Dyrisk drama i skogbunnen

Vidars utrolige blinkskudd kan bli årets bilde

Fotograf Vidar Lunde traff virkelig blink da han fanget dette øyeblikket. Da den modige skogmusa kom i klammeri med en klatremus, klinket hun til med et realt karatespark. Nå er bildet fra bladet Villmarksliv nominert til prisen Årets magasinfoto.

<b>BLINKSKUDD:</b> Både skogmusa og fotografen må kunne sies å ha truffet blink. Bildet har passende nok fått tittelen «Karatemus», siden hovedpersonen fremstår som en slags museversjon av «Karate Kid».
BLINKSKUDD: Både skogmusa og fotografen må kunne sies å ha truffet blink. Bildet har passende nok fått tittelen «Karatemus», siden hovedpersonen fremstår som en slags museversjon av «Karate Kid». Foto: Vidar Lunde
Sist oppdatert

Ordet «blinkskudd» skulle være treffende for dette bildet, som er tatt på et sted som heter Fiskebergåsen, i Sand i Suldal kommune i Ryfylke.

Men om vi lurer deg til å tro at bildet er et rent lykketreff som ble «knipset i farta», må vi be om unnskyldning for ordvalget. For det ligger seriøs innsats bak.

– Bildet er tatt på en fôringsplass for småfugl som jeg har anlagt, forteller fotografen som har tatt bildet, Vidar Lunde.

Han understreker at han ikke er profesjonell fotograf. Men at han er en ivrig og dreven naturfotograf, er det liten tvil om.

– Jeg har vært pensjonist i to år nå og bruker all fritid i skog og mark for å fotografere, sier han.

Bedre enn en boksekamp

Lunde forteller at det tar ham ca. 20–30 minutter å gå hjemmefra og opp til fôringsplassen. Og selv om maten legges ut for å tiltrekke seg fugler, kommer det også mus. Og noen ganger blir det knuffing og kamp om godbitene.

<b>SELVPORTRETT:</b> Vidar Lunde er ivrig fotograf og friluftsmann. Dette bildet er tatt med fjernkontroll.
SELVPORTRETT: Vidar Lunde er ivrig fotograf og friluftsmann. Dette bildet er tatt med fjernkontroll. Foto: Vidar Lunde

Akkurat denne dagen, i slutten av mai 2022, var det først en slåsskamp mellom noen klatremus. Senere kom altså denne «Karate Kid»-skogmusa inn på arenaen.

Lunde kaller det en fantastisk naturopplevelse å få se dette på nært hold.

– Jeg vil mye heller se dette enn en boksekamp i ringen, dette er mye mer spennende, sier han.

Fikk seg en overraskelse

Selve karatesparket fikk han ikke med seg da det skjedde.

– Det gikk så fort. Da det hele var over, bladde jeg igjennom bildene, og jeg ble skikkelig overrasket da jeg så at foten gikk frem i dette «karatesparket», og at bildet ble så skarpt og fint, sier han.

– Hvem som til slutt gikk seirende ut av disse to, det husker jeg ikke. Det er gjerne flere slike slåsskamper, og som regel er det den som er mest sulten som nekter å gi seg, og som går seirende ut.

For fotografen er selve naturopplevelsen viktigere enn bildene. Likevel er det en solid bonus når han sitter igjen med et blinkskudd av dette kaliberet.

– Jeg kan bli sittende temmelig mange timer og følge med før det rette motivet dukker opp. Når det gjelder mus, så er ikke de fremme midt på dagen, så man må enten ta bilde veldig tidlig på morgenen eller sent på dag, sier Lunde.

– Du må altså være veldig tålmodig?

– Jeg vil heller si interessert.

Les også (+): Test av isolerte fjellduker: Denne holder deg varmest

Sølvmedalje fra Villmarksliv

Musebildet var blant Vidar Lundes bidrag i konkurransen NM i naturfoto, i regi av bladet Villmarksliv.

Norgesmesterskapet er todelt. Ett bilde kåres til årets naturfoto, og i tillegg kåres årets naturfotograf.

Deltakerne kan levere inntil tre bilder i hver av de 10 NM-rundene, og alle blir grundig vurdert av en fagjury. Bildene som får toppkarakter etter gitte kriterier, blir med i en finalerunde, hvor vinnerbildet kåres.

Juryen gir poeng til alle bildene. Årets naturfotograf er den som får høyest samlet poengsum for sine 25 beste bidrag.

Karatemus-bildet kom ikke videre til finalen, men ble likevel kåret til Månedens bilde og fikk «Sølvmedalje» av Villmarksliv-redaksjonen. I den samlede konkurransen kom Lunde på en høyst respektabel sjetteplass.

– NM-juryen har mange ulike kriterier som vurderes. Månedens bilde er det vi i redaksjonen som velger, og dette bildet skilte seg ut. Mus er en art som ikke så mange naturfotografer velger å ta bilde av, sammenlignet med mer majestetiske dyr som ørn og bjørn, så vi har lagt mye vekt på originalitet, sier redaktør Knut Brevik i Villmarksliv.

REDAKTØREN: Knut Brevik er redaktør i Villmarksliv, som har arrangert konkurransen NM i naturfoto i snart et halvt århundre, siden 1977. Villmarksliv og naturfotograf Vidar Lunde er nominert til prisen Årets magasinfoto med bildet «Karatemus».
REDAKTØREN: Knut Brevik er redaktør i Villmarksliv, som har arrangert konkurransen NM i naturfoto i snart et halvt århundre, siden 1977. Villmarksliv og naturfotograf Vidar Lunde er nominert til prisen Årets magasinfoto med bildet «Karatemus». Foto: Hallvard Lunde

Bladet Villmarksliv har arrangert NM i naturfoto hvert år siden 1977.

en egen nettside kan du se flere bilder fra konkurransen.

Sammen med to andre fotografer driver Vidar Lunde nettsiden SuldalFoto, som blant annet har en bildebank med mer enn 10000 naturbilder.

Se mer

Bladet har arrangert NM i naturfoto hvert år i snart et halvt århundre, siden 1977.

– Vi ønsker å fremheve og fremme alt det gode arbeidet som norske naturfotografer gjør. Nivået er skyhøyt, det ser vi også i internasjonale konkurranser, der norske fotografer ofte hevder seg, sier Brevik.

Les også: Denne doningen vakte oppsikt på norske veier

Årets magasinfoto

Og bildet som opprinnelig var et bidrag til NM i naturfoto, er nå blitt bladet Villmarkslivs bidrag til konkurransen om Årets magasinfoto.

Prisen deles ut av Mediebedriftenes landsforening, og «Klatremus» er nominert som ett av seks bidrag som skal kjempe om den gjeve utmerkelsen. Vinneren utropes 2. mai, under Nordiske Mediedager i Bergen (1.–3. mai).

Bladet Villmarksliv gis ut av Story House Egmont AS, som også er utgiver av Klikk.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2024, og sist oppdatert 12/04 2024.

Les også