Ny standard for R-verdi for liggeunderlag

Nå blir det lettere å velge riktig liggeunderlag

Det er man­ge år si­den må­ling og pre­sen­ta­sjon av tem­pe­ra­tur­gren­ser for so­ve­po­ser ble re­gu­lert et­ter en fel­les in­du­stri­ell stan­dard. Nå skjer det sam­me for lig­ge­un­der­lag.

Pluss ikon
<b>NY STANDARD:</b> Nå blir det enklere å velge riktig liggeunderlag.
NY STANDARD: Nå blir det enklere å velge riktig liggeunderlag. Foto: Randulf Valle
Sist oppdatert

I noen år har fle­re pro­du­sen­ter av lig­ge­un­der­lag opp­gitt en R-ver­di, som har be­skre­vet un­der­lagets iso­la­sjons­ev­ne, men det har ikke ek­si­stert noen fel­les må­le­me­to­de, og for­skjel­li­ge pro­du­sen­ter har målt iso­la­sjons­ev­nen på uli­ke må­ter.

LES OGSÅ: Hva gjør du om du møter en bjørn i skogen?

Med lan­se­rin­gen av ASTM F3340 får man nå en fel­les stan­dard for slike må­lin­ger, noe som gjør det enk­le­re å sam­men­lig­ne un­der­lag fra for­skjel­li­ge pro­du­sen­ter.

R-verdi for liggeunderlag

Tes­ten spe­si­fi­se­rer at un­der­laget skal leg­ges mel­lom to pla­ter med ulik tem­pe­ra­tur. Den ene pla­ta hol­der 35oC og den and­re 5oC, mens om­gi­vel­se­ne skal ha en tem­pe­ra­tur på 20oC – alt­så midt mel­lom tem­pe­ra­tu­ren til den var­me og den kal­de pla­ta.

Un­der­laget pres­ses mel­lom pla­te­ne med et trykk på 2,0 kPa, noe som til­sva­rer ca. 200 kilo per kvad­rat­me­ter.

<b>ENK­LE­RE:</b> Det blir enk­le­re å sam­men­lig­ne un­der­lag fra for­skjel­li­ge pro­du­sen­ter.
ENK­LE­RE: Det blir enk­le­re å sam­men­lig­ne un­der­lag fra for­skjel­li­ge pro­du­sen­ter. Foto: Randulf Valle

Så må­les var­me­gjen­nom­strøm­nin­gen gjen­nom un­der­laget i måle­om­rå­det, og man kan så reg­ne ut mot­stan­den mot var­me­trans­port ved å di­vi­de­re tem­pe­ra­tur­for­skjel­len mel­lom varm og kald pla­te på var­me­gjen­nom­strøm­nin­gen.

LES OGSÅ: Den er smart og jakter i flokk. Møt havets ulv: Spekkhoggeren

For å kon­ver­te­re det­te sva­ret til R-ver­di­en vi har blitt vant til, må det kon­ver­te­res til bri­tis­ke en­he­ter, noe som gjø­res ved å mul­ti­pli­se­re med 5,67. Må­lin­gen gjen­tas tre ste­der på hvert un­der­lag, og re­pe­te­res for i alt tre un­der­lag av sam­me type. Gjen­nom­snit­tet for dis­se ni må­lin­ge­ne an­gir til slutt R-ver­di­en.

Jus­te­rin­ger

Så vidt vi kan se, vil de sto­re pro­du­sen­te­ne av lig­ge­un­der­lag, som Therm-a-rest og Exped, ta i bruk den nye test­me­to­den i 2020.

Na­tur­lig nok kan en­kel­te pro­duk­ter få nye R-ver­di­er som føl­ge av over­gan­gen. Det be­tyr ikke at de gam­le var gale – bare at de er re­gist­rert med and­re be­tin­gel­ser.

Exped har, så vidt vi vet, brukt en test­me­to­de som er gan­ske lik den nye stan­dar­den, mens Therm-a-rest har brukt en egen­ut­vik­let me­to­de som skil­ler seg noe fra stan­dar­den.

