Trippeltest

Test av vintersko som varmer: Testvinneren passer like godt til daglig bruk som på hytta og tur

Vi har testet tre par sko for kalde dager – med tre ulike bruksområder. Trenger du "pene" sko, sko som passer til vekslende vær, eller sko til å gå på glatta?

Pluss ikon
<b>TRIPPELTEST: </b>Vi har testet tre av sesongens vintersko: Icebug Torne 2, Alfa Stad og Baffin Kootenay.
TRIPPELTEST: Vi har testet tre av sesongens vintersko: Icebug Torne 2, Alfa Stad og Baffin Kootenay. Foto: John Arne Tungen
Publisert

Vi har testet sko til når du vil være «fin», når det er glatt, og når været veksler mellom det våte og det kalde. Fellesnevneren er at de alle er varme.

Skoene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste resultatet.

Icebug Torne 2

Pris: 2799 kroner
Vekt: ca. 650 gram per sko
Vedlikehold: Normalt renhold, sprayimpregnering, tørking

<b>ICEBUG TORNE 2: </b>Denne skoen er godt egnet til et variert vinterbruk. Selv om den kommer dårligst ut i testen er den absolutt ikke et dårlig alternativ.
ICEBUG TORNE 2: Denne skoen er godt egnet til et variert vinterbruk. Selv om den kommer dårligst ut i testen er den absolutt ikke et dårlig alternativ. Foto: John Arne Tungen

+ Solid, isolerer godt, god gåkomfort, god såle, lett
– Savner låsehemper til snøresystemet

Den varmeste skoene til Icebug. Modellen kommer både med og uten pigger, vi har testet begge. Torne ligner nok veldig på det mange forbinder med en tradisjonell fritidssko med høyt skaft.

Skafthøyden er mål av oss til 23 cm. Det som er spesielt med Torne er at de er spesialtilpasset vinterbruk og kulde. Innvendig er skoen kledd med ull, den utagbare innersålen er produsert i samarbeid med velkjente Woolpower.

Ull takler mye fukt samtidig som den isolerer, noe som gjør ull meget godt egnet til aktiviteter i kulda. Vi har brukt våre testpar til alt fra korte, daglige turer på glattisen med hunden, til lengre turer på barfrosten i marka og på fjellet.

Litt enkelt snøresystem til en såpass solid sko trekker noe ned. Vanntett membran fra Gore-Tex gir god beskyttelse mot fukt. Torne er solide nok til å takle relativ tøff bruk sammen med truger. God balanse mellom vekt, soliditet, isolasjon, støtte og gåkomfort.

Her får du en meget allsidig og god fritidssko som er godt tilpasset variert vinterbruk. Normal i størrelsene.

Poeng: 7

Les også: (+) Hvor stor er forskjellen mellom billig og dyrt vinterutstyr?

Baffin Kootenay

Pris: 2599 kroner
Vekt: ca. 720 gram per sko
Vedlikehold: Normalt renhold, sprayimpregnering, tørking

+ Lav egenvekt, isolerer godt, høyt skaft, god såle, takler også mildt vær
– Egner seg ikke så godt til truger

<b>BAFFIN KOOTENAY: </b>Disse høye vinterskoene fra Baffin er vannavvisende og varmer godt.
BAFFIN KOOTENAY: Disse høye vinterskoene fra Baffin er vannavvisende og varmer godt. Foto: John Arne Tungen

Vi kan lett forstå at mange setter pris på kombinasjonen med lav vekt sett opp mot skafthøyde, god isolasjonsevne og høyt skaft.

Kootenay er bygd opp med en uttakbar, isolerende innesko og en ytterdel som er pustende og vannavvisende. Den nederste delen er gummiert og helt vanntett. Skafthøyden på ca. 32 cm gir god beskyttelse mot både snø og fukt, samtidig som du merker effekten av å ha en isolerende innersko langt opp på leggen.

Denne typen sko gir høy isolerende effekt sett opp mot egenvekt, da konstruksjonen «fanger» mye luft. Dersom innerskoen blir fuktig, enten av svette eller av andre årsaker, gir oppsettet mulighet til å tørke skoene raskt.

Hemper på både bak- og framside av innerskoen gjør at du kan trekke på deg inner- og ytterdel i én operasjon. Innerskoen er sydd med en splitt opp over skaftet som overlapper – dette bidrar til lett påtrekk samtidig som man ikke får soner med kuldebruer. Smart!

En liten kappe bak på hælen gjør at skoen er lett å få sparket av seg. Sålen gir godt grep mot underlaget og har god rullemotstand. Sitter godt på foten, men selvsagt ikke like fast som en jaktsko med høyt skaft. Litt myk konstruksjon som gjør at den ikke er spesielt egnet til for eksempel truger.

Alt i alt en lett og varm vintersko som holder snø ute og varmen inne. Godt egnet til varierte vinteraktiviteter. PS: Små i størrelsene, vi gikk opp to størrelser.

Poeng: 8

Les også: (+) Test av hodelykter: Delt førsteplass mellom testvinnerne

Testvinner: Alfa Stad

Pris: 3499 kroner
Vekt: ca. 600 gram per sko
Vedlikehold: Børste, eventuelt lunket vann, sprayimpregnering, tørking

<b>ALFA STAD: </b>Testvinneren fra Alfa både ser pen ut, og kan like gjerne brukes på tur og i byen.
ALFA STAD: Testvinneren fra Alfa både ser pen ut, og kan like gjerne brukes på tur og i byen. Foto: John Arne Tungen

+ Meget god passform, meget god såle, meget gode pusteegenskaper, god slitestyrke
– Ikke en sko for regnvær

En rendyrket vintersko med skafthøyde på 12 cm og normal passform. Norsk ull, Vibram-såle og nubukskinn.

Ulla er vevet i en veveteknikk som gir et slitesterkt, meget godt pustende, vannavvisende og godt varmeisolerende produkt. Fraværet av membran gir lavere motstand mot fukt, men dette er en sko for de kalde dagene, og membran har ikke vært et savn.

Dette er ikke er en sko for dager med mye regn. Vi har aldri testet en vintersko som har vært så behagelig å bruke med tanke på kombinasjonen isolasjon og pusteegenskaper. Uttagbare innleggssåler i ull med god tykkelse.

Snøresystem godt tilpasset type sko og høyde på skaft, flere gode designdetaljer og et klassisk uttrykk. Dette sammen med meget god passform og en meget god såle gir et produkt i toppklasse. Passer like godt til daglig bruk som på hytta og til turbruk.

Alt i alt en pen, rendyrket vintersko spisset mot de kalde dagene.

Poeng: 9

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2024.

Les også