TEST

Stor test av gassbrennere og multifuelbrennere: Disse er best å ha med på turen, både sommer og vinter

En god turbrenner er gull verd når snø skal smeltes, vann kokes eller ørreten stekes. Men hva skal vi velge? Er det gass som gjelder om sommeren og kun flytende drivstoff som duger vinterstid? 

Pluss ikon
SOMMER ELLER VINTER: Gass på sommeren og bensin på vinteren. Er dette fortsatt oppskriften på varm mat og drikke på tur?
SOMMER ELLER VINTER: Gass på sommeren og bensin på vinteren. Er dette fortsatt oppskriften på varm mat og drikke på tur? Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Turbrenneren som gir et konsentrert varmepunkt fungerer godt for å smelte snø eller koke vann, fordi varmen fordeles utover av vannet som sirkulerer i kjelen. Skal du bruke stekepanna blir det veldig varmt i midten og knapt lunkent på kantene.

Vi har testet fire gassbrennere og fire multifuelbrennere.

Gass er enkelt

Gassbrennere er robuste og enkle. Alle gassbrennerne i testen bruker samme ventil/gjenger: Lindal B188 (bedre kjent som EN417). Toppmonterte gassbrennere er ikke med i testen.

For å få trykk i gassboksen må temperaturen være over kokepunktet for gassen. I en boks med ren butan er dette – 0,5 °C, isobutan koker ved – 11,7 °C mens propan koker ved – 42 °C. I testen ble det brukt Primus Winter Gas som er en propan/isobutanblanding. Denne fungerte overraskende bra ved lave temperaturer.

To varianter multifuel

Multifuelbrennere kommer i hovedsak i to varianter: Virvelbrennere og stillebrennere. I virvelbrennerne dannes en pulserende virvel av gass og luft.

Dette medfører tre ting: Effektiv forbrenning, mye støy og redusert dannelse av CO-gass. I stillebrennerne kommer gassen direkte ut av en rekke dyser før den antennes. Dette gir redusert støynivå, litt mindre effektiv blanding av luft/gass og dermed litt mer produksjon av CO.

I denne testen kan alle multifuelbrennerne fungere på gass og på renset bensin. De kan i ulik grad også fungere med vanlig bensin, parafin, diesel og jetdrivstoff. Noen brennere krever bytte av dyse ved bytte av drivstoff.

Gass og renset bensin er de reneste og enkleste drivstoffene som erfaringsmessig medfører minst trøbbel og vedlikeholdsbehov.

Les også: (+) Test av isolerte fjellduker: Denne holder deg varmest

Stille og farlig?

For å utnytte energien i drivstoffet må det forbrennes best mulig til vann og karbondioksid (CO2). Dette gir best effekt og samtidig lave utslipp av den giftige karbonmonoksid-gassen (CO). For å få dette til må drivstoff og gass blandes effektivt.

Dette medfører dessverre turbulens og støy. En brenner med lite støy vil normalt være mindre effektiv og samtidig avgi en god del CO-gass. Det er et paradoks at den brenneren som er behagelig å fyre med i teltet fordi den er relativt stille, samtidig er den farligste brenneren du kan bruke i teltet fordi den avgir mer giftig og luktløs CO-gass.

Produktene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste.

GASSBRENNERE

Urberg Rogen Expedition

Pris: 499 kroner
Inkludert i pakken: Brenner
Effekt: 2820 W
Koketid 0,5 l vann: 2 min 53 sek
Støy: 72 dBA
Brensel: Gass
Vekt: Kun brenner 195 gram

<b>URBERG ROGEN EXPIDITION: </b>Selv om denne kommer dårligst ut i testen, er det absolutt ikke en dårlig gassbrenner. Den ender opp med 7 av 10 poeng.
URBERG ROGEN EXPIDITION: Selv om denne kommer dårligst ut i testen, er det absolutt ikke en dårlig gassbrenner. Den ender opp med 7 av 10 poeng. Foto: Arne T.Hamarsland

+ Kompakt, brenner jevn på lav effekt
- Fungerer ikke med væskefylt ledning

Enkel, lett og rimelig gassbrenner i aluminium og rustfritt stål. Kompakt når den er slått sammen. Bein/kokestøtte foldes ut til en diameter på ca. 160 mm.

