Podkasttips: Friluftsliv, jakt og fiske

Utefolk med innestemmer

Aldri tidligere har du hatt flere valgmuligheter når det kommer til podkaster for deg som er interessert i friluftsliv, jakt og fiske.

Pluss ikon
<b>BÅLPRAT:</b> Randulf Valle i Uteliv mener podkastformatet gjør at man får tid til litt sære temaer med lengre tankerekker og argumentasjoner enn i andre medier
BÅLPRAT: Randulf Valle i Uteliv mener podkastformatet gjør at man får tid til litt sære temaer med lengre tankerekker og argumentasjoner enn i andre medier Foto: Randulf Valle
Sist oppdatert

2019 er året der podkaster for deg som er interessert i jakt, fiske og friluftsliv virkelig har eksplodert, med lansering av flere nye podkaster for «utefolk». (Se nederst i saken.)

LES OGSÅ: (+) Test av Volvo XC90 T8 2019 Facelift

Podkastene dekker et vidt spekter av tema. I Villmarkslivs podkast «Villmarksliv» kan du for eksempel høre om hvorfor jakt-, fiske- og friluftslegenden Dag Kjelsaas bygde hytte midt i «bjørneland» for å møte bjørn, mens Randulf Valle i «Uteliv» gir deg nyttig turkunnskap og spennende møter med folk som Jens Kvernmo og Stein P. Aasheim.

LES OGSÅ: Den billige skalljakken koster en tiendedel av den dyre. Hvilken tror du er best?

Flere lytter på podkast

Andelen som lytter på podkast øker. På en gjennomsnittlig dag i fjor, hørte åtte prosent av den norske befolkningen på en podkast.

Det er en kraftig økning fra 2016, der bare to prosent av befolkningen lyttet til podkast på en gjennomsnittlig dag. De yngre hører mer på podkast enn de eldre. I aldersgruppen 15–24 år lytter 15 prosent på en podkast på en vanlig dag, mens bare én prosent i aldersgruppen 67–79 år gjør det samme, ifølge SSB.

Ifølge tall fra Ipsos SoMe-tracker for andre kvartal 2019, har andelen som lytter på podkast månedlig eller oftere økt fra 24 prosent i 2017 til 37 prosent i 2019.

LES OGSÅ: Friluftslegenden Dag Kjelsaas gikk seg vill i fjellet. Var tre skritt fra den sikre død

<b>MØTER:</b> De fleste podkaster handler om møter mellom mennesker som snakker om et tema de er lidenskapelig opptatt av. Villmarksliv har blant annet møtt Dagh Bakka, som er Norges eneste profesjonelle jeger.
MØTER: De fleste podkaster handler om møter mellom mennesker som snakker om et tema de er lidenskapelig opptatt av. Villmarksliv har blant annet møtt Dagh Bakka, som er Norges eneste profesjonelle jeger. Foto: Dagh Bakka

– Liker det langsomme formatet

Randulf Valle har rukket å lage snart 20 episoder i år og har høstet noen erfaringer om podkast-formatet.

Tilbakemeldingene er svært positive og det virker som om folk syns det er både hyggelig og interessant å ta del i en «bålprat» om et tema innen natur og friluftsliv, noe som har vært tanken min bak podkasten «Uteliv».

Jeg liker at podkastformatet er langsomt, slik at man får tid til litt sære temaer med lengre tankerekker og argumentasjoner enn i andre medier.

Dessuten er det teknisk sett ganske enkelt å produsere en podkast med god kvalitet, noe som gjør at en uavhengig produsent som meg på mange vis har samme forutsetninger som store, kommersielle aktører, sier Valle.

<b>ERFARING:</b> År med testing, inkludert mange netter i telt både sommer og vinter, gir Randulf Valle mye å snakke om med kunnskapsrike og turinteresserte gjester.
ERFARING: År med testing, inkludert mange netter i telt både sommer og vinter, gir Randulf Valle mye å snakke om med kunnskapsrike og turinteresserte gjester.

Tilgjengelig

– Podkastens fremmarsj handler om det samme som skjer med alt annet innhold vi konsumerer i dag: Vi setter oss selv i førersetet, sier kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen.

Han er en kjent kommentator til trender innen teknologi og medier, og står selv bak flere podkaster.

