TRIPPELTEST

Test av isolerte fjellduker: Denne holder deg varmest

Er du i høyfjellet i ruskevær og må stoppe på grunn av mørket, utmattelse eller skade, er det én ting vi kan love deg: Uten fjellduk/vindsekk kan dette bli svært kaldt og ubehagelig!

Pluss ikon
<b>TEST AV FJELLDUKER: </b>Når man skal ta en pust i bakken når man er ute på tur, og det er kaldt ute, kan det være avgjørende med en god fjellduk.
TEST AV FJELLDUKER: Når man skal ta en pust i bakken når man er ute på tur, og det er kaldt ute, kan det være avgjørende med en god fjellduk. Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

mSFjellduk er noe av det mest multifunksjonelle utstyret du kan ta med på tur. En god fjellduk fungerer både som vindsekk, poncho, soveposetrekk, tarp og vindskjerm.

Er du ute til alle årstider, bør du vurdere å ha en lett, uforet fjellduk til den varme årstiden og en foret fjellduk til de kalde dagene. Da slipper du å bære unødig vekt sommerstid og du slipper å fryse vinterstid. Tenk multifunksjonell ved valg av duk.

Fjellduken du velger bør kunne benyttes som poncho, vindsekk, sovepose/overtrekk, vindskjerm, sitteunderlag, telttak og eventuelt også som vindseil.

Tips!

Ha med 6 tynne snorer på 4-8 meter – da får du fullt utbytte av fjellduken også som tarp og leskjerm. Vinterstid kan disse gjøre fjellduken til et enkelt vindseil.

Oppbevar isolerte fjellduker som soveposen din, ikke sammenpakket, men løst på et luftig, tørt og gjerne kjølig sted.

En fjellduk er i utgangspunktet en enkel greie, men den har som alt annet utstyr sine finesser. Tren deg på å bruke den – så slipper du plundre med hvordan den skal kobles sammen og brukes når du står der i uværet

Fjelldukene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste. Dette er resultatene etter testen:

Bushmen Hideout Warm

Pris: 1899 kroner
Materialer: Ytterduk 100 % polyester, for 100 % nylon, isolasjon 100 % polyester (120 g)
Farger: Oliven, camo
Vedlikehold: Skånsom maskinvask 30 °C, ikke tørketrommel, strykejern eller klorbleking
Vekt: 1040 gram

Bushmen Hideout Warm   Bushmen
Bushmen Hideout Warm Bushmen Foto: Arne T.Hamarsland

+ Mange bruksområder, integrert myggnett
– Vann renner gjennom glidelåsene, åpninger på siden av myggnettet

Hideout Warm er et isolert soveposetrekk/sovepose som også kan brukes som overtrekk på hengekøye og som poncho. Som sovepose eller -trekk er den ca. 198 cm lang, i tillegg kommer hette.

Mumiefasong, ca. 90 cm bred i topp og ca. 45 cm i bunn. Isolert med 120 g polyesterfiber. For å bruke den som poncho må du koble om glidelåsene. Overlapp der glidelåsene møtes for å hindre at vannet kommer inn.

Det oppgis at glidelåsene er vanntette, men det er dessverre ikke tilfellet. Warm har ikke stormklaff som skjermer glidelåsene mot vann. Hetta har integrert myggnett. Den kan flyttes slik at myggnettet fungerer både på soveposetrekket, på ponchoen og når den brukes utenpå ei hengekøye.

Stålstrengen i nettet kan formes slik at det holdes unna ansiktet. Myggnettet har åpninger på sidene, praktiske når du har behov for å komme til ansiktet. Ellers trekkes de inn i hetta og stenger for insekter. Hetta justeres med strammesnor i nakken.

I fronten lukkes hetta med høy krage med to trykknapper. Stoffet har glatt overflate som rusk og rask ikke fester seg på. Som sovepose, blir det lett åpninger på siden av myggnettet når en snur på seg. Det skulle vært en mulighet for å stenge disse helt.

Vanskelig å få den formsydde kragen og myggnettet med stålstrengen til å fungere godt sammen. Strammingen av hetta fungerer ok. Etter en natts søvn, er det ikke merkbar kondens inne i posen, men fuktigheten er ute i isolasjonen mot ytterstoffet.

Må luftes og tørkes godt etter bruk. God plass i oppbevaringsposen, fungerer som brystlomme når den brukes som poncho. Kan tres rundt hengekøya og fungere som ekstra isolasjon men dette er ikke testet. Det lønner det seg å se videobruksanvisningene på leverandørens nettsider.

Med forbedringer kan denne bli en reell utfordrer.

