I Helge Ingstads fotspor

Fangstliv på vidda

Foran meg ligger vidda, bak meg en varm gamme. Kan man ønske seg mer?

<b>LUNT OG GODT:</b> Gamma er et kjærkomment krypinn i fangstlivet.
LUNT OG GODT: Gamma er et kjærkomment krypinn i fangstlivet. Foto: Lars H. Krempig
Sist oppdatert

Det er fint å ha noen faste turtradisjoner. Hvert år drar Trygve og jeg på fangsttur på Finnmarksvidda – en hel uke der vi senker pulsen og forsøker å leve av landet. Vi liker å kalle oss fangstfolk. Allerede i august må vi blinke ut denne drømme­uken. Harde prioriteringer må til for å rydde kalenderen.

Tidlig februar er godt egnet til «Prosjekt fangstliv». Da har solen akkurat klatret over horisonten og det er kaldt og friskt. Vi har hele Finnmarksvidda å boltre oss på, og benytter gjerne sjansen til å besøke nye områder. Skjønt – fordelen av å være kjent i området er stor når man skal «leve av landet». Å kunne lokalisere gode fiskevann og rypekratt er viktig kunnskap.

I mange år har vi holdt oss i et kjent nærområde vest i Finnmark. Nå vil vi sjekke fangstforholdene østover, så vi setter kursen mot legendariske Tana. Etter en hel dag i bil gjør det godt å komme ut i frisk luft. Et rikholdig utvalg av mat og utstyr blir lagt i slede og pulk før hundene spennes foran. Endelig er drømmeuken i gang. Vi har valgt oss ut et område der det så langt vi vet ikke ligger andre fangstfolk.

<b>FORHOLDSREGLER:</b> Ha respekt for vinterfjellet. Ta alltid litt ekstra mat og godt med klær med deg, selv om det er en dagstur. En liters-termos med varm drikke er en sikkerhet. Husk også snøspade ligge­underlag, vindsekk eller lignende, GPS med ekstra batterier, hodelykt og litt førstehjelpsutstyr.
FORHOLDSREGLER: Ha respekt for vinterfjellet. Ta alltid litt ekstra mat og godt med klær med deg, selv om det er en dagstur. En liters-termos med varm drikke er en sikkerhet. Husk også snøspade ligge­underlag, vindsekk eller lignende, GPS med ekstra batterier, hodelykt og litt førstehjelpsutstyr. Foto: Lars H. Krempig

Mobilfri sone

Der har vi fått låne en fin, bortgjemt gamme. Ferden innover fjellheimen med avskrudd mobil er som en renselse. Sakte, men sikkert forsvinner forpliktelser hjemme og bekymringer knyttet til arbeidslivet ut av hodet. I stedet fylles det med enkle tanker: Har gamma nok ved? Er det mye snø i terrenget? Får vi fisk? Hvordan er rypebestanden her inne i år? Er det mest bjørk eller vier?

Mat er et tilbakevendende tema. Vi har med noen middager, men har belaget oss på både fisk og fugl på menyen. Ingen fangst, ingen mat. Tanken er at vi er bedre fangstfolk når vi har press på oss. Det var nok slik forbildet Helge Ingstad også jobbet i sin tid.

Det har begynt å mørkne da vi endelig kommer frem til gamma. Kvelden er fin. Tanken på at vi har en hel uke foran oss gir sinnsro. 

<b>DRAHJELP:</b> Med god hjelp av hundene kommer vi fort inn­over i terrenget.
DRAHJELP: Med god hjelp av hundene kommer vi fort inn­over i terrenget. Foto: Lars H. Krempig

Snarer skal opp

Morgenkaffen er drukket og frokosten unnagjort. Vi er mer enn klare for å komme oss ut i terrenget, se etter rypespor og klargjøre snareporter. Forventningene fikk en kraftig oppsving da vi våknet til rypekakling i grå­lysningen.

Snarene som vi lagde før vi sovnet ligger i en fin kveil i lua. Der holder de fasongen frem til bruk. Børsa er også med om rypa skulle vise seg. Men fokus er å få satt ut så mange snarer som mulig. Realistisk kan vi greie å sette 20–30 snarer på en dag om forholdene er gode.

<b>RIKDOM:</b> Fangst­mannslivet er rikt – både på dagtid og kveldstid. Rikdommen måles hverken i antall ryper eller penger.
RIKDOM: Fangst­mannslivet er rikt – både på dagtid og kveldstid. Rikdommen måles hverken i antall ryper eller penger. Foto: Lars H. Krempig

Gamma ligger med godt utsyn midt i rypeterrenget. Vi stiger ut. Kjølig luft får oss virkelig våkne. Vi spenner på oss skiene og trår den utrådte vei. Allerede etter noen hundre meter ser vi rypespor som snirkler seg på kryss og tvers over snøen – både i den tette bjørkeskogen og i vierkrattene. Her er det bare å sette i gang.

Først finner vi en gunstig plass å sette opp snaren. Gjerne på tvers i et kratt der rypa har beitet. Det er helt utrolig hvor mye mat et lite vierkratt kan inneholde for rypa. Dag etter dag, år etter år kan rypene beite i de samme krattene. Andre steder er det lite mat å finne. Etter å ha funnet en gunstig plass, tramper jeg ned snøen med skiene. Nå er tiden inne for å finne kvist og få satt ut snaren. 