– Det gjør at vi kan velge når, hvor og hva vi vil høre og ikke være avhengig av hva en kringkaster bestemmer, sier Nygård-Hansen.

Han peker også på at den teknologiske utviklingen gjør at «alle» nå har tilgang til moderne mobiltelefoner, billig datatrafikk og god mobildekning.

– I tillegg koster det lite å lage en podkast. Det bidrar også til at tilbudet øker, sier Nygård-Hansen.

Avventende annonsører

Men, de færreste blir rike av å «podkaste»?

– Nei, det er få annonsører som har funnet veien til podkast-plattformen. Det er ofte slik at annonsørene er de siste til å flytte på seg. Det er nok mange markedsførere som ikke har tatt inn over seg at mens mange bare har radioen på i bakgrunnen, så er det å lytte til podkast en aktiv handling der man setter av tid for å lytte. Hvilket annet medium fanger publikums oppmerksomhet på samme måte? spør Nygård Hansen.

Han mener likevel at det mangler gode data rundt den faktiske lyttingen. Både hvem som lytter og hvor mye av en podkast som spilles av etter at en episode har blitt lastet ned.

– Før annonsørene satser skikkelig på podkast som en annonseplattform, vil de ha bevis for at annonsene deres faktisk blir avspilt, sier han.

LES OGSÅ: Disse ørepluggene må Apple AirPods Pro konkurrere mot

<b>PODKAST:</b> Hans-Petter Nygård-Hansen tror annonsørene kommer til podkast-plattformen, men at det tar tid. Selv driver han som kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, konferansier og sysler i tillegg med podkast og YouTube.
PODKAST: Hans-Petter Nygård-Hansen tror annonsørene kommer til podkast-plattformen, men at det tar tid. Selv driver han som kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, konferansier og sysler i tillegg med podkast og YouTube. Foto: Skjermbilde fra YouTube-serien "Teknologi i kjelleren til Hans-Petter".

TIPS: Ti podkaster for jakt, fiske og friluftsliv

Trenger du gode podkasttips, så har vi listet opp ti aktuelle og gode friluftspodkaster her:

Uteliv – Randulf Valle

<b>PODKAST:</b> I "Uteliv" deler Randulf Valle av egne og andres turerfaringer.
PODKAST: I "Uteliv" deler Randulf Valle av egne og andres turerfaringer. Foto: Uteliv

Randulf Valle er et kjent navn for alle som har lest en produkttest eller en turhistorie i bladet Villmarksliv eller en av hans mange bøker. I tillegg dukker Valle opp både på TV og radio med ujevne mellomrom. Ingeniøren tester utstyr som ingen andre, og hans mange netter ute, sommer som vinter, har gitt han mange gode erfaringer han gjerne deler med andre. Nå deler han også kunnskapen sin i podkasten «Uteliv». Der møter du også en rekke spennende gjester.

Uteliv kan du lytt til på:
Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts | RSS | Acast |

Tur og tøys

Bak podkasten «Tur og tøys» finner vi Alexander Gamme og Lars Ebbesen. Begge er erfarne turfolk som har gjort mye både i Norge og utenlands.

<b>TUR OG TØYS:</b> Alexander Gamme og Lars Ebbesen snakker tur og friluftsliv på "Tur og Tøys".
TUR OG TØYS: Alexander Gamme og Lars Ebbesen snakker tur og friluftsliv på "Tur og Tøys". Foto: Tur og Tøys

I podkasten får vi både humor og alvor – alt fra dohistorier fra virkeligheten til Erling Kagge som snakker om stillhet.

LES OGSÅ: Den beste aktivitetsklokken for deg som er mosjonist. Test av Fitbit Versa 2

Tur og tøys kan du lytte til på:
Spotify | Apple Podcasts |

Utestemmer – DNT

<b>UTESTEMMER: </b>DNT lanserte egen podkast i sommer.
UTESTEMMER: DNT lanserte egen podkast i sommer. Foto: DNT

I sommer kom DNT med podkasten «Utestemmer». Podkasten tar for seg alt fra turtips til møter med turfolk som «Tursøstrene», Guro Krempig og mannen bak utallige gode bilder og bøker, Marius Nergård Pettersen.

