Podcast: Villmarksliv, Episode 9

Jørund er den eneste som har denne jobben i Norge

Jobben til Jørund Lien er unik. Han er den eneste i Norge som lever av dette.

Pluss ikon
<b>LEVER AV Å SKYTE:</b> Jørund Lien er den eneste i Norge som lever av å teste våpen og kuler. Han har jobbet for Villmarksliv i flere år og er forfatter av Ladeboken.
LEVER AV Å SKYTE: Jørund Lien er den eneste i Norge som lever av å teste våpen og kuler. Han har jobbet for Villmarksliv i flere år og er forfatter av Ladeboken. Foto: Jørund Lien
Sist oppdatert

– Det er få år jeg skyter mindre enn 10.000 skudd, sier Jørund. Akkurat nå har han to våpen liggende han skal teste, og hvor mange våpen han har testet opp gjennom årene har han ingen anelse om. Det har blitt mange av dem.

LES OGSÅ: Forsvarets nye kjøretøy skal tåle landminer, kan fraktes med helikopter og fungerer som en fjernstyrt våpenstasjon

Presis rifle gir selvtillit

–Jeg synes ei rifle bør samle fem skudd på 100 meters avstand på 30 mm eller bedre. Ikke nødvendigvis fordi det er påkrevet under storviltjakt i Norge. De færreste jegere har en egenspredning som er så god. Men presise rifler gir selvtillit til skytteren. Og ei uhyre presis rifle gir så mye selvtillit at det kan være forskjellen på å få et vilt eller ikke. Usikkerhet er storviltjegerens verste fiende! Skyting- både konkurranse og jakt – er mye psykologi, forklarer Jørund i podcasten Villmarksliv.

Hør Villmarkslivs podkast:
Møt Jørund Lien - Norges eneste våpentester

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I denne episoden møter du Jørund Lien, Norges eneste som lever av å teste våpen. Podkasten kan du lytte til på:

SPOTIFY | PODKASTER | ACAST

<b>KUNNSKAPSRIK:</b> Det er få som kan mer om våpen og kuler enn Jørund Lien.
KUNNSKAPSRIK: Det er få som kan mer om våpen og kuler enn Jørund Lien. Foto: Jørund Lien

Alltid med hørselvern

Til tross for hundretusenvis av skutte skudd, har Jørund Lien hørselen i behold. Og det skyldes at han aldri skyter et eneste skudd uten hørselvern. På banen dobler han dessuten ved å bruke både ørepropper og hørselvern. Og han er full av lovord til de to norske lyddemperprodusentene Hausken og A-Tec.

–De har drevet hverandre fremover med stadig bedre produkter – faktisk i verdensklasse. Og det har reddet en masse jegeres hørsel. Men så er da også Norge det landet i verden hvor flest bruker lyddempere på våpnene sine, sier Lien.

Når det kommer til riflevalg, er også Jørund klar:

–Alle bør ha ei god boltrifle i 6,5x55. Om ikke annet så for å kunne skyte mye med rimelig treningsammunisjon. Og de aller fleste vil klare seg med ei 6,5x55, 308 Winchester eller 30–06 til hjemlig jakt. Men kulevalget er viktig. Og siden den første premiumkula Nosler Partition kom for 70 år siden, har det skjedd en revolusjon innen jaktkuler de siste 30 årene. Den kula som på mange måter tok markedet, var Norma Oryx, da den kom i 1996, sier Lien.

LES OGSÅ: Billig skalljakke vs. dyr skalljakke. Hvilken tror du er best?

<b>GJØR DET ENKELT:</b> Jørund Lien setter pris på det enkle, robuste og funksjonelle.
GJØR DET ENKELT: Jørund Lien setter pris på det enkle, robuste og funksjonelle. Foto: Jørund Lien

Norske bestemmelser henger etter

Men de norske bestemmelsene om kuler og anslagsenergi har ikke riktig fulgt med utviklingen, mener Lien.

–Utviklingen av homogene jaktkuler har ført til at bestemmelsene våre er foreldet. Kobberkuler til elg fungerer greit, fordi en stor elg gir så mye motstand til kula, at den rekker å ekspandere. Til mindre vilt derimot, blir skuddeffekten dårlig. Og det er dessuten rikosjettfare forbundet med homogene kuler til mindre vilt. Etter min oppfatning bør vi forenkle bestemmelsene om kuler til følgende: La 6,5 være minste tillatte kaliber til storviltjakt. For blykuler bør minste tillatte kulevekt være 9 gram. For homogene kuler derimot, bør minste tillatte kulevekt være 7,8 gram. Uansett bør anslagsenergikravet være 2200 joule på 100 meter, sier Jørund.

<b>SELVTILLIT:</b> En presis rifle gir selvtillit, sier Jørund Lien
SELVTILLIT: En presis rifle gir selvtillit, sier Jørund Lien Foto: Jørund Lien

Liker det enkle og robuste

I det hele tatt liker Jørund Lien det enkle, robuste og funksjonelle. Og fortelle historien om da han i selskap med en profesjonell jeger skjøt sin første elefant i Botswana.

–Det var en såkalt skadeelefant som skulle skytes. En elefant som ødela avlinger og var en trussel mot innbyggerne i landsbyen. Vinden var vrien, vi var like ved et vannhull, og måtte vente lenge på elefanten. Plutselig kom den i vår retning, og da sa hvisket proff-jegeren stille til meg; «Nothing fancy! Go for the heart-lung-area».

Jørund skjøt to skudd med sin 375 H&H ladd med 300 grains helmantel, elefanten ruste mot dem og på kort hold skjøt Jørund det siste skuddet mot hodet. Da stupte elefanten, landsbyboerne fikk kjøtt og kunne puste lettet ut.

LES OGSÅ: Dag gikk seg bort på Hardangervidda: Var tre skritt fra den sikre død

Første del av det rådet fra proffjegeren har Jørund tatt til seg når det gjelder våpen og ammunisjon generelt. Ikke noe fancy!

<b>SAMLING:</b> Jørund Lien liker at riflene han tester samler fem skudd på 100 meter hold innenfor en radius på 30 mm.
SAMLING: Jørund Lien liker at riflene han tester samler fem skudd på 100 meter hold innenfor en radius på 30 mm. Foto: Jørund Lien

Jørund Liens tre forbilder

På spørsmål om han selv har noen forbilder, svarer Jørund Lien slik:

–Nils Kvale, nordmannen i Norma som både skrev godt og kunne uhyre mye om kuler, kalibre og ballistikk. Og som gjennom sitt samarbeid med Roy Wheatherby på 1960-tallet skapte mange ammunisjonssuksesser. Den andre jeg vil nevne er Svein Solli, avdød redaktør av Våpenjournalen og initiativtager til Ladeboken. Svein var en god kamerat og uhyre kunnskapsrik. Den siste Jørund trekker frem, er Kenneth Skoglund. Tidligere ansatt i Norma, ufattelig kunnskapsrik og dessuten en glimrende skytter.

LES OGSÅ: Derfor bråker turbrenneren din

Hør Villmarkslivs podkast her:

Lytt på Podkaster/iTunes:

Lytt på Spotify:

Lytt på acast:

Bladet Villmarksliv har lansert egen podkast. I løpet av ti episoder vil du i høst får lære mer om jakt, fiske og friluftsliv. Du kan lytte til Villmarkslivs podkast på Podkaster (Apple/iOS), Spotify og Acast.

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2019, og sist oppdatert 01/11 2019.

Les også