Støttene har motstand og endrer ikke posisjon selv om brenneren belastes sideveis. Kjeleholdere har begrenset friksjon mot kjelebunn. Middels stort brennerhode og er middels rask på vannkoking.

Vanskelig tilgang til effektreguleringen med ventilen ned. Fungerer dårlig (fakler) med væskefylt ledning (ventil ned). Fleksibel ca. 30 cm ledning.

Middels rask på vannkoking, men støyer en del. Siden den ikke fungerer med væskefylt ledning, er dette i hovedsak en brenner for sommerturer når temperaturen er over null. Må skru mye på reguleringsventilen før gassen kommer når brenner skal startes.

Lett å regulere og brenner jevnt og fint også på lav effekt. Godt merket + og – på effektskruen. Bein/kokestøtter er greie å folde ut med hansker, men reguleringsskruen er i minste laget. Enkel, engelsk bruksanvisning.

Poeng: 7

SOTO Fusion Trek gassbrenner

Pris: 1599 kroner
Inkludert i pakken: Brenner, oppbevaringspose
Effekt: 3500 W
Koketid 0,5 l vann: 3 min 8 sek
Støy: 65 dBA
Brensel: Gass
Vekt: Kun brenner 186 gram

+ Lett, støysvak
- Treg på vannkoking

<b>SOTO FUSION TREK: </b>En gassbrenner som er enkel å bruke, men den er blant brennerne som bruker lengst tid på å koke opp vann i testen.
SOTO FUSION TREK: En gassbrenner som er enkel å bruke, men den er blant brennerne som bruker lengst tid på å koke opp vann i testen. Foto: Arne T. Hamarsland

Liten, effektiv brenner med effekt på 3500 W. Lettest i testen og med størst brennehode, der ca. 300 mikroflammer fordeler varmen godt. Brennerhodet er utformet på samme måte som Windmaster-modellene og skal tåle vind godt.

Regulator som skal bidra til jevn høy ytelse selv når gassboksen begynner å tømmes og temperaturen er lav. Effektreguleringen oppleves som direkte og brenneren er blant de støysvake. Fleksibel drivstoffslange.

Lett å regulere effekten, brenner jevnt også på lav effekt. Stort brennerhode og lavt støynivåe bidrar til at dette er en trivelig brenner å lage mat på. I forhold til oppgitt effekt er den forholdsvis treg på vannkoking.

Dette kan det store brennerhodet være en del av forklaringen på. Savner tydeligere merking på effektskruen hva som er + og -. Grei å folde ut bein/kokestøtter samt å operere med hansker på. Meget kompakt sammenslått. Kokestøttene har tagger som gir god friksjon mot kjelebunn, men kjelestøtter/bein oppleves å gi noe etter ved skrå belastning. Ikke brenneren for de største og tyngste kjelene.

Fungerer ikke med gassboksen på hodet. Når drivstoffledning fylles med flytende gass, blir det for mye og brenneren begynner å «boffe». Dette gjør dette til en sommerbrenner for temperaturer helst over 0 grader. Oppbevaringspose i tynt nylon følger med. Snorlukking. God norsk bruksanvisning.

Poeng: 8

Les også: (+) Hvor stor er forskjellen mellom billig og dyrt vinterutstyr?

RAST frittstående gassbrenner 3500 Watt

Pris: 799 kroner
Inkludert i pakken: Brenner m/piezotenner, oppbevaringspose
Effekt: 3500 W
Koketid 0,5 l vann: 2 min 32 sek
Støy: 79 dBA
Brensel: Gass
Vekt: Kun brenner 374 gram

<b>RAST FRITTSTÅENDE GASSBRENNER: </b>Denne scorer høyt i testen, og koker opp vannet raskt.
RAST FRITTSTÅENDE GASSBRENNER: Denne scorer høyt i testen, og koker opp vannet raskt. Foto: Arne T.Hamarsland

+ Rask på vannkoking, piezotenner
– Føttene kan folde seg sammen under bruk

Stor og solid brenner der føttene foldes som en beskyttelseskappe rundt brenneren når den ikke er i bruk. Høy effekt på hele 3500 W. Middels støyende.

