Pater Noster-fyret på Sveriges vestkyst

På den nøgne ø

På et av Sveriges mest berømte fyr satses det på hotell, på den yderste nøgne ø der farvannet kan være ytterst lumsk.

Foto: Henrik Trygg
Publisert

På det værutsatte skjæret Hamneskär, tre nautiske mil ut i havet for Marstrand på Bohuslänkysten, ligger Pater Noster. Det er kanskje Sveriges mest kjente fyr. Farvannet rundt er grunt og forrædersk, og var fryktet av sjøfarere i mange år. De ba gjerne Fader Vår, Pater Noster på latin, da de nærmet seg den fryktede skjærgården.

Ildsjeler

En fyrlykt konstruert av Gustav von Heidenstam ble plassert på Hamneskär i 1868. Det fikk navn etter sjøfolkenes bønn. I nesten 110 år bodde det folk på det værharde stedet. Det ble et knøttlite samfunn som drev sin egen skole for barna som bodde på fyrstasjonen. I 1977 ble lykten til Pater Noster slukket og erstattet av den helautomatiske fyrlykten Hätteberget.

Foto: Erik Nissen Johansen

Omgivelsene fortsatte å tære ustanselig på Pater Noster-tårnet, som i 2002 var i så dårlig forfatning at det ble demontert. Få trodde det ville vende tilbake til Hamneskär. Men takket være ildsjeler og dugnad ble tårnet restaurert og satt tilbake på sin opprinnelige plass i juli 2007.

18 gjester

I fjor tok et knippe gründere over fyrvokterboligen. Det er nå gjort om til hotell med plass til opptil 18 gjester fordelt på ni værelser. Stedet har også restaurant, bar og utendørs café. Sikkert flott ved sol og havblikk, men kanskje enda flottere ved vind og opprørt hav. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 04 2021

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2021.

Les også