Utestemmer kan du lytte til på:
Spotify | Apple Podcasts | Acast |

Villmarksliv

<b>VILLMARKSLIV:</b> I høst kom bladet Villmarksliv med egen podkast.
VILLMARKSLIV: I høst kom bladet Villmarksliv med egen podkast. Foto: Villmarksliv

Bladet Villmarksliv startet egen podkast i høst og er ute med til sammen 10 episoder. Nye episoder kommer på nyåret. Podkasten ledes av Knut Brevik, som er redaktør i Villmarksliv og en erfaren turmann og jeger.

Med seg på laget har han «friluftslegenden» Dag Kjelsaas. De snakker om alt fra bjørnemøter til hvordan man lokker frem elgen. I podkasten møter vi også kunnskapsrike gjester, som Norges eneste våpentester, Jørund Lien.

Villmarksliv kan du lytte til på:
Spotify | Apple Podcasts | Acast |

Ekstrempodden

<b>EKSTREMPODDEN:</b> Hvorfor klarer noe å hente ut krefter og motivasjon man ikke trodde fantes?
EKSTREMPODDEN: Hvorfor klarer noe å hente ut krefter og motivasjon man ikke trodde fantes? Foto: Ekstrempodden

Hvor henter vi kreftene fra? Hva gjør at enkelte mennesker klarer å presse seg til det ekstreme og vise en viljestyrke som man kanskje ikke visste man hadde? I ekstrempodden får du høre historier fra folk som har vært gjennom ekstreme ting – og som kanskje setter hverdagens små problemer litt i perspektiv.

Ekstrempodden kan du lytt til på:
Spotify | Acast | Apple Podcasts |

Jakt og fiskepodden – Statskog

<b>JAKT OG FISKEPODDEN:</b> Statskog står bak "Jakt- og fiskepodden".
JAKT OG FISKEPODDEN: Statskog står bak "Jakt- og fiskepodden". Foto: Jakt- og fiskepodden

Statskog forvalter store friluftsområder i Norge. I «Jakt- og fiskepodden» får du mye om jakt og fiske, men også litt om mat og natur.

Jakt- og fiskepodden kan du lytte til på:
Spotify | Acast | Apple Podcasts |

Jakthjørnet med Baraas

<b>JAKTHJØRNET:</b> Podkast om jakt.
JAKTHJØRNET: Podkast om jakt. Foto: Jakthjørnet

En podkast om jakt for jegere. Temaene tar mål av seg å treffe alle jegere, fra førstegangsjegeren til den mer erfarne jegeren.

Jakthjørnet med Baraas kan du lytt til på:
Spotify | Apple Podkast | Acast |

Jegerpodden

Bak Jegerpodden finner vi Jon Inge Vik og John Petter Mellingen. Podkasten reklamerer med å være en podkast av og for jegere. Her får du relativt lange episoder (opp mot to timer) med tema som «Rådyrjakt med hund» og møte med spennende folk som snakker både om jakt, mat og utstyr.

Jegerpodden kan du lytte til på:
Spotify | Apple Podcast |Acast | RSS

Fisk og Preik

<b>FISK OG PREIK:</b> Fiskepraten får du her.
FISK OG PREIK: Fiskepraten får du her. Foto: Fisk og preik

En podkast om fisk i holdt i en munter og kameratslig tone. Man må nok følge med over tid for å forstå sjargongen og humoren.

«Fisk og Preik» drives av Tobias Holter, Adrian Gamman og Lasse Michelsen.

Fisk og Preik kan du lytt til på:
Spotify | Apple Podcasts |

Naturligvis

<b>NINA:</b> Forskerne i NINA deler fakta og kunnskap i "Naturligvis".
NINA: Forskerne i NINA deler fakta og kunnskap i "Naturligvis". Foto: NINA

I podkasten «Naturligvis» deler NINA-forskerne fakta, kunnskap og opplevelser fra sitt ståsted som forskere. Norsk institutt for naturforskning (NINA) er et kompetansesenter innen naturforskning.

Naturligvis kan du høre lytte til på:
Spotify | Apple Podcasts

Vi gjør oppmerksom på at Villmarksliv og SIDE3.no er begge eid av Egmont Publishing.

Har du tips til en god podkast, så send oss gjerne en e-post.

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2019, og sist oppdatert 07/11 2019.

Les også