

Les også