Slik unngår du sløve kniver

Nei, knivene skal ikke vaskes i oppvaskmaskin

Vil du ha skarpe kniver, bør du unngå disse «dødssyndene».

<b>SKARPE KNIVER:</b> Knivsliper Asbjørn Lundsvoll sliper rundt 4000 kniver i året.
SKARPE KNIVER: Knivsliper Asbjørn Lundsvoll sliper rundt 4000 kniver i året. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

- Det hjelper lite å investere i kostbare kniver dersom man ikke behandler dem riktig, sier knivsliper Asbjørn Lundsvoll i Gokniven.no. Han lever av å slipe kniver – i tillegg til å selge kniver og utstyr. Hvert år sliper Lundsvoll rundt 4000 kniver.

Det er spesielt to feil «folk flest» gjør, som ødelegger en god kniv.

<b>POLERING: </b>Etter sliping poleres siste rest av eggen som har lagt seg, slik at kniven blir ordentlig skarp.
POLERING: Etter sliping poleres siste rest av eggen som har lagt seg, slik at kniven blir ordentlig skarp. Foto: Hallvard Lunde

Unngå kjøkkenskuffen

Det første er å slippe knivene i samlet flokk ned i kjøkkenskuffen.

- Hver gang du åpner eller lukker skuffen, så ristes knivene mot hverandre og knivseggen vil bli utsatt for slag og gnissing, noe som gjør knivene uskarpe, sier Lundsvoll. I tillegg er skarpe kniver i en kjøkkenskuff en fare for både små og store hender, understreker han.

Han anbefaler at man henger knivene opp på en magnetlist.

- Husk da at du ikke bare må slenge knivene mot magnetlisten, men starte med å la ryggen på kniven møte magnetlisten, for deretter å sakte la flatsiden av kniven møte magnetlisten. Når du skal ta av kniven, så bør du starte med å vri eggen mot deg og ut fra listen og løsne ryggen til slutt. Da vil eggen aldri møte metallet på magnetlisten, og du unngår at den blir uskarp og får slag og hakk, sier den erfarne knivsliperen.

Skeptisk til treblokker

Han er også litt skeptisk til treblokkene mange bruker å stikke knivene inn i for oppbevaring.

- Det er først og fremst det hygieniske jeg tenker på, siden man aldri får vasket inne i disse slissene der knivene stikkes. Unntaket er om man har en versjon som kan åpnes og rengjøres, sier Lundsvoll.

Oppvaskmaskinen ødelegger

Den andre «synden» mange begår er å vaske sine beste kniver i oppvaskmaskinen. Det bør man ifølge den erfarne knivsliperen ikke gjøre.

Det er spesielt to ting med oppvaskmaskinen som ikke er bra for skarpe kniver.

- Det ene er at det høye spyletrykket fra oppvaskmaskinens dyser er så kraftig, at den skjærende delen av eggen vil kunne ligge å slå, enten mot annet bestikk av metall eller mot selve beholderen. Aller verst er disse kurvene der alle knivene står i samlet flokk, sier Lundsvoll.

Den største ulempen er likevel kjemien, oppvaskmiddelet som brukes.

NEI, NEI. Ikke legg godknivene dine her, råder eksperten.
NEI, NEI. Ikke legg godknivene dine her, råder eksperten. Foto: Getty Images

- Kjemikaliene i oppvaskmiddelet er ekstremt sterkt, og det fører til korrosjon som igjen fører til sprøhet i eggen. Vi snakker om svært tynt gods i eggen, så når den blir sprø så vil den knekke og ikke legge seg når man sliper, sier Lundsvoll.

Han anbefaler en god gammeldags oppvaskbørste og en dråpe med helt vanlig oppvaskmiddel. Han anbefaler også at kniver som skal inn i en slire er helt tørre før de settes på plass, for å unngå rust.

Fraråder ikke oppvaskmaskin

- Generelt bruker vi å si at man skal følge knivprodusentens anbefalinger for vask. I teorien er maskinoppvask kjemisk tøffere for kniven enn håndoppvask, og den er mer utsatt for rust. I praksis er det nok den daglige bruken som står for mesteparten av «slitasjen» som medfører at kniven blir sløv. Så, om man bruker knivene riktig og sliper de jevnlig, så er det ingen grunn til å fraråde vask i oppvaskmaskin, sier Elisabeth Anndstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, som blant annet står bak maskinoppvaskmiddelet Sun.

NB! Visste du at du kan gi bort Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske som gave?

Men, når vet man om kniven er skarp nok?

- Sett eggen mot neglen. «Henger» kniven, så er den skarp nok, sier knivsliper Lundvoll, og viser oss hvordan det gjøres med en nyslipt kniv, som også er skarp nok til å brukes som barberkniv.

Ikke gjør dette mot kniven

  • Slip aldri en kniv uten å bruke vannkjøling
  • Ikke utsett kniven for varme over 150 grader
  • Kjøkkenskuffer med «samlerom» for kniver er fy-fy – knivene må oppbevares individuelt
  • Unngå å vaske kniver i oppvaskmaskin
  • Unngå å oppbevare en fuktig kniv i sliren – da er den mer utsatt for rust

Lytt til Villmarkslivs podkast her:

Video: Ikke gjør disse «dødssyndene» med dine beste kniver:

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2020, og sist oppdatert 28/09 2022.

Les også