Test av fjellsko

Stor test av rimelige fjellsko som ikke gir
gnagsår i lommeboka

Når vi og andre tester, tester vi ofte de beste og noen ganger de dyreste produktene. Nå har vi snudd på flisa og sett på hva som finnes av rimelige fjellsko – sko som gjør nytten til normal fjellturbruk. Og hva betyr egentlig prisen for kvaliteten på skoene vi har testet?

Pluss ikon
TEST AV RIMELIGE FJELLSKO: Villmarksliv har testet rimelige fjellsko.
TEST AV RIMELIGE FJELLSKO: Villmarksliv har testet rimelige fjellsko. Foto: Lars H. Krempig
Sist oppdatert

Er billig bra nok? I dag er det ikke uvanlig at velkjente skoprodusenter som for eksempel Alfa, Crispi, Scarpa og Lundhags har toppmodeller som ligger på et prisnivå fra 4000-5000 kroner og oppover. Men, mange turgåere trenger ikke denne typen avanserte fjellsko. De trenger en lett og rimelig tursko til dagsturer. De aller fleste av oss går nemlig stort sett dagsturer eller relativt lettgåtte turer på sti. Gjerne, til, fra eller mellom hytter. Da har man tørkemuligheter og man har gjerne ikke den aller tyngste sekken.

Det vi har testet her er rimelige fjellsko tiltenkt relativt aktiv bruk under fritidsaktiviteter som vandring og fotturer i skogen, i marka og på fjellet i ikke så alt for krevende terreng. Vi har heller ikke gjort brukstestene med så altfor tung oppakning. Dagstursekk med rundt 8–10 kilo oppakning har vært maksimalt av det vi har båret med oss.

Utvalget er gjort med utgangspunkt i pris, men vi har også tatt med to toppmodeller for å få et sammenligningsgrunnlag.

Et lite tips før du kjøper: Sjekk Finn.no eller andre bruktsider - det er mange som selger mer eller mindre nye sko - til en hyggelig pris.

SalomonX-Render MID GTX

  • Pris: 1599 kroner
  • Vekt: 400 gram per sko
  • Membran: Gore-Tex
FJELLSKO BEST I TEST: Villmarksliv har testet rimelige fjellsko og SalomonX-Render MID GTX kommer best ut av fjellskoene som er testet.
FJELLSKO BEST I TEST: Villmarksliv har testet rimelige fjellsko og SalomonX-Render MID GTX kommer best ut av fjellskoene som er testet. Foto: John Arne Tungen

Salomon er en av verdens mest anerkjente produsenter av friluftsutstyr der det er fokus på raske turer og lav egenvekt. Det er der vi opplever X-Render også passer inn, på turer der lav egenvekt og relativt hurtig tempo er et av målene. Samtidig skal det sies at X-Render sitter så godt på foten at den fungerer ypperlig som en vanlig fritidssko i tillegg.

Med en såpass lav egenvekt kan en ikke forvente all verdens støtte i ankel, men en god hælkappe og en stabil såle gir likevel ok støtte til foten. Likevel ikke vårt førstevalg om en skal gå en del med sekk.

God beskyttelse mot fukt og utstyrt med ekstra beskyttelse på utsatte steder. God snøring og sitter veldig godt på foten. Litt små i størrelsene, så her må en være nøye når en prøver. Ikke den billigste skoen i denne testen, men her får du mye for pengene om modellen passer til ditt behov.

PLUSS: Egenvekt, passform, presis i steget
MINUS: Støtte i ankel
Karakter: 7 av 10

Alpina Beito Mid

  • Pris: 1000 kroner
  • Vekt: 480 gram per sko
  • Membran: Alpitex
<b>TEST AV ALPINA BEITO MID:</b> Gode fjellsko som kommer godt ut i Villmarkslivs test av rimelige tursko for turer i skog og mark.
TEST AV ALPINA BEITO MID: Gode fjellsko som kommer godt ut i Villmarkslivs test av rimelige tursko for turer i skog og mark. Foto: John Arne Tungen

