Mest truet:

­Uberørt natur

Norsk friluftsliv og WWF Verdens naturfond ville finne ut hvilke naturopplevelser som er viktigst for naturbrukerne, og hvilke vi står i fare for å miste. Her er rødlista.

<b>1. UBERØRT NATUR: </b>Det flest folk mener er viktigst å ta vare på, er intakt natur. Vi ønsker økosystemer som har fått utvikle seg med minst mulig menneskelig påvirkning. Villmarka har krympet kraftig i Norge, og det er bare igjen fragmenter av områder frie for menneskelige inngrep som hogst, beiting, seterdrift, vei- og hyttebygging. Ifølge Store norske leksikon er det kun om lag en halv prosent av skogen i Norge som kan betegnes som urskog. (Foto: Erlend Haarberg)
1. UBERØRT NATUR: Det flest folk mener er viktigst å ta vare på, er intakt natur. Vi ønsker økosystemer som har fått utvikle seg med minst mulig menneskelig påvirkning. Villmarka har krympet kraftig i Norge, og det er bare igjen fragmenter av områder frie for menneskelige inngrep som hogst, beiting, seterdrift, vei- og hyttebygging. Ifølge Store norske leksikon er det kun om lag en halv prosent av skogen i Norge som kan betegnes som urskog. (Foto: Erlend Haarberg) Foto: Erlend Haarberg
Sist oppdatert

Vi lurer oss selv litt til å tro at vi har uendelig mengder med villmark i Norge, men ut fra hvordan vi definerer villmark, er det dessverre ikke så mye igjen, mener biolog Dag Olav Hessen.

– Å ha områder hvor du kan ferdes uten hele tiden å støte på hyttefelt, veier og kraftledninger er viktig. Når du flyr over Norge, ser du at det er mye grøntareal, men du går hele tiden med følelsen at uansett hvor man går, er det bebyggelse eller kraftlinjer som skjærer seg inn i terrenget. Så gammel fjellskog er det ikke så mye av, sier han.

Veidemanns­kulturen– Det jeg frykter mest, er at veidemannskulturen blir fjernere og fjernere i folks bevissthet. Jeg sier ikke at det er slik i Norge nå, men globalt ser jeg at motstanden mot høsting og jakt i naturen er mer utbredt enn tidligere, mener Dag Kjelsaas. – Det blir stadig flere som har den oppfatningen at vi bare skal spise grønnsaker, og at dyr må vernes mot jakt. Foreløpig er det få demonstrasjoner og aksjoner hos oss, men mer enn noen gang påligger det oss jegere og fiskere at vi sprer saklig informasjon og oppviser god jakt- og fiskeetikk. (Foto: Dag Kjelsaas)
Veidemanns­kulturen– Det jeg frykter mest, er at veidemannskulturen blir fjernere og fjernere i folks bevissthet. Jeg sier ikke at det er slik i Norge nå, men globalt ser jeg at motstanden mot høsting og jakt i naturen er mer utbredt enn tidligere, mener Dag Kjelsaas. – Det blir stadig flere som har den oppfatningen at vi bare skal spise grønnsaker, og at dyr må vernes mot jakt. Foreløpig er det få demonstrasjoner og aksjoner hos oss, men mer enn noen gang påligger det oss jegere og fiskere at vi sprer saklig informasjon og oppviser god jakt- og fiskeetikk. (Foto: Dag Kjelsaas) Foto: Dag Kjelsaas

– Rørende deltagelse

WWF Verdens naturfond og Norsk Friluftsliv inviterte det norske folk til å sende inn forslag til hvilke naturopplevelser vi synes det er verdt å ta vare på. Det finnes en rødliste for både truede dyrearter og planter, men fram til nå har det ikke eksistert noen liste over truede naturopplevelser. Det ville WWF og Norsk Friluftsliv gjøre noe med.

