TEST AV FJELLDUKER

Trippeltest: Tre lette fjellduker

du alltid har plass til i sekken

Fjellduk, vindsekk, nødbivuakk – kjært barn har mange navn. Uansett, en lett fjellduk er noe av det nyttigste og multifunksjonelle utstyret du kan ha med i sekken.

Pluss ikon
<b>FJELLDUK: </b>Det kan være både lurt og praktisk å ha med en fjellduk i sekken på tur. Om man ikke har planer om å bruke den, er det i alle fall greit at den tar liten plass og vekt.
FJELLDUK: Det kan være både lurt og praktisk å ha med en fjellduk i sekken på tur. Om man ikke har planer om å bruke den, er det i alle fall greit at den tar liten plass og vekt. Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Den kan fungere som ly om du trenger en rast eller rett og slett må stoppe og tilbringe natta ute. Dersom du har skadet deg og må vente på hjelp, kan denne være avgjørende for å holde deg noenlunde tørr og varm.

Fjelldukene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste. Her er testresultatene i stigende rekkefølge:

Bushmen Hideout Thermo

Pris: 999 kroner
Materialer: 100 % polyester med alu-coating
Farger: Oliven og Camo
Vedlikehold: Skånsom maskinvask 30 °C, ikke tørketrommel, strykejern eller klorbleking
Vekt: 630 gram

+ Lett, mange bruksområder, inkludert myggnett.
- Glidelåsene lekker mye, åpninger på siden av myggnettet.

<b>BUSHMEN: </b>Selv om Hideout Thermo kommer dårligst ut i denne testen, er den langt fra en dårlig fjellduk.
BUSHMEN: Selv om Hideout Thermo kommer dårligst ut i denne testen, er den langt fra en dårlig fjellduk. Foto: Arne T. Hamarsland

Hideout Thermo er en nyskapning. Det er egentlig et langt soveposetrekk med teltfunksjonalitet.

Den kan også trekkes rundt hengekøya for å beskytte mot nedbør/insekter eller monteres som poncho (husk belte). Som soveposetrekk er den ca. 230 centimeter lang, pluss ca. 30 centimeter hette. Den har mumiefasong og er ca. 95 centimeter bred oppe og ca. 45 centimeter bred i fotenden.

Lengden gir rom for å oppbevare for eksempel støvler og litt utstyr nede i fotenden. Duken har et varmereflekterende alu-lag på innsiden. Glidelåsene overlapper hverandre i skjøtene og skal være vanntette. Det er de ikke, vannet renner rett gjennom.

Thermo er ikke utstyrt med stormklaff over glidelåsene som derfor er utsatt for vanninntrenging. I nedbør kan du begrense dette ved å ligge med glidelåsen under deg og hetta over hodet. Dette fungerer helt til bakken under deg blir våt.

Thermo har mye funksjonalitet både som soveposetrekk/minitelt og som poncho. Hetta med myggnettet kan flyttes og fungerer både på soveposetrekket, på ponchoen og når Thermo trekkes utenpå ei hengekøye.

Myggnettet har en stålstreng som holder nettet unna ansiktet. Tubeformede håndåpninger på begge sider. Når åpningene ikke er i bruk, trekkes tubene inn i hetta. Hetta justeres med strammesnor i nakken.

I front lukkes den med en formsydd krage og to trykknapper. Stoffet er glatt og rusk og rask fester seg ikke. Brukt som soveposetrekk er det vanskelig å holde håndåpningene lukket når du snur på deg. Det er to glidelåslommer for mobil, briller osv. som er fint plassert øverst i posen.

Oppbevaringsposen fungerer som brystlomme når Thermo brukes som poncho. Det er trangt å få den inn i posen. Det er i trangeste laget å få en sovepose inni Thermo i fotenden. Lappesaker følger med. Er ikke testet som overtrekk til hengekøye.

Spennende nykommer som trenger noen forbedringer, bl.a. vanntette glidelåser som fungerer

Karakter: 7

Les også: (+) Test av jaktdresser: Dette er den beste dressen for å bevege seg lydløst i skogen

Dovrefjell Classic fjellduk

Pris: 1099 kroner
Materialer: 100 % polyester, aluminiumscoating
Farger: Camo (Kings Mountain Shadow)
Vedlikehold: Håndvask maks 40 °C, ikke tørketrommel, rens eller klorbleking
Vekt: 630 gram

+ Lett, kompakt, god hetteløsning
– Vann renner gjennom glidelåsene, rusk henger seg på duken

<b>DOVREFJELL CLASSIC: </b>En enkel og grei fjellduk, som gjør den jobben den skal.
DOVREFJELL CLASSIC: En enkel og grei fjellduk, som gjør den jobben den skal. Foto: Arne T. Hamarsland

Classic er enkel, lett og kompakt. Som vindsekk/poncho måler den 143x143 cm, samme mål som Jervenduken original.