Kjeleholderne er rillet og gir god friksjon mot kjelebunnen. Føtter/kjeleholdere låser ikke når de er brettet ut klapper lett inntil brennerhodet igjen ved skrå belastning. Gummiputer på føttene gir god friksjon på hardt underlag.

Lett å tenne med integrert piezotenner. Forvarming av gassen er lagt rett over det store brennerhodet. Brenneren fungerer både med gassfylt ledning (ventil opp) og væskefylt ledning (ventil ned). Dette gjør at den kan brukes også når det er en del kuldegrader.

Vær obs på at regulering av effekten er vanskelig med væskefylt ledning, dels fordi responsen er svært treg og fordi reguleringsskruen kommer under gassboksen. Når den skrus av med gassfylt ledning er etterbrenningen på ca. 1 sek mens den med væskefylt ledning brenner i ca. 40 sek.

Den raskeste av gassbrennerne på vannkoking og der fungerer den både sommer og når det blir noen kuldegrader. Til matlaging der effekten må reguleres presis, fungerer den best sommerstid når du kan fyre med gassfylt ledning (ventilen opp).

Enkel oppbevaringspose i nylon med snorlukking. Kortfattet norsk bruksanvisning.

Poeng: 8

BEST I TEST: Primus Primetech Stove set 1,3 l

Pris: 2899 kroner
Inkludert i pakken: Brenner/vindskjerm, to kjeler på 1,3 l, lokk/dørslag, håndtak, piezotenner/verktøy
Effekt: 2000 W
Koketid 0,5 l vann: 3 min 45 sek
Støy: 48 dBA
Brensel: Primus gassbeholdere
Vekt: 296 gram brenner, 840 gram sett

+ Funksjonelt, robust og effektivt sett, stille
– Treg på vannkoking

<b>PRIMUS PRIMETECH STOVE SET: </b>Selv om denne ikke koker vannet raskest, er den en svært stillegående og fleksibel gassbrenner, som gjør at vi kårer den til best i test.
PRIMUS PRIMETECH STOVE SET: Selv om denne ikke koker vannet raskest, er den en svært stillegående og fleksibel gassbrenner, som gjør at vi kårer den til best i test. Foto: Arne T.Hamarsland

Komplett løsning for matlaging/vannkoking med brenner montert i vindskjerm og kokestøtter som gir mulighet for tre ulike høyder på kokekar i forhold til brenner. I tillegg følger det med et kokekar med varmeveksler og keramisk innside (Prime Tech) og et med hardanodisert aluminium.

Det følger med isolert oppbevaringspose som kan brukes for å holde innholdet i den ene kjelen varmt mens den andre kjelen koker opp. Praktisk løsning når middagen tilberedes i to kjeler. Vi testet det minste settet der kjelene er på ca. 1,3 liter hver.

Settet inneholder også et kombinert grytelokk og dørslag samt et håndtak for grytene. Alt pakket i en kompakt enhet som passer ned i den isolerte oppbevaringsposen. Settet oppleves som robust og stabilt. Delene fungerer godt sammen og gir deg et effektivt turkjøkken for 1–3 personer.

Ikke av de råeste på rask vannkoking, men svært stillegående, fleksibelt og effektiv. Koketid er testet med den enkle kjelen. Brukes varmevekslerkjelen reduseres koketiden og drivstofforbruket med ca. 25 %. Det er lett å justere effekten og det fungerer jevnt og stabilt på lav effekt.

Fungerer med væskefylt ledning (gassboks med ventilen ned), men settet er ikke forberedt for dette så her må du improvisere så gassboksen står stabilt på hodet. Dette gir mulighet for problemfri bruk også når det er kuldegrader.

Verktøyet med integrert piezotenner er svært praktisk. I testen var det denne som brukte lengst tid på vannkokingen. Produsent påpeker at dette settet kun skal brukes med Primus gassbokser. Norsk bruksanvisning.