Folk fra hele landet sendte inn forslag. De omfattet alt fra stillhet og sauer på beite til stjernehimmel og aktiv jaktutøvelse.

MER VI MENN: Bli abonnent * Vi Menns digitale arkiv * Motta nyhetsbrev

– Noe av det mest rørende med dette arbeidet, var å se engasjementet fra publikum. Folk sendte inn bilder, poetiske skildringer og beskrivelser av sine yndlingssteder og opplevelser, sier juryleder Sigri Sandberg.

<b>HUNDREMETERSKOGEN:</b> Dag Olav Hessen slår et slag for nærnaturen og hundremeterskogen. – De grønne flekkene vi byboere har tilgang til i det daglige, er viktige, både for oss som bruker dem, og med tanke på å rekruttere unge til å bli glad i å bevege seg ute. Det er dessverre gjerne de som forsvinner når et nytt kjøpesenter skal bygges eller det skal anlegges en parkeringsplass. Disse er sårbare og truet. (Foto: Tri Nguyen Dinh)
HUNDREMETERSKOGEN: Dag Olav Hessen slår et slag for nærnaturen og hundremeterskogen. – De grønne flekkene vi byboere har tilgang til i det daglige, er viktige, både for oss som bruker dem, og med tanke på å rekruttere unge til å bli glad i å bevege seg ute. Det er dessverre gjerne de som forsvinner når et nytt kjøpesenter skal bygges eller det skal anlegges en parkeringsplass. Disse er sårbare og truet. (Foto: Tri Nguyen Dinh) Foto: Tri Nguyen Dinh

Overordnede kategorier

Da alle forslagene var inne, ble de kategorisert, og deretter plukket en jury ut forslagene de mente var de ti viktigste.

<b>Vinter og uberørt natur:</b> – Jeg stemte på den lista, og jeg er redd for å miste alle disse opplevelsene, sier Inger Wallem Krempig. – Men det jeg stemte på, var det jeg tror er mest sannsynlig at vi kommer til å miste, nemlig vinteren og den intakte naturen. At vi mister vinteren, er resultatet av klimaendringer, og at vi mister den intakte naturen, er et resultat av politikk. Og dette er jeg redd for at vi står i fare for å miste ganske raskt. Samtidig er jeg bekymret for nærfriluftslivet, hundremeterskogen, for den er viktig for folk og barnefamiliers hverdagsliv. Vi må se verdien av de grønne områdene! (Foto: Lars H. Krempig)
Vinter og uberørt natur: – Jeg stemte på den lista, og jeg er redd for å miste alle disse opplevelsene, sier Inger Wallem Krempig. – Men det jeg stemte på, var det jeg tror er mest sannsynlig at vi kommer til å miste, nemlig vinteren og den intakte naturen. At vi mister vinteren, er resultatet av klimaendringer, og at vi mister den intakte naturen, er et resultat av politikk. Og dette er jeg redd for at vi står i fare for å miste ganske raskt. Samtidig er jeg bekymret for nærfriluftslivet, hundremeterskogen, for den er viktig for folk og barnefamiliers hverdagsliv. Vi må se verdien av de grønne områdene! (Foto: Lars H. Krempig) Foto: Lars Krempig

– Vi i juryen hadde et fellesmøte, og bestemte oss for noen overordnede kategorier som folk kunne lese sine personlige erfaringer og opplevelser inn i. På den måten prøvde vi å favne flest mulig, sier Sandberg.

Da juryen var klar med topp 10-lista, fikk publikum igjen stemme på sine favoritter. Man kunne stemme på flere opplevelser, men det var bare lov å stemme én gang. Da fristen gikk ut 3. mars, hadde i underkant av 6000 nordmenn gitt sin stemme.