Vi får satt ut et godt knippe snarer og har hver vår «signatur» på snarene. Trygve har høyere ris enn meg mens jeg har tettere hekker. Som vanlig diskuterer vi ivrig hvilken snarevariant som vil fungere best. Vi får vente i spenning.

<b>ISFISKE:</b> Fangstlivet byr både på fisk og vilt.
ISFISKE: Fangstlivet byr både på fisk og vilt. Foto: Lars H. Krempig

Værskifte

Dag to – og været har endret seg veldig. Det iskalde og stille vinterværet er erstattet av mildere temperatur og kuling. Det er et særdeles dårlig fangstvær. Snarene blåses over ende eller ødelegges av snøen på andre måter. Det er vanskelig å blik klok på hvor vi kan sette nye snarer. Vi blir derfor enige om å satse på fisking isteden. Sekken pakkes med nødvendig utstyr som termos, niste, dunjakke og liggeunderlag. Med oss har vi også kart og kompass. Men på dager som dette er det svært god hjelp og en trygghet i GPS-en.

Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.

Vind og snøføyk gjør at sikten er dårlig. Da er det fort gjort å bli forvirret av retninger og avstander. Vi har hver vår fangstrute med snarer og avtaler å møtes ved et fiskevann drøye kilometeren unna etter at snarere er sjekket.

Med gode batterier på GPS-­en og trekkvillige hunder legger jeg av gårde i snøføyken. De fleste snarene er helt nedblåst. Det føles nesten nytteløst å dra kvister og snareporter opp av den dype snøen. Heldigvis står noen av snarene bedre beskyttet for vinden slik at snøen blåser forbi.

Jeg nærmer meg det høyeste punktet på turen. Vinden gjør at snø­krystallene pisker som harde nålestikk i kinnene, men resten av kroppen er varm. Litt ruskevær må en fangstmann tåle. Jeg føler meg levende – som om jeg er i ett med naturelementene. Den siste snaren i rekken er ikke blitt tatt av været. Og der ligger det jammen en rype.

<b>OMRÅDEFAKTA:</b> Finnmarkseiendommen (FeFo) forvalter det meste av grunnen i Finnmark. Jakt- og fiske­kort løses på www.natureit.no. Snarefangst i Finnmark er forbeholdt fastboende. Det finnes åpne gammer spredt i hele Finnmark.
OMRÅDEFAKTA: Finnmarkseiendommen (FeFo) forvalter det meste av grunnen i Finnmark. Jakt- og fiske­kort løses på www.natureit.no. Snarefangst i Finnmark er forbeholdt fastboende. Det finnes åpne gammer spredt i hele Finnmark. Foto: Lars H. Krempig

Det gode fangstliv

Trygve har fått to ryper i sine snarer. Mye tyder derfor på at høye snarer fungerer bedre i mye snøføyk. Nokså logisk, kanskje. Vi satser på at pilkestikka skal sørge for resten av matforrådet. Langt her inne er det nok neppe noen som har prøvd seg på isfiske ennå. Antagelig er røya klar for litt maggot. Vi bygger solide vindmurer og pakker oss inn. Isfiske i februar er ikke ingen spøk, men vi belønnes. Sølvblanke, spreke røyer av beste kvalitet biter på. Fangstlivet smiler til tross for været. Det er tydelig en fordel å fiske med blinkelys på snøret. De snørene som kun har pilkeskei og krok med maggot blir ikke rørt av fisken.

Vi stamper oss tilbake til gamma der sprøstekt røye med hjemmelaga potetmos står på menyen.

Været skifter raskt i februarfjellet. De neste dagene er vi velsignet med et vintervær som vi bare kunne drømt om. Solen dukker iblant opp mellom skyene og forgyller landskapet. Dagene fylles med syslene som må til for å dekke primærbehovene. Det er på et vis et enkelt liv.

Da er det fort gjort å bli forvirret av retninger og avstander.

Helge Ingstad sa det kanskje best. Som han skriver i boken «Pels­jegerliv blant Nord-Canadas indianere»:

«Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær».

Jeg kjenner igjen den følelsen.

<b>VINTERLAND:</b> Februar byr på flotte stemninger og friske kuldegrader.
VINTERLAND: Februar byr på flotte stemninger og friske kuldegrader. Foto: Lars H. Krempig

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 61 2021

Snarefangst- og oppsettregler

Alle som skal drive snarefangst må betale jegeravgiften og ha jaktkort. Fangeren må være fylt 16 år. Er du fylt 14 år kan du drive rypefangst etter samtykke fra foresatte, og tilsyn fra lovlig jeger. Snarefangst etter ryper er tillatt fra 1. november og ut jaktsesongen på rype. Sjekk lokale regler for kvotebegrensninger. Miljødirektoratet fastsetter i forskrift om jakt- og fangsttider i hvilke kommuner det er lov å fangste ryper med snare. Det skal føres regelmessig tilsyn med snarene, minst hver andre dag. Skriftlig melding til fangstkommunen om navn, område, periode 10 dager før fangst tar til. Rapport av fangstresultatet til kommunen innen 10 dager. Alle snarer skal være fjernet innen fangsttidens utløp.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2021, og sist oppdatert 14/01 2022.

Les også