Alpina er kanskje mest kjent for skisko her hjemme i Norge, men de er en stor produsent av sko til så godt som alle typer friluftsliv. Beito er en lett og forholdsvis komfortabel sko om den passer foten din. Lesten ble litt vid til våre testere, men dette må prøves av hver enkelt. Sålen er nok best tilpasset bruk på grus og stein, og gir unektelig best friksjon mot denne typen underlag. Sålen er også litt tynn. Noen foretrekker dette for å ha god kontakt med underlaget, men på lengre turer med litt oppakning i sekken gir dette gjerne litt slitne føtter. Lite til middels støtte i ankel. Snøresystem som fungerer greit, men litt vanskelig å trekke skoen godt inntil foten. Oppleves presis i steget, dette og lav egenvekt gjør Beito til en sko som inviterer til litt fart på stien. God sko til en fin pris som vil være et godt valg om den passer din fot.

PLUSS: Presis, slitestyrke, fin på fast underlag
MINUS: Støtte, såle, snøring
KARAKTER: 7 av 10

The North Face Litewave Fastpack II Mid WP

  • Pris: 999 kroner
  • Vekt: 420 gram per sko
  • Membran: DryVent
<b>LETTVEKTER: </b>The North Face Litewave Fastpack II Mid WP er en lett og god sko for raske dagsturer i skog og fjell.
LETTVEKTER: The North Face Litewave Fastpack II Mid WP er en lett og god sko for raske dagsturer i skog og fjell. Foto: John Arne Tungen

The North Face er en av verdens mest kjente produsenter av friluftsutstyr og trenger ingen videre presentasjon for de fleste friluftsentusiaster. Samtidig har de kanskje ikke lyktes helt på skofronten. Med Litewave Fastpack har de likevel lyktes godt med å lage en lettvekter til raske dagsturer. Som hos de fleste andre lettvekterne i denne priskategorien, blir sålen noe for myk og lite vridningsstabil om du skal gå i krevende terreng eller med litt oppakning i sekken. Som en litt mer solid sko enn en joggesko eller lett fritidssko, opplever vi at den fungerer greit. Forholdsvis likt bruksområde som 2–3 av de andre letteste skoene i denne testen–her kan du prøve litt og finne den som passer din fot best. Fin pris.

PLUSS: Egenvekt, passform, presis i steget
MINUS: Lite støtte
KARAKTER: 7 av 10

Merrell Accentor Sport Mid GTX

<b>FJELLSKO: </b>Litt myk såle, men lett og fin tursko til bra pris.
FJELLSKO: Litt myk såle, men lett og fin tursko til bra pris. Foto: John Arne Tungen
  • Pris: 1099 kroner
  • Vekt: 400 gram per sko
  • Membran: Gore-Tex

Veldig behagelig og lett sko, men ikke den mest solide skoen i denne testen. Accentor oppleves nærmest som en solid joggesko med et noe forhøyet skaft. Sålen er litt for myk til å gi god støtte i krevende terreng, eller om en går med sekk, men den gir et veldig godt grep på glatte, harde overflater, også om de er fuktige. Dette sammen med membran fra Gore-Tex gjør Accentor til et ypperlig valg for deg som tilbringer mye til ved vann eller sjø og går mye ut og inn av båt eller kano. Prismessig vil vi si at vi opplever denne modellen som riktig priset. Sammenlignet med de andre skoene i denne testen opplever vi at Accentor er et godt kjøp om den passer til dine aktiviteter. Anbefales.

PLUSS: Såle, egenvekt, passform
MINUS: Lite støtte
KARAKTER: 7 av 10

Ergobio Tecliner HI WP

  • Pris: 850 kroner
  • Vekt: 500 gram per sko
  • Membran: Hydroguard
<b>TEST:</b> Ergobio Tecliner HI WP er en lett og rimelig fjellsko.
TEST: Ergobio Tecliner HI WP er en lett og rimelig fjellsko. Foto: John Arne Tungen

Dette er en sko som vi tidligere har sett er solgt for det dobbelte, men som nå selges for 850 kroner. Visuelt ligner sålen og design på sko på det noe mer kjente merket Hoka, men de har, ut fra våre tidligere erfaringer, noen kvaliteter som overgår akkurat denne modellen. Samtidig skal det sies at Tecliner sitter godt på foten og sålen har god demping. Membran og tapete sømmer gir god beskyttelse mot fukt. Sålen og utforming av skoene gjør dette til en sko som er best egnet som tursko etter veier og fungerer veldig godt på for eksempel asfalt. Ruller godt i steget og fungerer godt der du virkelig kan strekke ut føttene i hvert steg. Ikke vår førstevalg som tursko i marka og på fjellet, men i mer urbane strøk fungerer denne veldig godt.

