Turtips

Romsdalseggen: Nor­ges flot­tes­te fjell­tur?

Tu­ren over Romsdalseggen har en ut­sikt som vil ta pus­ten fra deg, med fjell og fjord, tin­der og fos­ser på alle kan­ter. I denne guiden får du informasjon om turen, overnatting og kart over Romsdalseggen, samt tips til deg som har høydeskrekk.

Pluss ikon
<b>ROMSDALSEGGEN: </b>Elle Cochrane og Jo­han Jonsson på tur over Romsdalseggen. Høyde: 1320 moh.
ROMSDALSEGGEN: Elle Cochrane og Jo­han Jonsson på tur over Romsdalseggen. Høyde: 1320 moh. Foto: visitnorway.com
Sist oppdatert

FRILUFTSLIV: Nordmenn elsker å gå tur, spesielt i fjellet. Det er noen fjellturer som er mer populære enn andre. I samarbeid med magasinet Villmarksliv og spesialutgivelsen «Guide til norsk fjellferie» får du her servert de største folkefavorittene. Først ut: Romsdalseggen.

Turtips: Høgevarde: Toppturen alle klarer

Den­ne tu­ren over Romsdalseggen er litt enk­le­re fordi du unn­går Halsaskaret. Et­ter hvert som du for­flyt­ter deg langs den fa­mø­se fjell­rygg­en, får du se den ene for­stei­ne­de kjen­di­sen et­ter den and­re, som Store Trolltind, Bis­pen, Kon­gen og Dron­nin­gen, Roms­dals­horn og Store Venjestind. Og Troll­veg­gen, med sin tann­gard av for­rev­ne tin­der.

Tur:Romsdalseggen, fjellrygg i Rauma kommune i Møre og Romsdal
Terreng:Vei, sti, fjellterreng, luftige partier
Sesong:Juni, juli, au­gust og sep­tem­ber
Tid:7-8 timer
Lengde:Ca. 11,5 km
Høyde:Blånebba er Romsdalseggens høyeste topp, 1320 moh
Vanskelighetsgrad:Krevende

Turen

Du star­ter på Venjedalssetra, føl­ger vei­en et lite styk­ke, før du fort­set­ter på godt mer­ket sti. Du føl­ger den til Kaffikjelbua, inn­over mot Høgnosa, opp­over ryg­gen som le­der opp til Mjølvafjellet og Mjølvaskaret.

<b>TURTIPS: </b>Guiden til Romsdalseggen er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr.
TURTIPS: Guiden til Romsdalseggen er hentet fra magasinet Villmarkslivs spesialutgivelse «Guide til norsk fjellferie». Her finner du haugevis av gode tips til turer, inspirasjon, pakkeguider og utstyr.

Der­fra går sti­en over sel­ve Romsdalseggen, med en smal pas­sa­sje over til Høgnosa. Fra Høgnosa går du vi­de­re ned en rygg til Nes­aks­la. Her er det en ty­de­lig og godt mer­ket sti ned. Roms­dals­trap­pa slyn­ger seg ned i de øver­ste brat­tes­te par­ti­ene før du føl­ger sti ned sko­gen til Ån­dals­nes.

Sel­ve Romsdalseggen er 10 ki­lo­me­ter lang og til­gjen­ge­lig fra Ven­jes­da­len, Is­fjor­den og Ån­dals­nes.

Fra 2009 har den lo­ka­le rei­se­livs­næ­rin­gen og DNT mer­ket sti­en med varder og kjet­ting mot brat­te skren­ter. Li­ke­vel er det fra­rå­det å ta tu­ren i tåke el­ler ned­bør.

Det ville ekstra: Legg inn en tur til Ram­pe­stre­ken – et po­pu­lært ut­sikts­punkt på top­pen av Roms­dals­trap­pa.

Kart over Romsdalseggen

Romsdalseggen er en fjellrygg mellom Venjesdalen og Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Fjellryggen består av flere fjelltopper nederst i Romsdalen.

<b>KART OVER ROMSDALSEGGEN:</b> På norgeskart.no kan du lage ditt eget turkart over Romsdalseggen.
KART OVER ROMSDALSEGGEN: På norgeskart.no kan du lage ditt eget turkart over Romsdalseggen. Foto: Kartverket

Kartverket tilbyr gratis turkart hvor du selv kan printe ut det utsnittet du trenger, klikk deg inn på norgeskart.no.

Romsdalseggen med høydeskrekk?

En­kel­te brat­te par­ti­er kan være litt ut­ford­ren­de, men med litt støt­te er turen over­kom­me­lig også for dem med en mild grad av høy­de­skrekk.

Om du har so­lid høy­de­skrekk, el­ler om du ikke har gått i fjel­let før, bør du even­tu­elt star­te fra Ån­dals­nes og gå opp mot­satt vei, da kan du snu når du vil.

Om som­me­ren går det buss fra Ån­dals­nes skyssta­sjon til star­ten på tu­ren i Ven­jes­da­len.

Våre tips til overnatting og spisested ved Romsdalseggen

Her so­ver du: Grand Hotel Bel­le­vue lig­ger i Ån­dals­nes ved fo­ten av Romsdalseggen og Roms­dals­tin­de­ne.

Her spi­ser du: Grand Hotel Bel­le­vue har alle ret­tig­he­ter, pak­ke­til­bud etc. Det ar­ran­ge­res mye i Ån­dals­nes gjen­nom som­me­ren.

Glad i friluftsliv? Klikk her for å abonnere på Villmarksliv.

<b>FANTASTISK: </b>Fra Romsdalseggen kan en se Trollveggen, med Romsdalen omtrent tusen høydemeter nedenfor
FANTASTISK: Fra Romsdalseggen kan en se Trollveggen, med Romsdalen omtrent tusen høydemeter nedenfor Foto: Mattias Fredriksson / Photography AB (Visitnorway.com)

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2018, og sist oppdatert 10/07 2018.

Les også