test av ullundertøy

Stor test av 14 ullundertøysett

Dette er de to beste - etter en nesten ubegripelig grundig test.

Pluss ikon
KROPPENS BESTE VENN: De beste ullundertøy-settene er uvurderlige. Og strengt tatt trenger du ull gjennom mesteparten av det norske året.
KROPPENS BESTE VENN: De beste ullundertøy-settene er uvurderlige. Og strengt tatt trenger du ull gjennom mesteparten av det norske året. Foto: produsentene
Sist oppdatert

Denne testen fra magasinet Villmarksliv tar for seg middels tungt ullundertøy som vil fungere godt fra tidlig høst til sein vår. De som er mest aktive, vil kanskje trenge 2–3 forskjellige sett undertøy for optimal komfort til ulike aktiviteter og ikke minst ulike værforhold.

Settene som er testet her, er "flerbruksundertøy" som kan brukes store deler av året i tillegg til et lettere sett til sommerbruk og et tyngre sett til de absolutt kaldeste dagene på vinteren. Anbefalinger i de ulike kategoriene kommer under.

Icebreaker Zone
Icebreaker Zone Foto: produsenten

De beste

Villmarkslivs testvinner er Icebreaker Zone (9 av 10 poeng), et helårs ullundertøy med stort bruksområde. Soner med mesh på egnete steder skal gi bedre håndtering av overskuddsvarme og fukt under aktivitet, dette fungerer godt. Det er god passform og god stretch i plaggene.

Devold Expedition
Devold Expedition Foto: produsenten

Testens beste av de tykke ullundertøyene er Devold Expedition (9 av 10 poeng). Den har meget god passform, god lengde på ermer og en svært behagelig, lang, nedbrettbar hals som tetter godt. Litt varm til helårsbruk, men god å ha til kjølige sommerkvelder. Kombinert med nettingundertøy er du klar for de kaldeste dagene.

Devold Hiking
Devold Hiking Foto: produsenten

Allroundvinneren er Devold Hiking (8 av 10 poeng), som oppleves tynt, men passer ypperlig til ulike aktiviteter året rundt. Passer godt under annet tykkere undertøy eller i kombinasjon med nettingundertøy. Topp lettvekter og meget god allrounder.

Vær og vind

I dag finnes ullundertøy som fungerer uansett vær og temperatur. Ikke alt ullundertøy består av 100 prosent ull. Innslag av syntetisk materiale gir bedre slitestyrke og bedre fukttransport. Ulempen med syntetisk materiale er svettelukt, og at noen opplever at rene ullplagg puster bedre og er mer komfortable.

I dag er det stort sett merinoull som brukes i undertøy. Merinoull er tynnere og mykere enn ull vi får fra sauen her hjemme. Den er derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. Vanlig saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

LES HELE TESTEN: I Villmarkslivs test finner du en rekke gode alternativer til produktene vi har nevnt her. Klikk på denne lenka for å få opp hele testen i pdf-format.

Fordeler og ulemper med ull

  • Ull har dårligere slitestyrke enn kunstfiber og bør ikke vaskes like ofte.
  • Ull holder også på fukt og tørker forholdsvis seint.
  • Ull har god motstand mot smuss og kan ta opp mye fukt før plagges kjennes våt.
  • Ullplagg lukter ikke svette på samme måte som undertøy av kunstfiber, noe som er kjekt om en treffer folk etter noen dager i fjellet.
  • Det er mange gode modeller på markedet. Prøv ulike merker med tanke på å finne rett passform for.

Slik testet vi

Undertøy som inneholder 80 % – 100 % ull med egenvekt rundt 200 g/m² er testet over en periode på 4–6 måneder.

Vi har strukket oss både litt opp og ned med tanke på vekt for å få et representativt utvalg. 2–3 sett av hver modell er testet, og både dame-, junior- og herremodeller er testet der dette har vært gjort tilgjengelig for oss.

Som alltid varierer tilbakemeldingene fra testerne noe, men resultatene er et snitt av det som er rapportert.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2018, og sist oppdatert 09/11 2018.

Les også