PLUSS: God demping, god passform, stegavvikling
MINUS: Lite egnet i terrenget
Karakter: 6 av 10

McKinley Asgard Mid AQX

  • Pris: 999 kroner
  • Vekt: 400 gram per sko
  • Membran: Aquamax
<b>MCKINLEY ASGARD MID AQX:</b> Intersports eget merke. Ikke førstevalget om du skal være tung sekk, men en god fritidssko for skog og mark,
MCKINLEY ASGARD MID AQX: Intersports eget merke. Ikke førstevalget om du skal være tung sekk, men en god fritidssko for skog og mark, Foto: John Arne Tungen

KcKinley er et av Intersport sine egne merker. Hos dette merket kan en ofte finne gode produkter til en veldig fin pris. Det kan vi vel si om denne skoen også, dette er et veldig godt produkt til denne prisen. Vi er ikke 100 prosent enig i utformingen av hælpartiet på sålen med tanke på å få så bra friksjon mot underlaget om mulig på ulike typer underlag, men dette er en sko som ikke er tiltenkt å skulle brukes i de mest utfordrende terrengtypene, så vi kan forstå valget av utforming. Ikke førstevalg til deg som skal bære tung sekk og tenker å tilbringe store deler av fritida i marka og på fjellet, men du får en lett, komfortabel, godt vannavvisende og relativt slitesterk tursko til en veldig behagelig pris.

PLUSS: Solid, demping, slitestyrke
MINUS: Ikke optimal i terrenget
KARAKTER: 6 av 10

Cmp Mataar Mid WP

  • Pris: 895 kroner
  • Vekt: 550 gram per sko
  • Membran: Climaprotect
Foto: John Arne Tungen

Italienerne har lange tradisjoner med å lage sko, og selv om denne modellen ikke representerer det ypperste av italiensk skokvalitet får du også her en behagelig sko til en absolutt overkommelig pris. Mataar oppleves god på foten med en gang så du trenger ikke tenke på inngåing. I starten gir den også bra støtte i ankel, men etter en del bruk taper dette seg. Sålen er en egenutviklet outdoor-såle som fungerer overraskende godt på de fleste underlag, men yttersålen er relativt myk, noe som gir slitasje. Vanntett membran og en del bruk av skinn gir en grei kvalitetsfølelse sett opp mot pris. Sålen er godt tilpasset variert bruk og står godt til resten av skoen. Et rimelig og godt valg for deg som går en gang iblant uten tung sekk og for det meste på skogsvei og lette stier.

PLUSS: Behagelig, bra grep mot underlaget
MINUS: Generell slitestyrke
KARAKTER: 5 av 10

Alfa Kjerr Perform GTX

  • Pris: 2299 kroner
  • Vekt: 440 gram
  • Membran: Gore-Tex
<b>SVÆRT GOD:</b> Høy pris gjør at denne ikke blir testvinner, men Alfa Kjerr Perform GTX er en svært god tursko.
SVÆRT GOD: Høy pris gjør at denne ikke blir testvinner, men Alfa Kjerr Perform GTX er en svært god tursko. Foto: John Arne Tungen

Vi kan nesten ikke kjøre en skotest her i Norge uten at en har med sko fra Alfa. Kjerr er en ny tursko som Alfa selv betegner som en flerbrukssko. Den er lett, har en stabil og god såle, stabil hælkappe og er satt sammen at relativt slitesterke materialer.

Snøresystem som fungerer godt og en generell god passform. Med en pris på noe over to tusen kroner er dette ikke en billigsko, selv om den er av de absolutt billigste skoene Alfa produserer. Sammenlignet med de andre rimelige skoene, er nok dette den beste i denne testen, men med tanke på at den er over dobbelt så dyr som mange av dem, så blir den ikke testvinner. Likevel et godt kjøp, og mye for pengene.

