Vannfall vi faller for

Verdens flotteste fossefall

Verden er full av fantastiske fosser med voldsom fallhøyde. Noen av de flotteste finner vi i Norge. Dette er våre favoritter.

Vestisfossen i Øvre Årdal
Vestisfossen i Øvre Årdal
Sist oppdatert

Vettisfossen

Øvre Årdal, Norge

Vettisfossen er blitt kåret til Norges vakreste foss – ta deg en tur, og du vil trolig forstå hvorfor. Fossen har vært vernet siden 1924 og byr på et fritt fall på hele 275 meter. For å oppleve Vettisfossen må du ta beina fatt. Parker på Hjelle, cirka 10 minutter fra Øvre Årdal. Den første delen til Vetti Gard går på grusvei langs fantastisk, turkist elvevann.

Siste del frem til nedre del av fossen går på sti og er mer kupert i ulendt terreng. Heldigvis belønnes du med en fantastisk opplevelse. Vil du se fossen fra toppen, går det sti dit opp. Turen frem og tilbake tar ca. 3–4 timer, og du ser også tre andre fossefall på veien.

Ta gjerne et stopp på tradisjonsrike Vetti Gard Turiststasjon, som har vært et viktig sted for fjellfolk i Utladalen siden 1800-tallet. De tilbyr overnatting og enkel servering i sommersesongen. Edvard Grieg, Fridtjof Nansen og Dronning Sonja er blant gårdens tidligere gjester.

Yosemite Falls

California, USA

Et besøk i nasjonalparken Yosemite i California er som julaften for alle naturelskere. Den har alt: Veldige omgivelser, stupbratte fjell, dype skoger, et godt utbygd nettverk av stier, og enorme fossefall. Her er kjente landemerker som fjellene Half Dome og El Capitan, og ikke minst fossen Yosemite Falls. Fallet er delt i tre fosser, der det øverste fallet er på 435 meter. Ifølge sagn er bassenget etter det nederste fallet bebodd av hekseånder. Kommer du for nære, risikerer du å bli dratt under. Sagn om skumle ånder eller ikke, fossen er et mektig syn. Maks utbytte får de som orker å ta den seks til åtte timer lange turen til toppen av det høyeste fossefallet.

Vøringsfossen

Måbødalen, Norge

Det er vanskelig å plukke ut de flotteste fossene i Norge, men det er umulig å komme utenom Vøringsfossen. Fra Hardanger­vidda og elven Bjoreio stuper Vøringsfossen 182 meter ned i Måbødalen. Det frie fallet er på 145 meter. Rundt 650 000 mennesker besøker fossen årlig, og i 2015 startet et omfattende arbeid med å ­tilrettelegge og sikre området rundt ­fossen.

Vil du oppleve Vørings­fossen uten den arkitekttegnede tilretteleggingen, kan du se den fra bunnen av Måbødalen. Parker ved Fossatromma og følg den gamle veien i Måbødalen til du kommer til startpunktet ved Storegjel. En merket sti fører frem til fossen. Vær oppmerksom på at det kan bli svært fuktig nære fossen på grunn av kaskadene med vann som kommer styrtende og treffer overflaten.

Angel Falls

Bolivar, Venezuela

Mange steder hevder å ha fossen med størst ­fallhøyde i verden, men ingen slår Angel Falls (Salto Angel) i Venezuela. Fra Auyan-tepui-fjellet stuper fossen 979 meter ned i regnskogen. Fossen kom ikke på noe offisielt kart før i 1939 og er oppkalt ­piloten Jimmie Angel. Han oppdaget fossen ved en tilfeldighet i 1933 mens han søkte etter en elv som etter sigende skulle være full av gull. Det er usikkert når fossen ble kjent for urbefolkningen i området. De skal ha holdt seg unna fjellet som de mente var besatt av onde ånder. I dag er det et eventyr å besøke Angels Falls som er omgitt av en Jurassic Park-liknende regnskog i den gigantiske nasjonal­parken Canaima. Parken er UNESCO-listet, på størrelse med Belgia, og strekker seg helt til grensen mot Brasil og Guyana langt øst i Venezuela. Reise dit? Guidet tur med propellfly til Canaima etterfulgt av elvebåt og vandring.

Skógafoss

Island

Foto: Jeremy Walker/Getty Images

En roadtrip langs Ringveien på Island er en stor naturopplevelse med den ene severdigheten flottere enn den andre. Men toppen av kransekaka er nok Skógafoss helt sør på Island. Sagaøya har mange flotte fosser, der Gullfoss og Seljalandsfoss kanskje er de mest kjente, men vi slår et slag for Skógafoss. Den naturskjønne fossen kommer dundrende ned fra fjellkanten og har vært kulisse i filmer som The Secret Life of Walter Mitty og Game of Thrones. Dessuten er fossen lett tilgjengelig med bil. Den kan beundres fra bakkeplan, eller så kan du ta trappen til toppen av fossen. Dypgrønn flora, beitende sauer og nærheten til havet skaper perfekte rammer.