<b>2. STILLHETEN: </b>Stillheten er truet, ikke bare av motoriserte kjøretøy, men av menneskeskapt støy, som f.eks. mobiltelefoner. For mange av oss er opplevelsen av stillhet det aller viktigste med å være ute i naturen, borte fra stress og støy. Felles for lydene som truer stillheten, er at de er menneskeskapte, og at de overdøver de naturlige lydene, som elver og bølger, regn og vind. (Foto: Terje Rakke/Samfoto)
2. STILLHETEN: Stillheten er truet, ikke bare av motoriserte kjøretøy, men av menneskeskapt støy, som f.eks. mobiltelefoner. For mange av oss er opplevelsen av stillhet det aller viktigste med å være ute i naturen, borte fra stress og støy. Felles for lydene som truer stillheten, er at de er menneskeskapte, og at de overdøver de naturlige lydene, som elver og bølger, regn og vind. (Foto: Terje Rakke/Samfoto)
<b>3. Fritt rennende vann: </b>Det å kunne drikke rent vann fra bekker og elver er nærmest en selvfølge for oss her i Norge, men stadig færre elver og fosser renner fritt. Sju av ti av de høyeste fossene våre er nemlig bygget ut. (Foto: Terje Rakke/Samfoto)
3. Fritt rennende vann: Det å kunne drikke rent vann fra bekker og elver er nærmest en selvfølge for oss her i Norge, men stadig færre elver og fosser renner fritt. Sju av ti av de høyeste fossene våre er nemlig bygget ut. (Foto: Terje Rakke/Samfoto) Foto: Terje Rakke
<b>4. Stjernehimmelen:</b> Utsynet mot den enorme stjernehimmelen, selve universet, er truet på planeten Jorden – av stadig økende lysforurensing. (Foto: Jonathan Björklund)
4. Stjernehimmelen: Utsynet mot den enorme stjernehimmelen, selve universet, er truet på planeten Jorden – av stadig økende lysforurensing. (Foto: Jonathan Björklund) Foto: Bjoêrklund3_Vintergaten i Suleskard (002).jpg
<b>5. VINTEREN: </b>Den frydefulle opplevelsen av å våkne en morgen og se at verden utenfor er blitt hvit, myk og stille, blir mer og mer sjelden. Stadig færre områder i Norge har et stabilt vinterklima med snø. (Foto: Espen Bratlie/Samfoto)
5. VINTEREN: Den frydefulle opplevelsen av å våkne en morgen og se at verden utenfor er blitt hvit, myk og stille, blir mer og mer sjelden. Stadig færre områder i Norge har et stabilt vinterklima med snø. (Foto: Espen Bratlie/Samfoto) Foto: Bratlie, Espen

Ta vare på naturen

– Nå er det opp til oss, og den som vil, å løfte fram den betydningen naturen har for folk, i alle debattene hvor man kan påvirke mulighetene til å ha disse naturopplevelsene i framtiden, sier prosjektleder Jon Bjartnes i WWF Verdens naturfond.

– Jeg tror at denne rødlista og oppmerksomheten den har fått, gjør det enklere å forklare for politikere og næringslivsfolk at det er mange som er opptatt av at vi skal ta vare på naturen. 

Juryen

<b>6. Hundremeterskogen:</b> Hundremeterskogen, den lille grønne lungen som man enkelt kan oppsøke, er svært viktig for den fysiske og psykiske helsa vår. Den lille skogen mellom husene kan lett besøkes med små barn mellom middag og leggetid. Lufteturen med hunden blir en liten naturopplevelse, voksne blir fristet til mer mosjon, og naturkunnskap kan formidles og deles fra en generasjon til en annen. (Foto: Espen Bratlie/Samfoto)
6. Hundremeterskogen: Hundremeterskogen, den lille grønne lungen som man enkelt kan oppsøke, er svært viktig for den fysiske og psykiske helsa vår. Den lille skogen mellom husene kan lett besøkes med små barn mellom middag og leggetid. Lufteturen med hunden blir en liten naturopplevelse, voksne blir fristet til mer mosjon, og naturkunnskap kan formidles og deles fra en generasjon til en annen. (Foto: Espen Bratlie/Samfoto) Foto: Bratlie, Espen

Juryen besto av: Sigri Sandberg, juryleder (natur- og friluftslivsjournalist og forfatter), Malin Jacob (miljøaktivist og rådgiver på marin forsøpling), Kari Toft (journalist og programleder i Ut i naturen), Dag Olav Hessen (biologiprofessor og samfunnsdebattant) og Knut Brevik, redaktør i Villmarksliv.