Poeng: 9

MULTIFUELBRENNERE

Primus Omnilite TI

Pris: 2699 kroner
Inkludert i pakken: Brenner, pumpe, vindskjerm/alu-bunn, verktøy, dyser, silikonfett, oppbevaringspose
Effekt: 2600 W
Koketid 0,5 l vann: 4 min 50 sek (bensin), 4 min 09 sek (gass)
Støy: Multifuel vanlig: 81 dBA silencer: 66 dBA
Støy: Gass, vanlig: 78 dBA, silencer: 73 dBA
Brensel: Kun Primus gassbeholder 2202/2206/2207 (Butan, isobutan, propan) og industribensin av god kvalitet/Primus Power Fuel/MSR White Gas/Coleman Fuel
Vekt: Brenner 221 gram, med pumpe 323 gram

<b>PRIMUS OMNILITE TI: </b>Dette er primusen for deg som verdsetter lite vekt og lavt volum når du skal pakke sekken.
PRIMUS OMNILITE TI: Dette er primusen for deg som verdsetter lite vekt og lavt volum når du skal pakke sekken. Foto: Arne T.Hamarsland

+ Lett, fleksibel på multifuel
– Dyseskift, kun Primus gassbokser, mangler støtte på multifuelflaska, stiv drivstoffslange

Lettvektsbrenner i titan, noen deler i rustfritt stål og messing. Kokestøtter/bein er i titan, men så tynne at de tenderer til å gi etter ved skeiv belastning. Takler gass, bensin og parafin. Industribensin/renset bensin anbefales.

Blyfri bensin bør kun brukes unntaksvis. Diesel kan brukes i nødsfall, trenger lang forvarming og krever hyppig rengjøring pga sot. For å veksle mellom gass, bensin og parafin/diesel, skal dysene skiftes. I testen ble brenneren ved en glipp kjørt på gass (dyse 36) med dyse for bensin (dyse 32).

Brenneren fungerte helt fint og koketiden var omtrent likt med resultatene vi fikk med korrekt dyse. Oppgis at brenner kun kan brukes med tre definerte Primus gassbeholdere. Savner at pumpa har en støtte som får flaska til å ligge stabilt i ON-stilling under bruk.

Brenselsslangen oppleves som stiv og lite fleksibel. Lett å få fyr, og brenner jevnt og fint også ved lav effekt. Regulator både på pumpe og på brenner. Regulator på brenneren gir rask og presis effektregulering. Multifuelbrenneren som bruker lengst tid på vannvarming, men fungerer godt på lav effekt og er god til matlaging.

Dette er brenneren for deg som verdsetter lav vekt og lite volum, og kan leve med at den ikke trives med de største og tyngste kasserollene. Silencer brennehode er ekstrautstyr. Gir mindre støy og trolig noe høyere forbruk.

Poeng: 7

Les også: (+) Vi har testet 10 tynne jakker som varmer

Optimus Polaris Optifuel Tactical

Pris: 3579 kroner
Inkludert i pakken: Brenner, pumpe, oppbevaringspose, verktøy/silikonfett, vindskjerm/alu-bunn
Effekt: Flytende 2600W, gass 4200 W
Koketid 0,5 l vann: 4 min 23 sek (bensin), 4 min 05 sek (gass)
Støy: Multifuel 86 dBA, gass 84 dBA
Brensel: Gass (butan/isobutan/propan max 450 g) og renset bensin/bensin/parafin/diesel/jetdrivstoff)
Vekt: kun brenner 318 gram, med pumpe 447 gram

<b>OPTIMUS POLARIUS OPTIFUEL TACTICAL: </b>En litt tyngre brenner, men med mange bruksområder.
OPTIMUS POLARIUS OPTIFUEL TACTICAL: En litt tyngre brenner, men med mange bruksområder. Foto: Arne T.Hamarsland

+ Flere drivstoff uten dysebytte, magnetisk rensenål
– Stiv drivstoffslange, tung, mye støy, litt treg

Turbrenner i rustfritt stål, messing og aluminium med effektregulator både på brennerhodet og pumpa. Fungerer med mange typer drivstoff uten dysebytte.

Har innebygd rensenål som renser dysen. Denne aktiveres med magnet på multiverktøyet og kan brukes også mens brenneren er i gang. Enkelt og greit selv med hansker.

En god løsning når det fyres med brennstoff som gir mye avleiringer, f.eks. diesel. Bein/kokestøtter er buet og folder seg tett rundt brennerhodet når de ikke er i bruk. Funksjonell og elegant løsning.

