Test av GPS: Garmin Montana 750i med SOS-funksjon

Digital red­nings­bøye når mobilen svikter

Når uhellet er ute og mobildekningen er fraværende, da kan en GPS med SOS-mulighet og tekstmeldinger være redningen. Vi har testet Garmin Montana 750i.

<b>GPS:</b> Godt hjel­pe­mid­del både før og un­der tu­ren el­ler jakta. Vi har testet Garmin Montana 750i.
GPS: Godt hjel­pe­mid­del både før og un­der tu­ren el­ler jakta. Vi har testet Garmin Montana 750i. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

GPS hand­ler jo om sa­tel­lit­ter, men her er tek­no­lo­gi­en tatt et steg vi­de­re slik at du kan sen­de to­veis tekst­mel­din­ger el­ler SOS-vars­ler uav­hen­gig av mo­bil­dek­ning!

Det som er nytt med Montana 750i fra Gar­min, er at to­veis sa­tel­litt­kom­mu­ni­ka­sjon er gjort til­gjen­ge­lig for folk flest både med tan­ke på pris og bru­ker­venn­lig­het.

Røff GPS for turbruk

Montana 750i er ikke en sa­tel­littele­fon på den må­ten at du kan rin­ge opp noen for å snakke med dem. Det­te er først og fremst en GPS-na­vi­ga­sjons­en­het med eks­tra stor femtom­mers be­rø­rings­skjerm som er pak­ket inn i et vel­dig so­lid og vann­tett hus.

Med tan­ke på so­li­di­tet og drifts­sik­ker­het, er dis­se en­he­te­ne tes­tet et­ter den mi­li­tæ­re stan­dar­den MIL-STD 810 for tem­pe­ra­tur­sving­nin­ger, slag og støt, vib­ra­sjo­ner og vann­tett­het. I for­hold til vann­tett­het be­tyr det­te at Montana2 kan lig­ge på en me­ters dyp i inn­til 30 mi­nut­ter. I prak­sis be­tyr det­te at den tå­ler godt regn, snø, vann­sprut el­ler at den kan du­sjes med vann for ren­gjø­ring.

<b>GOD SKJERM:</b> Skjer­men er lett å lese un­der dår­li­ge lys­for­hold. En­kelt å stil­le lys­styr­ke et­ter for­hol­de­ne. 
GOD SKJERM: Skjer­men er lett å lese un­der dår­li­ge lys­for­hold. En­kelt å stil­le lys­styr­ke et­ter for­hol­de­ne.  Foto: Tungen

Ikke satellittelefon

Kom­mu­ni­ka­sjons­del­en, som kom­mer som et til­legg til en van­lig GPS-en­het, gir deg mu­lig­het til for eks­em­pel å sen­de to­veis tekst­mel­din­ger hjem, el­ler du kan kom­mu­ni­se­re med and­re lig­nen­de en­he­ter uav­hen­gig av om du har mo­bil­dek­ning i det om­rå­det du be­fin­ner deg i.

Det­te er selv­sagt til stor hjelp for dem som rei­ser mye el­ler er på en eks­pe­di­sjon langt uten­for all­far­vei, men er også et kjem­pe­fint sik­ker­hets­til­tak på et lavt nivå for folk som er mye ale­ne i mar­ka, jak­ter ale­ne el­ler til­brin­ger mye tid på ei hyt­te der det ikke er mo­bil­dek­ning.

SOS-funksjon

Garmin Montanta 750i har en egen in­ne­byg­get SOS-funk­sjon gjør at du kan tryk­ke på en knapp som ak­ti­ve­rer en in­ter­ak­tiv SOS-mel­ding til et døgn­åpent over­våk­nings­sen­ter (GEOS). De får til­sendt din eks­ak­te po­si­sjon og kan føl­ge be­ve­gel­se­ne dine om du fort­satt be­ve­ger deg selv om du skul­le tren­ge hjelp.

Du kan også sen­de en SOS-tekst­mel­ding der du kan få svar om at hjelp er på vei. Dis­se funk­sjo­ne­ne for­ut­set­ter et ak­tivt sa­tel­litt­abon­ne­ment, men her kan en vel­ge uli­ke ty­per abon­ne­ment som er over­kom­me­lig med tan­ke på pris og ut fra hvor stort be­hov du har. En an­nen prak­tisk funk­sjon er at du kan få opp­da­ter­te, de­tal­jer­te vær­mel­din­ger uan­sett hvor du er i ver­den via inReach vær­tje­nes­te. Om du har mo­bil­dek­ning kan du i ste­det kob­le Montana med mo­bi­len å få vær­tje­nes­te via mo­bil­net­tet også. Da får du opp vær­ra­dar­bil­der der du kan se hvor­dan regn­by­ge­ne be­ve­ger seg over kar­tet – sti­lig!

<b>SOS:</b> SOS-knap­pen lig­ger godt be­skyt­tet bak et godt mer­ket dek­sel. 
SOS: SOS-knap­pen lig­ger godt be­skyt­tet bak et godt mer­ket dek­sel.  Foto: Produsent
<b>EN­KELT:</b> En­kel mon­te­ring. Sett i min­ne­kort og bat­te­ri.
EN­KELT: En­kel mon­te­ring. Sett i min­ne­kort og bat­te­ri. Foto: Produsent

Mange funksjoner

Test: Garmin Montana 750i - med GPS-navigasjon og SOS-funksjon

Skjerm: 5" be­rø­rings­skjerm, WVGA

Vekt: 410 g

An­net: Wifi, Blue­tooth, Geoc, Jakt/fiske­ka­len­der

Pris: fra 8399,- kro­nerPris u/inReach: fra 7199,- kro­nersa­tel­litt­abon­ne­ment: Fra 130 kr/md. + pris for mel­din­ger/spo­ring etc.

Vår vurdering

PLUSS: Skjerm, bruk, sik­ker­het, so­lid

MINUS: Vekt, kostbar

El­lers er det «et hav» av uli­ke funk­sjo­ner. Høy­de­må­ler, ba­ro­me­ter, kom­pass, ka­me­ra, lykt, til­gang til tre uli­ke GPS-sa­tel­litt­nett­verk og mu­lig­het til hunde­spo­ring for å nev­ne noe.

Gode kart, både to­po­gra­fis­ke- og city-na­vi­ga­tor kart er til­gjen­ge­li­ge via SD-kort. Stør­rel­sen på skjer­men gjør at den også fun­ge­rer godt i bi­len. Et godt ut­valg av uli­ke fes­te­bra­ket­ter gjør at du en­kelt kan feste Montana på syk­kel, snø­sku­ter, ATV, i båt, i bil el­ler i bo­bi­len.

Konklusjon

Så fun­ge­rer Garmin Montana 750i? Vi vil si ja. Om du ikke tren­ger den eks­tra sik­ker­he­ten inReach-tek­no­lo­gi­en gir kan du gå for en mo­dell uten ka­me­ra og inReach som er ri­me­li­ge­re i inn­kjøp og bruk. Da har du li­ke­vel en so­lid og funk­sjo­nell GPS-en­het som kan bru­kes til både fe­rie, tre­ning, jakt, spo­ring av jakt­hund og et ak­tivt fri­lufts­liv ge­ne­relt.

Artikkelen er levert av Villmarksliv. Klikk her for å abonnere.

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2021, og sist oppdatert 17/04 2021.

Les også