<b>7. Kulturlandskap:</b> I det åpne og rike kulturlandskapet er det ikke fraværet av mennesker, men vår påvirkning som har skapt det vi verdsetter: blomsterenger, setervoller med beitedyr, fuglesang og laftestuer. (Foto: Øystein Søbye/Samfoto)
7. Kulturlandskap: I det åpne og rike kulturlandskapet er det ikke fraværet av mennesker, men vår påvirkning som har skapt det vi verdsetter: blomsterenger, setervoller med beitedyr, fuglesang og laftestuer. (Foto: Øystein Søbye/Samfoto) Foto: Søbye, Øystein
<b>8. Bærplukking:</b> Det jubler i hjertet når du kikker ut over moltemyra. Store, modne molter lyser mot deg som gull! Du er først på myra i år. Ivrig, som et barn på julaften, setter du deg på huk og begynner å plukke ... (Foto: Nils-Erik Bjørholt/ Samfoto)
8. Bærplukking: Det jubler i hjertet når du kikker ut over moltemyra. Store, modne molter lyser mot deg som gull! Du er først på myra i år. Ivrig, som et barn på julaften, setter du deg på huk og begynner å plukke ... (Foto: Nils-Erik Bjørholt/ Samfoto) Foto: Nils-Erik Bjørholt

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 04 2019

<b>9. Bråkete fuglefjell:</b> Roen i naturen har en egenverdi, og mange lengter etter stille natur, men ikke all stillhet er av det gode slaget. Når våren blir taus, vitner det om at noe er alvorlig galt. (Foto: Steinar Myhr/Samfoto)
9. Bråkete fuglefjell: Roen i naturen har en egenverdi, og mange lengter etter stille natur, men ikke all stillhet er av det gode slaget. Når våren blir taus, vitner det om at noe er alvorlig galt. (Foto: Steinar Myhr/Samfoto) Foto: Myhr, Steinar
<b>10. Aktiv jaktutøvelse:</b> Siste punkt på lista er aktiv jakturøvelse. Tidligere var jaktkunnskap noe som gikk i arv gjennom generasjonene. Nå er den kulturelle overleveringen av jakt- og viltkunnskap blitt svekket. Det samme har den veien inn i jaktlag. Vi har mange jegere, men bare en tredel kommer seg på jakt. Urbaniseringen svekker båndene til høstingsaktiviteter som jakt, og forståelsen for jegernes rolle. Lavere fysisk aktivitetsnivå, og et endeløst tilbud av digitale aktiviteter, begrenser også tilgangen av nye jegere. (Foto: Bjørn Brendbakken)
10. Aktiv jaktutøvelse: Siste punkt på lista er aktiv jakturøvelse. Tidligere var jaktkunnskap noe som gikk i arv gjennom generasjonene. Nå er den kulturelle overleveringen av jakt- og viltkunnskap blitt svekket. Det samme har den veien inn i jaktlag. Vi har mange jegere, men bare en tredel kommer seg på jakt. Urbaniseringen svekker båndene til høstingsaktiviteter som jakt, og forståelsen for jegernes rolle. Lavere fysisk aktivitetsnivå, og et endeløst tilbud av digitale aktiviteter, begrenser også tilgangen av nye jegere. (Foto: Bjørn Brendbakken) Foto: Bjørn Brendbakken

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2021, og sist oppdatert 22/01 2021.

Les også