Ved brenneren er det en lang arm som gjør at regulatoren kommer ca. 16 cm ut fra senter av brennerhodet. Det gir god regulering av effekten uten at du risikerer å brenne fingrene. + og – er tydelig merket på brenneren. Drivstoffslangen oppleves som stiv og lite fleksibel. Er tyngst av multi­fuelbrennerne.

Ved multifuel er det tydelig merket på pumpa hva som er ON og OFF stilling på drivstofflaska. Forvarmes ved å slippe ut litt drivstoff til veken i skåla under brenneren og antenne dette. Når du er ferdig med å koke, må du vente med å skru igjen effektregulatoren på brenneren til det hele har kjølnet.

Ved bruk av gass, skrus ventilen på slangen rett inn på gjengene på gassboksen. Når det blir kaldt/boksen tømmes, settes gassboksen med ventilen ned for å fyre med flytende gass og økt effekt. Ventilen har utbrettbare bein som gjør at gassboksen står stødig i denne ­posisjonen.

Når det er varmt/full gassbeholder brukes brenneren med gassboksen med ventil opp. Når den går for fullt, må du skru mye på regulatoren før effekten reduseres. Brenner jevnt og fint også på lav effekt.

Dette gjør at den er grei å koke mat på, med den begrensningen at brennerhodet er lite og gir konsentrert varme. Er ikke av de raskeste på vannkoking og bråker mye både på bensin og gass. Det blir mye støy for litt lite effekt på multifuel vannkoking. Drivstofflaske må kjøpes separat. På gass er effektreguleringen rask og presis både med ventil opp og ned. Norsk bruksanvisning i pakken.

Poeng: 8

Kovea Booster+1

Pris: 2499 kroner
Inkludert i pakken: Brenner, drivstofflaske/pumpe, verktøy/vedlikehold, ekstra dyse/pakninger, vindskjerm aluminium, transportpose
Effekt: Renset bensin 3550 W, gass 2200 W
Koketid 0,5 l vann: 3 min 0 sek (bensin), 5 min 50 sek (gass)
Støy: Multifuel 86 dBA, gass 79 dBA
Brensel: Renset bensin og gass
Vekt: kun brenner 309 gram, komplett sett 661 gram

<b>KOVEA BOOSTER+1: </b>Denne multifuelbrenneren har en stødig og stor kjelestøtte, og er en driftssikker brenner.
KOVEA BOOSTER+1: Denne multifuelbrenneren har en stødig og stor kjelestøtte, og er en driftssikker brenner. Foto: Arne T.Hamarsland

+ Uten dyseskift, stødig, stor kjelestøtte, rask på vannkoking
– Kun gass/renset bensin, brenner ujevnt på lav effekt

Driftssikker brenner, høyest oppgitt effekt av brennerne i testen. Enkel i bruk, ikke behov for dyseskift ved bytte mellom bensin og gass. Du kan ikke bruke parafin eller diesel i denne brenneren.

Størst effekt når det fyres med renset bensin (3550 W), effekten på gass er 2200 W. Kokestøttene brettes ut slik at diameteren under kjelen blir hele 190 mm, gir en meget stødig brenner som tåler tung belastning. En av de tyngre brennerne i testen.

På bensin er den lett å tenne/få i gang og den er raskest av alle på vannkoking, men dette er brenneren som støyer aller mest. På full guffe går det mye drivstoff per liter vann du varmer, sannsynligvis fordi kjelen ikke greier å absorbere all energien og en del av varmen forsvinner rett opp i lufta.

Brenner ikke stabilt på lav effekt, begynner å pulsere/blafre og slukner. På middels og lav effekt må den jevnlig etterjusteres/pumpes mer trykk. Tendens til pulserende brenning på full effekt. Tydelig treghet i reguleringen pga lang slange fra regulator til brenner. Super brenner for snøsmelting/vannkoking hvis du ikke sjeneres av støyen.

Brenneren med lengst drivstoffslange (30 cm). Solid, isolert oppbevaringsveske for brenner, verktøy og reservedeler. Pumpa tar inn bensin når flaska ligger på det integrerte støttebeinet.

Snus flaska 180 grader, tar den inn luft, slangen går tom og brenneren slukner. Dette er en renslig og grei måte å slukke den på. Kunne vært tydeligere merket på pumpa. God norsk bruksanvisning.