Therm-a-rest har opp­lyst at noen av de luft­fyl­te un­der­lage­ne de­res an­ta­ge­lig får litt høy­ere R-ver­di­er med den nye test­pro­se­dy­ren.

LES OGSÅ: Slik sover du godt ute om vinteren | Vinterovernatting utendørs

Usik­ker­he­ter

En fel­les test gjør det na­tur­lig­vis enk­le­re å sam­men­lig­ne pro­duk­ter fra for­skjel­li­ge pro­du­sen­ter, men in­gen la­bo­ra­to­rie­test vil være en full­god re­pre­sen­ta­sjon av vir­ke­lig­he­ten. Det gjel­der også for ASTM F3340, og det er i alle fall grunn til å ten­ke over føl­gen­de punk­ter:

● Tes­ten spe­si­fi­se­rer et trykk som opp­blås­ba­re un­der­lag skal ha. Der­som du fore­trek­ker la­ve­re trykk i un­der­laget ditt, vil det klem­mes mer sam­men og R-ver­di­en blir mind­re.

● I tes­ten ut­set­tes un­der­laget for et kon­stant trykk som si­mu­le­rer en per­son som lig­ger på det. En vir­ke­lig per­son vil be­ve­ge seg mer, også i søv­ne. Det kan gi økt sir­ku­la­sjon i luft­fyl­te un­der­lag, noe som kan gi en la­ve­re R-ver­di i re­ell bruk.

● Om du blå­ser opp un­der­laget med lun­ge­kraft, vil det kom­me fukt inn i det, noe som kan gi re­du­sert iso­la­sjons­ev­ne – spe­si­elt over tid.

● Om­gi­vel­ses­tem­pe­ra­tu­ren i tes­ten er satt til 20oC. I prak­sis vil den være la­ve­re. Det kan gi stør­re var­me­tap, spe­si­elt fra si­den av tyk­ke un­der­lag.

● Den ter­mis­ke led­nings­ev­nen til man­ge ma­te­ria­ler end­rer seg med tem­pe­ra­tu­ren, og kan der­for være an­ner­le­des når un­der­laget bru­kes i kal­de­re for­hold enn det er tes­tet un­der.

En bedre so­ve­po­se­test

En hyg­ge­lig eks­tra­ef­fekt av den nye stan­dar­den er at den kan gi en enda mer pre­sis stan­dard test­me­to­de for so­ve­po­ser. I den opp­da­ter­te ver­sjo­nen av EN 13537 er det spe­si­fi­sert at et un­der­lag med en gitt iso­la­sjons­ev­ne skal bru­kes i tes­ten. Den­ne iso­la­sjons­ev­nen må­les imid­ler­tid et­ter en an­nen pro­se­dy­re som ikke er di­rek­te sam­men­lign­bar med den nye test­me­to­den for R-ver­di. Vi kan alt­så ikke være sik­re på hvil­ken R-ver­di vil skal vel­ge på un­der­laget for å opp­nå sam­me tem­pe­ra­tur­gren­ser som so­ve­po­se­tes­ten an­gir.

Et lønn­lig håp er nå at det i nes­te opp­da­te­ring av test­me­to­den for so­ve­po­ser skal an­gis en R-ver­di for un­der­laget som skal bru­kes – ba­sert på den nye stan­dar­den. Det vil gjø­re oss enda bedre rus­tet for å vel­ge rik­tig kom­bi­na­sjon av so­ve­po­se og un­der­lag.

FAKTA: R-ver­di

An­gir mot­stan­den mot var­me­trans­port gjen­nom un­der­laget. Høy­ere R-ver­di be­tyr at un­der­laget er varm­ere. R-ver­di­er kan leg­ges sam­men, slik at to un­der­lag med R-ver­di på 2,5 til sam­men får en R-ver­di på 5,0. Un­der er ty­pis­ke R-ver­di­er for un­der­lag med uli­ke bruks­om­rå­der an­gitt.

0–2: Som­mer­tu­rer
2–3,3: Vår, som­mer og høst
3,3–5,0: Vin­ter­bruk
Over 5,0: Eks­trem vin­ter­bruk

Artikkelen er publisert i samarbeid med Villmarksliv.

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2019, og sist oppdatert 09/12 2019.

Les også