FARLIGE VEKSTER:

Dette er noen av Norges giftigste planter

Det finnes flere giftige planter i Norge. Dette er noen av de verste.

GIFTIGE PLANTER: Førstehjelp ved forgifting avhenger av hvilken gift det dreier seg om. Dersom uhellet skulle være ute, ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 og sjekk Folkehelseinstitutets liste over giftige planter.
GIFTIGE PLANTER: Førstehjelp ved forgifting avhenger av hvilken gift det dreier seg om. Dersom uhellet skulle være ute, ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 og sjekk Folkehelseinstitutets liste over giftige planter.
Sist oppdatert

De er en pryd for øyet og kan lukte godt, men de er giftige og kan gi alvorlige symptomer hvis de spises. Vi snakker om noen av Norges giftigste planter.

For vi har faktisk noen veldig giftige vekster også her til lands. Her er noen av de aller giftigste typene - disse bør du holde deg unna.

– Inntak av enkelte planter kan føre til alvorlige forgiftninger og død, men det er avhengig av flere faktorer (for eksempel: type plante, vekstdel, mengde, helsetilstand til pasienten, tidsløp, tiltak og behandling). Med dagens behandlingsmuligheter vil tilfeller hvor det er fare for alvorlig forgiftning, som fanges opp tidlig og behandles, oftest gå bra, forteller Helga Ruus Lorentzen, seniorrådgiver i Giftinformasjonen til Klikk.no.

Om uhellet skulle være ute:

Ta straks kontakt med 113 eller kontakt Giftinformasjonen, telefon 22 59 13 00 (døgnåpent) for råd.

Selsnepe

Selsnepe (også kalt Sprengrot) er en giftig plante i skjermplantefamilien. Den blomstrer år etter år, med hvite eller lyserosa blomster i skjermform.

Denne viltvoksende skjermplanten blir 50-100 cm høy, og trives på fuktige steder. Stengelen er hul, og planten har en meget karakteristisk rotstokk med flere hulrom og skillevegger på tvers. Plantesaften til selsnepe er gul, og planten kan lukte selleri.

Blomsten er å finne i våtområder, som vannkanter, myrer og våte enger.

<b>VERSTING:</b> Selsnepe er en av de giftigste plantene vi har.
VERSTING: Selsnepe er en av de giftigste plantene vi har. Foto: Kristian Peters (Creative Commons)

Selsnepe er en av de giftigste plantene vi har i Norge. Planten inneholder giften cicutoxin som rammer sentralnervesystemet hos både mennesker og dyr. Selv små mengder kan være farlige.

Symptomer dersom en har fått i seg Selsnepe kommer vanligvis raskt (15-60 minutter). Symptomer er magesmerter, oppkast, diaré, svetting, sikling, svimmelhet/ørhet. I alvorlige tilfeller kan det komme kraftige og langvarige kramper, bevisstløshet og pustebesvær.

Førstehjelp ved forgiftning med selsnepe:

  • Ring 113, alle inntak skal følges opp på sykehus
  • Fjern eventuelle planterester i munnen.
  • Gi litt å drikke.
  • Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) for råd om videre oppfølging og behandling.

Tyrihjelm

<b>TYRIHJELM:</b> Tordengudens foretrukne triks mot ulver.
TYRIHJELM: Tordengudens foretrukne triks mot ulver. Foto: (Creative Commons)

Tyrihjelm, også kalt Nordisk stormhatt, Lusehatt og Torshjelm og ikke minst «Nordens arsenikk», er et vanlig syn i fjellene, og vokser gjerne på fuktig mark.

Giftinformasjonen

Kan du ha fått i deg gift? Ta kontakt med giftinformasjonen:

22 59 13 00

Døgnåpen telefon.

Råd ved forgiftninger og forgiftningsfare.

I folkemedisinen har Tyrihjelm også blitt brukt både som medisin og bedøvende middel, skriver Store norske leksikon, men da i små doser. Dette er imidlertid ikke noe man bør forsøke, da planten er ekstremt giftig.

I det engelske språk har denne planten kallenavnet «Wolfsbane» - «Ulvebane» - da den var et effektivt middel for bønder til å avlive plagsomme ulver med. Her hjemme trodde også vikingene at selv guden Tor brukte Tyrihjelm mot ulvene, derav navnet «Tors hjelm».

Planten inneholder det meget giftig alkaloidet lappaconitin. Et avkok av planten har vært brukt som et effektivt lusemiddel, derav det utbredte navnet lushatt på denne plantearten. Ved inntak kan den føre til en brennende følelse og nummenhet i munnen, kvalme, oppkast, diaré, svimmelhet og hjertebank.

Ved mer alvorlige forgiftninger kan aconitin føre til blant annet pustebesvær, muskelsvakhet, hjerterytmeforstyrrelser, nedsatt bevissthet og lammelser.

Det er få kjente tilfeller med alvorlige forgiftninger med tyrihjelm. Men i litteraturen finnes det flere beskrevne tilfeller med forgiftninger med planten storhjelm (Aconitum napellus) som er en lignende plante.

