Test av parkas 2021: Lange dun­jak­ker til de kal­des­te da­ge­ne

På de kal­des­te da­ge­ne er det lite som slår en god dun­jak­ke. Den­ne gan­gen har vi dratt kon­sep­tet litt leng­re og tes­tet noen av de leng­ste og varm­este jak­ke­ne som er på mar­ke­det.

Pluss ikon
<b>TRE JAKKER I DUELL:</b> Skog­stad Nydalen, Ber­gans Oslo og Fjell­re­ven Ex­pe­di­ti­on er i hver sin prisklasse. Vi har testet dem.
TRE JAKKER I DUELL: Skog­stad Nydalen, Ber­gans Oslo og Fjell­re­ven Ex­pe­di­ti­on er i hver sin prisklasse. Vi har testet dem.
Sist oppdatert

På de kal­des­te da­ge­ne er det lite som slår en god dun­jak­ke, parkas, boblekåpe eller «andreballjakke» . Kjært barn har mange navn.

Den­ne gan­gen har vi dratt kon­sep­tet litt leng­re og tes­tet noen av de leng­ste og varm­este jak­ke­ne som er på mar­ke­det.

Vi har tes­tet noen av de leng­ste og varm­este dun­jak­ke­ne som er på mar­ke­det. Kan­skje litt uvant med så­pass lan­ge jak­ker som det­te, og en fø­ler seg kan­skje ikke så ele­gant, men du ver­den så godt det­te er på de kal­des­te da­ge­ne.

Vi har valgt ut tre mo­del­ler. Dis­se er valgt ut fra pris, men også ut fra bruks­om­rå­de. Skog­stad er den ri­me­li­ge, Ber­gans er den varm­este til by­bruk, mens den dy­res­te, Fjäll­rä­ven, pas­ser kan­skje best til tur­bruk.

Testen er utført av den erfarne utstyrstesteren John Arne Tungen på oppdrag fra Bladet Villmarksliv.

Budsjettmodellen:

Skog­stad Nydalen, lang dun­jak­ke

Skog­stad Nydalen, lang dun­jak­ke
Skog­stad Nydalen, lang dun­jak­ke Foto: Villmarksliv

Pris: 2499,-

Vekt: 1350 g (str. L)

Iso­la­sjon: Re Down

An­net: S – XXL, to far­ger

Til­sva­ren­de da­me­mo­dell: Haugland kåpe til 2799,-

Kom­men­tar: Det­te er bud­sjett­ut­ga­ven av de tre vi har sam­let den­ne gan­gen, og det mer­ker vi når vi ser på de­sign og uli­ke løs­nin­ger. Sam­ti­dig må vi si at også Skog­stad le­ve­rer en god, so­lid og varm jak­ke som vil fun­ge­re vel­dig godt til dag­lig bruk på kal­de da­ger.

Mang­ler litt på leng­de og det vi gjer­ne kal­ler «finish» sam­men­lig­net med de to and­re, men når vi ser på pris så er det­te in­na­for. Litt tung og ikke eg­net til å pak­ke i sek­ken. Alt i alt en so­lid og varm jak­ke til en fin pris. 100 % resirkulert dun.

Vurdering: 6 / 10

Midt på treet modellen:

Ber­gans Oslo, Uni­sex Down Parka

Ber­gans Oslo, Uni­sex Down Parka
Ber­gans Oslo, Uni­sex Down Parka Foto: Villmarksliv

Pris: 4500,-

Vekt: 1025 g (str. L)

Iso­la­sjon: Re Down og PrimaLoft Gold

An­net: XXS – XXL, fle­re far­ger

Kom­men­tar: Utro­lig varm og god mo­dell med re­sir­ku­lert dun. Inn­sett av vann­av­vi­sen­de og pus­ten­de ma­te­ria­le på ut­sat­te ste­der som over­kropp i front og fra li­vet og ned bak. Glim­ren­de med eks­tra be­skyt­tel­se bak om du set­ter deg på vått un­der­lag.

Over skuld­re­ne er det lagt inn et lag med syn­te­tisk ma­te­ria­le for å be­skyt­te duna mot fukt. Stort fo­kus på re­sir­ku­ler­te og bæ­re­kraf­ti­ge ma­te­ri­a­ler. De­sig­net med tan­ke på hver­dags­bruk og opp­le­ves som et me­get godt valg så len­ge du ikke tren­ger å pak­ke jak­ka ned i sekk. Topp til by­bruk.

Vurdering: 8/ 10

Dyr modell:

Fjell­re­ven Ex­pe­di­ti­on, Long Down Parka

Pris: 6999,-

Vekt: 1500 g

Iso­la­sjon: dun og po­ly­es­ter

An­net: XS–XXL, egen da­me­mo­dell

Kom­men­tar: Nok et so­lid og gjen­nom­tenkt pro­dukt fra Fjäll­rä­ven. So­li­de og gode løs­nin­ger og en kom­bi­na­sjon mel­lom dun og syn­te­tisk iso­la­sjon som gir en ro­bust jak­ke med et stort bruks­om­rå­de. God het­te.

Store gode lom­mer som gir god plass til lue og sto­re vot­ter. Ut­ven­dig ma­te­ria­le og den syn­te­tis­ke iso­la­sjo­nen er re­sir­ku­lert. Opp­le­ves lett på un­der bruk og kan kom­pri­me­res godt om en øns­ker å pak­ke jak­ka i sek­ken.

Pas­ser godt til de kal­des­te da­ge­ne i hver­da­gen, men fun­ge­re kan­skje al­ler best på hust­ri­ge da­gen ute i na­tu­ren. Glim­ren­de valg til fri­tids­ak­ti­vi­te­ter rundt hyt­ta el­ler på is­fis­ke.

TESTVINNER: Fjell­re­ven, Long Down Parka er testens dyreste, men også beste lange dunjakke.
TESTVINNER: Fjell­re­ven, Long Down Parka er testens dyreste, men også beste lange dunjakke. Foto: Villmarksliv

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2021, og sist oppdatert 02/02 2021.

Les også