Poeng: 7

Les også: (+) Trippeltest: Tre lette fjellduker du alltid har plass til i sekken

Dovrefjell Custom Hunt Thinsulate fjellduk

Pris: 2199 kroner
Materialer: Ytter- og innerduk 100 % polyester, isolasjon 3M Thinsulate (60g)
Farger: Camo (Kings Mountain Shadow)
Vedlikehold: Maskinvask 40 °C, tørketrommel og strykejern lavtemperatur, ikke rens eller klorbleking
Vekt: 1670 gram

<b>DOVREFJELL COSTUM HUNT: </b>En varm og behagelig fjellduk, men som dessverre ikke har vanntette glidelåser.
DOVREFJELL COSTUM HUNT: En varm og behagelig fjellduk, men som dessverre ikke har vanntette glidelåser. Foto: Arne T.Hamarsland

+ Stor, romslig, isolert, god hetteløsning
– Vekt, volum, vann renner gjennom glidelåsene

Romslig og isolert. Sammenbrettet som poncho måler den 102x222. Den har form som en romslig, lang pose med god plass for både å gå i, sitte og ligge i.

Når den brukes som poncho, må den heises opp i livet med et belte for at du ikke skal snuble. Solide, toveis glidelåser fra YKK både rundt kanten og i de to ca. 40 cm lange armåpningene. Glidelåsene er ikke vanntette og vannet renner gjennom.

I front og ved armåpningene er det stormklaffer som skjermer mot nedbør. Doble glidelåsener gir stor fleksibilitet. Stoffet har en litt ru overflate og rusk og rask har en tendens til å feste seg. Fullt utbrettet er målene 204x222 og den kan brukes som både som tarp og leskjerm, men vær obs på at den suger til seg vann i fôr/isolasjon.

Oppleves som både praktisk og romslig. Den er et sted du kan overnatte behagelig under tørre forhold. Siden den er isolert, merker du lite til kondens inni duken når du står opp om morgenen, men fuktigheten er i isolasjonen ut mot ytterduken og må luftes ut.

Praktiske hette, festet med fire trykknapper og stormklaff som skjermer godt i nakken. Kan strammes i front og har en avstivet brem på 5–6 cm. Hetta er fleksibel og kan festes to steder på duken. Armåpningene er godt plassert og utformet.

Pakkposen er romslig, komprimeres med to remmer. Det er plass til ekstra utstyr i posen i tillegg til duken. Nyttig ekstrautstyr er løse ermer.

De har strikk i begge ender og kan også brukes som gamasjer. Produsert etter Øko Tex 100-standarden, overflatebehandlet med BIONOC FINISH ECO.

En robust fjellduk som mangler litt på finesser/detaljer.

Poeng: 8

Les også: (+) Test av vinterkamuflasje: Dette er de beste jaktdressene for snø

Testvinner: Jerven Fjellduken Hunter Mountain

Pris: 4650 kroner
Materialer: Ytterstoff 100 % polyester med PU coating, isolasjon Primaloft 60g, fôr 100 % polyamid
Farger: Fjellcamo, skogcamo, vintercamo, oransje
Vedlikehold: Håndvask 40 °C, drypptørkes, ikke tørketrommel eller strykejern
Vekt: 1500 gram (Hunter-utgaven)

<b>JERVEN FJELLDUKEN HUNTER MOUNTAIN: </b>Om du er villig til å investere litt mer når du skal gå til innkjøp av fjellduk, er Jerven-modellen et solid alternativ.
JERVEN FJELLDUKEN HUNTER MOUNTAIN: Om du er villig til å investere litt mer når du skal gå til innkjøp av fjellduk, er Jerven-modellen et solid alternativ. Foto: Arne T. Hamarsland

+ Romslig, solid, isolert fungerer godt på mange bruksområder
– Vekt, volum

Solid fjellduk med gjennomtenkt design og detaljer. En favoritt hos mange. Isolert med 60 g Primaloft og takler kulde godt.

Romslig, som vindsekk/sovepose/trekk måler den 102x220 cm. Utslått måler den 204x220 cm. Solide YKK glidelåser noe som reduserer faren for glidelåssvikt. I regnvær trekker det litt vann gjennom glidelåsene.

Som poncho er den lang (220cm) og må heises opp fra bakken med belte/stropp rundtlivet. Volum og vekt kan være en utfordring, men med Hunter i sekken er det kanskje noe annet som kan bli hjemme?

For overnatting ute er et isolert, oppblåsbart liggeunderlag pluss sovepose inni Hunter Mountain en helt grei løsning. Er det mygg/knott lønner det seg å ha med caps og myggnett.

Hunter er isolert og normalt opplever du ikke kondens på innsiden etter en natt i duken, men fuktigheten er der, i isolasjonen ut mot ytterstoffet. Det er derfor viktig å lufte/tørke duken godt etter bruk for å unngå mugg /sur lukt.

Oppbevaringsposen er romslig med vanntett brettelukking og komprimeringsstropper. Modellen leveres i flere varianter i tillegg til Hunter: Mini, Thermo og King Size. Signalfarget nødflagg (45x45 cm) med reflekser medfølger.

Denne fjellduken takler det meste.

Poeng: 9

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2024, og sist oppdatert 29/01 2024.

Les også