Poeng: 8

Les også: (+) Test av skalljakker – prisforskjellen er over 4500 kroner

BEST I TEST: Soto Stormbreaker

Pris: 2799 kroner
Inkludert i pakken: Brenner, pumpe m overgang for gass/bensin, drivstofflaske, verktøy/vedlikehold, alu-bunn, oppbevaringspose
Effekt: 3500 W
Koketid 0,5 l vann: 3 min 45 sek (bensin), 3 min 5 sek (gass)
Støy: Multifuel 68 dBA, gass 71 dBA
Brensel: Vanlig blyfri bensin/Renset bensin og gassbokser (70%butan/30% propan)
Vekt: 398 gram

<b>SOTO STORMBREAKER: </b>Denne stikker av som testvinner i multifuel-kategorien, og er en meget praktisk turbrenner.
SOTO STORMBREAKER: Denne stikker av som testvinner i multifuel-kategorien, og er en meget praktisk turbrenner. Foto: Arne T.Hamarsland

+ Bensin og gass uten dyseskift, sikker og enkel i bruk, trykkindikator
– Begrenset til bensin og definert gassblanding

Fleksibel og lett brenner som kan fyres både på bensin og gass uten å bytte dyse. Det er imidlertid en begrensning at produsent oppgir at den kun kan brukes med gassblandingen 70 % butan/30 % propan.

Produsenten anbefaler å bruke gass bare når temperaturen er over 0 grader. Med gass brukes en opptenningsprosedyre der gassboksen snus med ventil ned 5 s etter antenning. Praktisk støtte som gassboksen står på med ventil ned er integrert.

Justeringshjulet på bensinpumpa har god motstand og bidrar til å forhindre at bensin kommer ut når den ikke skal. I tillegg må hjulet trekkes ut for å fungere. Når det er trykt inn, er det nøytralt.

Skulle det oppstå en situasjon der flammen må stoppes umiddelbart, trykkes hjulet inn, så stoppes drivstofftilførselen der og da. Smart og sikker løsning. Merkingen av funksjonene på hjulet kunne vært tydeligere.

Når du er ferdig, vris hjulet til «Air». Da tømmes drivstoffslangen, flammen slukker og du unngår bensinsøl når settet demonteres. Sikker og enkel selvlåsende kopling av drivstoffslangen til pumpa. Pumpa er utformet slik at den automatisk blir stående i rett posisjon, med regulatoren opp og støttebeinet ned. Flaska må ligge vannrett for å fungere slik den skal.

En annen praktisk detalj er at åpningen på drivstofflaska er ca 35 mm i diameter. Denne store åpningen gjør det enklere å fylle bensin uten å søle og enklere å se at du ikke fyller for mye bensin på flaska.

Trykkindikator viser når trykket i flaska er høyt nok. Bein/kokestøtter låses i utslått posisjon. Sikker og god løsning som også er grei å bruke med hansker. Savner bedre friksjon på toppen av kokestøttene samt at kokestøtter/bein er mer stabil ved skråbelastning. En av få multifuel/bensinbrennere som tennes uten forvarming.

Oppleves som en støysvak og effektiv brenner som er grei å regulere og også brenner jevnt på lav effekt. Dette kombinert med et stort brennerhode, gjør dette til en brenner som fungerer godt til matlaging, ikke bare vannkoking.

Spesielt i starten kreves det jevnlig pumping for å holde trykket slik at brenneren går som den skal. Brenner stoppes ved å vri regulator til AIR. Den bruker ca 1 min før flammen slukkes og like etterpå er trykket i flasken tappet ut.

På gassdrift skal den tennes med ventil opp, etter 5 sek snus ventil ned og du koker med væskefylt ledning. Når den skal slukkes snus ventil opp og etter ca 5 s stenges den av. Den væskefylte ledningen gir noe treghet i effektreguleringen.

En meget fleksibel, gjennomtenkt, praktisk og sikker turbrenner med god norsk bruksanvisning. Oppbevaringspose med innvendig glidelåslomme for verktøy/reservedeler. Grundig norsk bruksanvisning i pakken.

Poeng: 9


Denne saken ble første gang publisert 17/03 2024, og sist oppdatert 18/03 2024.

Les også