Duken er vann- og vindtett, men det er ikke glidelåsene. I front er glidelåsen skjermet av en ca. fire centimeter bred stormklaff. Det er også stormklaffer over de ca. 40 centimeter lange glidelåsene/ermeåpningene.

Samtlige glidelåser er solide, doble YKK-glidelåser. Disse er driftssikre og gir stor fleksibilitet når du bruker duken.

Det følger med en praktisk, avtagbar hette som festes med fire trykknapper. Den har en bred klaff i nakken som skjermer godt. Hetta har elastisk stramming i front og avstivet brem på 5–6 centimeter. Hetta kan festes to ulike steder på duken.

Hvis du vil stikke armene ut, må du montere hetta i festet nærmest armåpningene. Da blir bretten som er uten glidelås bak på ryggen og du kan sette denne mot det verste været/unngå vanninntrenging. I glidelåsene renner vannet rett gjennom så det lønner seg å dekke mest mulig av glidelåsene i regnvær.

Leveres med romslig oppbevaringspose som komprimeres med to bånd. Classic gir plass til at en person på 180 kan sitte behagelig i den på post eller ved hvile/måltid. Det går også greit å krølle seg sammen i den med vinden mot ryggen og ta en hvil.

Hetteløsningen gjør at hodet er godt beskyttet samtidig som du har god oversikt over terrenget. Åpner du duken helt opp har du en tarp eller en vindskjerm på 286x143 cm. Seks solide maljer i lærforsterkninger gjør det enkelt å montere duken slik du vil.

Stoffet er produsert etter Øko Tex 100-standarden og overflatebehandlet med Bionoc Finsish Eco. Rusk og rask, som for eksempel tørr reinmose, har en tendens til å feste seg på duken.

Rimelig, enkel og grei nødduk.

Karakter: 8

Les også: (+) Test av rimelige fjellsko: Er en billig sko god nok?

Testvinner: Jerven Fjellduken Original

Pris: 2195 kroner
Materialer: 100 % polyester med PU-coating
Farger: Fjellcamo, skogcamo, oransje
Vedlikehold: Håndvask maks 40 °C, ikke strykejern eller tørketrommel
Vekt: 755 gram

+ Lett, funksjonell, nødflagg følger med
– Enkel glidelås i ermeåpninger, ikke sovepose/trekk

<b>JERVENDUK: </b>Den kjente klassikeren Jervel Fjellduken Original er en populær klassiker av en grunn - og ble testvinner hos oss denne gang.
JERVENDUK: Den kjente klassikeren Jervel Fjellduken Original er en populær klassiker av en grunn - og ble testvinner hos oss denne gang. Foto: Arne T. Hamarsland

Fjellduken Original er originalen, en klassiker med over 40 års fartstid som ofte bare kalles «Jervenduken».

Den leverer det du trenger, enkelt og greit. Du får vindsekk, poncho og tarp – og vekta i sekken øker ikke mer enn ca. 750 gram. Stoffet er vann-/vindtett og måler 286x143 cm.

Solide YKK-glidelåser reduserer faren for glidelåssvikt. Montert som vindsekk er målene 143x143 centimeter. I hjørner og på langsider er det store, solide maljer i lærforsteringer som gir seks festepunkter. Dette gjør det enkelt å montere duken som tarp/vindskjerm.

Duken har to ca. 40 cm lange armåpninger. Disse dekkes av en fire centimeter bred klaff som skjermer glidelåsene ved regn. Åpningene fungerer godt når den brukes som vindsekk eller poncho. Original leveres med to ca. 48 centimeter lange vanntette ermer/bein. Disse har strikkstramming i begge ender.

De holder både armene tørre og fungerer som «gamasjer» dersom du har bruk for ekstra beskyttelse fra kneet og ned til støvlene. Nyttige hvis du har behov for å beskytte jaktdressen ved for eksempel slakting.

I regnvær pipler vannet sakte inn gjennom glidelåsene/sømmene på disse, det lønner seg derfor å være smart når du setter deg ned i uvær slik at mest mulig av glidelåsene skjermes mot været. Praktisk oppbevaringspose med solide borrelåsklaffer.

Et stort rom for fjellduken og ei mindre frontlomme til det knall oransje rednings-/signalflagget med refleks (45x45cm). Duken må brettes nøyaktig for å få plass i posen. Dette er gjennomarbeidet kvalitet og funksjonalitet, finslipt gjennom tiår med praktisk testing.

Original er stor nok som vindsekk til at en person på 180 centimeter kan sitte behagelig med begge armene fri. Er det behov for ekstra skjerming, kan du ha hodet inne i sekken med kun åpning for ansiktet. Svært lite rusk og rask fester seg på stoffet.

Renspikket og funksjonell post-/vindsekk som du alltid har plass til i sekken.

Karakter: 9

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2023, og sist oppdatert 24/10 2023.

Les også