PLUSS: Lett, god såle, slitesterke materialer
MINUS: Pris
KARAKTER: 8 av 10

To mer kostbare alternativer

I testen over har vi sett på rimelige fjellsko. For å kunne gi et bilde av hva man får om man velger en mer kostbar fjellsko, så har vi tatt med to litt mer kostbare modeller - som et alternativ for å se hva man om man legger rundt dobbelt så mye penger på bordet.

Mammut Ducan High GTX

  • Pris: 2599 kroner
  • Vekt: 500 gram per sko
  • Membran: Gore-Tex
<b>GODT KJØP:</b> Lav pris og god kvalitet. Mamut Duncan Hight GTX gir mye tursko for pengene.
GODT KJØP: Lav pris og god kvalitet. Mamut Duncan Hight GTX gir mye tursko for pengene. Foto: John Arne Tungen

Mamut Ducan High GTX representerer ikke det absolutt øverste prissjiktet av sko i topp-segmentet, men når vi beveger oss over 2500 kroner begynner nok enkelte å føle på smerteterskelen for hva de er villige til å betale for en «tursko». Merker man forskjell på denne sammenlignet med den fra McKinley som vi har satt til «Mest for pengene»?

Til det må vi bare svare kontant ja! Dette er i en annen liga med tanke på komfort, funksjon, soliditet og opplevd kvalitet sett opp mot egenvekt og det at dette er en sko med syntetisk overdel. I en «normal» test ville denne kunne blitt kåret til «Mest for pengene», siden den er fint priset sammenlignet med andre lignende sko fra anerkjente leverandører.

Om du ikke trenger den ekstra stabiliteten og slitestyrken en ren lærsko gjerne gir, ville nok vi vurdert denne modellen som et av våre førstevalg som en lett tursko til dagsturer med en lett sekk på ryggen. Anbefales!

PLUSS: Stabil, god slitestyrke, godt kjøp
MINUS: Ikke ment for langet turer med tung sekk
KARAKTER: 8 av 10

Crispi Veslepiggen

  • Pris: 3999 kroner
  • Vekt: 650 gram per sko
  • Membran: Gore-Tex
<b>CRISPI VELSEPIGGEN:</b> Solid og god sko for lange turer i fjellet.
CRISPI VELSEPIGGEN: Solid og god sko for lange turer i fjellet. Foto: John Arne Tungen

Crispi er en selvskreven deltager på en slik test av fjellsko. Her har vi tatt med en av modellene fra Crispi som vi mener vil passe best til aktive fjellvandrere som er ute etter en solid, stabil og klassisk fjellsko i lær.

Det finnes selvsagt mer solide, og enda stivere sko enn dette, men til «normal» turbruk der du skal bære en dagstursekk med litt vekt, så er dette et meget godt valg. En kan selvsagt ikke forvente at en sko til 1/4 av denne prisen skal prestere på samme nivå, og det gjør de heller ikke i denne testen.

Av de vi har med i denne testen stiller Veslepiggen i en egen klasse. En topp sko med god støtte og stort bruksområde. Her har du en sko som varer i mange år om du tar godt vare på den. Et av våre førstevalg som fjellsko uavhengig av pris. Anbefales!

PLUSS: God støtte, stort bruksområde
MINUS: Kostbar
KARAKTER: 9 av 10

Slik er testen utført

<b>TEST AV FJELLSKO: </b>Villmarksliv har testet rimelige fjellsko.

Vi har hatt modellene inne til praktisk testing. Der det har vært mulig har vi testet både dame- og herremodell. Vekt er målt av oss. Vi ser at vi gjerne ligger litt over det produsentene oppgir, men alle skoene er målt på samme vekt. Skoene er brukt på sti og grusvei i variert terreng, både med lett sekk og uten sekk.

Kjekt å vite

Det er Gore-Tex som er den mest anerkjente membranen, men membraner fra andre leverandører kan også fungere bra. Vi opplevde ikke lekkasje i denne testen, men det gjør vi sjelden da testperiodene er korte i forhold til forventet levetid på en slik sko. Følg vaskeanvisning på skoene, tørk de skånsomt og impregner eller puss skoene (om du har sko av lær) regelmessig for at de skal fungere godt og ha lang levetid. Tekstilsko kan gjerne sprayimpregneres før hver dagstur om du forventer vått underlag eller regn.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2022, og sist oppdatert 08/09 2022.

Les også