Kaieteurfallet

Guyana

Dypt inne i Guyanas del av Amazonas-regn­skogen ramler Kaieteurfossen med et fall på 225 meter. Høyden er imponerende nok, men det som gjør Kaieteur ekstra besnærende er den bortgjemte og isolerte beliggenheten langt fra folk og sivilisasjon. Eneste måten å oppleve fossen på er med fly fra Georgetown eller en flerdagers ekspedisjon som involverer firehjulstrekker, båt og vandring. Utilgjengeligheten holder turismen på avstand. Belønningen for de som får mulig­heten til å oppleve fossen er desto større, enten det skjer fra luften eller bakken. Følelsen av å være nesten alene i den ville jungelen med støyen fra den mektige fossen er en unik ­opplevelse som er vanskelig å slå.

Helmcken-fallene

British Columbia, Canada

Murtle-elven i Wells Gray Provincial Park i British Columbia er kilden til flere imponerende fosser, men flotteste av dem alle er Helmcken-fallet. Det ligger lett tilgjengelig og nås med bil. Fallhøyden på 141 meter er kanskje ikke det mest imponerende, men omgivelsene er overveldende. Fossen stuper ned i et 150 meter bredt og nesten sirkulært hulrom naturlig formet av vann og is.

Et annet aspekt ved Helmcken-fallet er at det muligens gir størst opplevelse om vinteren fordi den lave temperaturen ofte skaper fantastiske isfigurer. Ikke så rent sjeldent former det seg en trakt av is i bunnen som kan bli 50 meter høy, noe ganger enda høyere.

De syv søstre

Geirangerfjorden, Norge

Det skal litt til å stikke seg frem i Geirangerfjorden, men fallene De syv søstre greier det.

Fossene har et fall på rundt 250 meter og er et imponerende syn, særlig dersom snøsmeltingen er omfattende og vannføringen stor slik at alle «søstrene» synes godt på sin voldsomme vei fra Knivsflåelvene og ned til endestasjon Geirangerfjorden. Navnet på fallene er oppstått fordi de på avstand kan ligne på lange hårlokker, og ifølge sagn er De syv søstre ugifte.

Fossen på andre siden av fjorden har fått navnet Frieren etter flere mislykkede forsøk på å fri til søstrene. Oppe på berghyllen like ved fallene ligger den fraflyttede fjellgården Knivsflå. På motsatt side av fjorden ligger den mer kjente ødegården Skageflå. Fra den er det flott utsikt til De syv søstre.

Wallaman Falls

Queensland, Australia

Det øverste fallet er på 435 meter.

I nasjonalparken Girringun i semitropiske Queensland ligger en foss som absolutt bør stå på «må se»-listen dersom du skal til Australia.
At Wallaman-fossen dessuten er Australias høyeste gjør den ikke mindre interessant. Fossen er elven Stony Creek som styrter 268 meter ned i en verdensarv-listet regnskog. Det finnes flere utkikksplattformer som gir fantastisk utsikt ikke bare til fossen, men over kløften og ­Herbert River Valley. Wallaman ligger 51 kilometer sørvest for ­småbyen Ingham og er tilgjengelig med bil. Ta gjerne turen til bunnen av fossen via stien Djyinda Walk. Det er ingen lang tur, men du må
ned og opp 228 meter.

Fra Auyan-tepui-fjellet stuper fossen 979 meter ned i regnskogen.

Tumpak Sewu

Java, indonesia

Omgitt av regnskog på østre Java gjemmer det seg flere heftige fosser, men klart mektigst av dem alle er det halvsirkelformede fenomenet kjent som Tumpak Sewu-fallene. Fossene topper glatt listen over Indonesias flotteste fall og lever opp til navnet som betyr «tusen fall». Tumpak Sewu, som også kalles Coban Sewu, er tilgjengelig med bil, to til tre timers kjøring fra byen Malang. Du må gå det siste stykket fra parkeringsplassen. Turen til foten av det 120 meter høye fallet går via bambusstiger, broer og små bekker. Vandringen til utkikkspunktet på toppen er kortere. Å se kaskadene av vann som faller over kanten og stuper ned mot bunnen, med den aktive vulkanen Semeru i bakgrunnen, er en opplevelse av de sjeldne.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 11 2022

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2022, og sist oppdatert 01/08 2023.

Les også