Padleled Vestfold

Kajakkpadling i Norge blir ikke stort bedre enn dette

Rett utenfor Tønsberg by finner du sannsynligvis Norges beste område for kajakkpadling. Et perfekt sted å starte hvis du er nybegynner i kajakken.

Pluss ikon
<b>PADLELED VESTFOLD: </b>Padling på utsiden av Fjærholmen
PADLELED VESTFOLD: Padling på utsiden av Fjærholmen Foto: Vigdis Askjem
Sist oppdatert

Hvem har ikke drømt om å sige stille utover en sommerfjord i sin egen kajakk, uten andre lyder enn kajakken som glir stille gjennom vannet og kanskje et måkeskrik i ny og ne.

Padling er kanskje den fritidsaktiviteten som har økt mest i popularitet de siste 10 årene og flere og flere ser kvalitetene denne type fritidssyssel kan gi for kropp og sjel.

KART OVER PADLELED VESTFOLD: Last ned appen Outtt og ta med kartet i lomma.

Ikke langt fra Oslo finner du den vakre skjærgården utenfor Vestfold. Her har du en skjærgård som er enestående i hele verden, med små øyer og skjær i hopetall.

Det er nettopp denne spesielle skjærgården som gjør dette til et bra område selv for nybegynnere å dra på kajakktur. Skulle du ha større ambisjoner, så kan du finne mer åpne områder lenger ut i fjorden.

<b>PADLELED VESTFOLD: </b>Kjølholmen på Veierland
PADLELED VESTFOLD: Kjølholmen på Veierland Foto: Oslofjordens friluftsråd

For å gjøre dette området lettere tilgjengelig så har Vestfold fylkeskommune startet prosjektet Padleled Vestfold. Padleled Vestfold er et tilretteleggingsprosjekt som bidrar til trygg padling fra Svelvik i nord til Larvik i sør.

Padleleden synliggjør turforslag og gode padleruter, trygge farvann og parkeringsmuligheter. Du kan starte padlinga fra 28 ulike startpunkt der du enkelt kan parkere bilen og sette kajakken på vannet. Hvert startpunkt har flere turer og alt i alt er det 91 ulike ruter som til sammen dekker 622 km med tilrettelagt padling.

Den enkleste startpunktet er Fjærholmen rett utenfor Tønsberg. Fjærholmen ligger ytterst på øya Føynland i Færder kommune og er et godt utgangspunkt for turer mot Tønsberg eller ut i havet mot Bolærneøyene.

PADLELED VESTFOLD: Mellom Gåsø og Gryteskjær
PADLELED VESTFOLD: Mellom Gåsø og Gryteskjær Foto: Trond Glesaaen

Fra Fjærholmen vil du raskt padle inn i Færder Nasjonalpark som dekker et område på 340 kvadratkilometer, hvorav 325 km ligger under vann. Nasjonalparken ble opprettet så sent som i 2013 og er et viktig bidrag for å bevare et særegent kystlandskap med stor artsrikdom og lite berørte naturområder.

Padletur fra Fjærholmen til Vestre Bolærne

Fra Fjærholmen er det lagt opp fem ulike turer som alle er beregnet for nybegynnere. Turen til Vestre Bolærne er en perle og går innom mange små øyer på vei til det endelige målet.

Ved Fjærholmen finner du gratis parkering og informasjon om hvor du enkelt kan sette ut kajakken. Etter utsett går turen over til Steinkloss, som for padlere er en sentral liten øy på utsiden av Fjærholmen.

Herfra krysser ruta over til Langskjæra og videre over til Masseløy. Her passer det med en benstrekk og en lsiten pause, eventuelt legge inn en overnatting i telt for den som ønsker det.

Videre kan man, litt avhengig av vinden, velge å enten gå på nord eller på sørsiden av Masseløy og Haneflu, før en krysser over til Vestre Bolærne.


Vestre Bolærne ligger på yttersiden av Nøtterøys skjærgård og nord i Færder nasjonalpark. Sammen med naboøyene, utgjorde Bolærneøyene i sin tid hoveddelen av Bolærne fort, og sporene etter militær aktivitet er tydelige.

Her kan man gå i land enten på stranda i nord, eller man kan velge å gå i land i sundet på østsiden av øya. Uansett kommer man til en fin teltslette, hvor man også har tilgang til ferskvann i sommersesongen.

Tilbaketuren kan du ta i samme retning som du kom, men hvis været tillater det, anbefales det å utforske de trange sundene og vikene i området Masseløy og Langskjæra.

Det er også mulig å bli noen netter på Bolærne enten ved å telte eller å leie kystledhytta Rønningen eller Kommandantboligen fra Oslofjorden Friluftsråd.

Våttkort

Er du helt fersk på å padle kajakk bør du starte med å lære deg litt om sikkerhet og håndtering av en kajakk. Våttkort kurs for å lære mer om padling tilbys i hele landet.

Tur: Fra Fjærholmen til Vestre Bolærne

Lengde: Totalt 11 km

Varighet: 3-4 timer

Vanskelighetsgrad: Lett

Sesong: mai til september

Kart: Last ned appen Outtt og ta med turkartet i lomma

Ønsker du å leie kajakk, må du som regel ha minimum Våttkort introduksjonskurs for å få lov til å leie.

Overnatting i Padlehuker

Som en del av Padleled Vestfold skal det også oppføres enkle overnattingsplasser langs leden. Overnattingsplassene kalles padlehuker og er tegnet av arkitektkontoret Biotope. Padlehukene kommer i flere moduler, noen med flere oppholdsrom slik at flere grupper kan oppholde seg der samtidig.

KART OVER PADLELED VESTFOLD: Last ned appen Outtt og ta med kartet i lomma.

Byggingen av de første padlehukene skjer i august, på Østre Bolærne og Ildverket. Gjennom høsten og vinteren vil det bli bygget ytterligere 5-6 padlehuker langs kysten.

PADLELED VESTFOLD: Fra Bolærne mot Gåsø.
PADLELED VESTFOLD: Fra Bolærne mot Gåsø. Foto: Bård Andresen

Leie av kajakk Skal du padle Padleled Vestfold kan du også leie kajakk for en eller flere dager. Padleopplevelser og Kajakkgrossisten har utleie i henholdsvis Tjøme og Stokke. Prisene varierer fra 400 kr per dag til mellom 1600 og 2000 kr per uke. Begge utleiestedene tilbyr å transportere kajakken til der du trenger dem fra 200 kr og oppover avhengig av transportavstand.

Er du medlem av Turistforeningen, kan du leie kajakker fra Tønsberg og Omegns Turistforening for kun 200 kr per dag.

Padleled Vestfold

Vestfold fylkeskommune er initiativtager og prosjektleder.

Alle kystkommunene i Vestfold deltar.

Åpningsfest 26. juni på Fjærholmen utenfor Tønsberg

Mer informasjon om Padleled Vestfold finner du på Facebook, Outtt eller i egen kartbok.

PADLELED VESTFOLD: Modell av hvordan Padlehukene vil se ut
PADLELED VESTFOLD: Modell av hvordan Padlehukene vil se ut

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2018, og sist oppdatert 29/06 2018.

Les også