Skarntyde

Skarntyde kalles også Giftkjeks og hele planten er svært giftig. Giften fra planten ble blant annet brukt til å utføre dødsdommer i det antikke Hellas. Sokrates' berømte giftbeger var fylt med skarntydesaft.

<b>LUKTER VONDT:</b> ...og kan gi krampe, lammelser og pustebesvær.
LUKTER VONDT: ...og kan gi krampe, lammelser og pustebesvær. Foto: USDA (Wikipedia)

Skarntyde vokser vilt og kan bli mellom en halv til to meter høy. Den lukter ofte vondt. Planten blomstrer med hvite blomster i juni og juli, og stilken er karakteristisk rødflekkete.

Planten er giftig på grunn av de to alkaloidene koniin og gamma konicein. Reaksjonen kommer ofte fort og selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning. Symptomer er svie i munnen, oppkast, sikling og tørste før kramper, lammelser og pustebesvær inntreffer.

Barlind

Bærene på barlind er en favoritt blant fugler, og fruktkjøttet er ufarlig, selv om bæret inneholder ett giftig frø. Hele resten av treet er giftig.

<b>FUGLEFAVORITT:</b> Fruktkjøttet på bærene er harmløs, men resten av treet er giftig.
FUGLEFAVORITT: Fruktkjøttet på bærene er harmløs, men resten av treet er giftig.

Både nålene, barken og frøene inneholder alkaloider (A + B Taxiner) som er giftig for dyr og mennesker.

Svelging av plantemateriale som «barnåler», grener/kvister og knuste/tyggete frø kan forårsake alvorlige forgiftninger, men erfaring med uhellsinntak av bær hos barn er at forgiftninger er uvanlige i denne aldersgruppen.

Symptomer på forgiftning er mage-/tarmsymptomer, og i alvorlige tilfeller kan det gi lavt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, bevissthetspåvirkning, respirasjonspåvirkning og muskelsvakhet.

Les også: 10 planter som overlever «alt»

Gullregn

Gullregn og Alpegullregn er to blomsterarter vi ofte ser i hager, da gjerne som en hybrid mellom de to artene.

<b>VAKKER:</b> Gullregn er populær i norske hager - og kan føre til forgiftninger dersom den inntas.
VAKKER: Gullregn er populær i norske hager - og kan føre til forgiftninger dersom den inntas.

Gullregn blomstrer på våren med gule blomster i 10-30 cm lange klaser. Bladene er tredelte og mellom 2 og 5 cm lange.

Symptomer på gullregnforgiftning er trøtthet, kvalme, kraftig oppkast, hjertebank og utvidete pupiller. Kraftig oppkast kan være mulig årsak til at forgiftningene ikke blir så alvorlige. Erfaring med uhellsinntak hos barn er at det oftest ikke blir alvorlige symptomer. Tilfeller med lavt blodtrykk, bevissthetspåvirkning og muskelsvakhet er beskrevet ved større inntak, men dette er uvanlig. Til tross for at planten er giftig, brukes den som vertsplante for larvene til flere sommerfuglarter.

Les også: Her møter du oftest på hoggormen

Belladonnaurt

Belladonnaurt betegnes av Giftinformasjonen som en meget giftig plante. Det er en buskliknende hageplante, med brunfiolette, klokkeformede blomster, og glinsende, svarte bær.

<b>HAGEFAVORITT:</b> Belladonnaurt forekommer også i norske hager, og karakteriseres som svært giftig.
HAGEFAVORITT: Belladonnaurt forekommer også i norske hager, og karakteriseres som svært giftig.

Hele planten inneholder giftstoffer. Hvis et barn smaker på belladonnaurt kan det få brekninger, bli svimmel, urolig, få hallusinasjoner og hjertebank.

Det er også karakteristisk med store pupiller. Større mengder kan føre til kramper og bevisstløshet.

– Vi får en del henvendelser om denne, men i flere av tilfellene er den langt mer vanlige og ikke-giftige, skjermleddveden det dreier seg om, sier Ruus Lorentzen i Giftinformasjonen.

Hun oppfordrer alle om å ta kontakt med Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom man tror at barnet ditt kan ha smakt på belladonnaurt.

Les mer om forskjellen på de to plantene her.

Oljeplante

Oljeplante (Ricinus communis) er en meget giftig plante. Hele planten inneholder giftstoffer, spesielt er det mye gift i frøene.

<b>DEKORATIV:</b> Men Oljeplante er også kilde til giften ricin.
DEKORATIV: Men Oljeplante er også kilde til giften ricin.

Planten er stor og kraftig med grønn eller rødbrun farge. Oljeplante får små blomster i klaser, og store frøkapsler med myke pigger. Planten har tre dekorative frø som er inntil én cm lange.

Giften ricin er naturlig protein fra bønnene fra oljeplanten. Ricin er en cellegift som kan føre til organskade med påfølgende symptomer fra alle organer.

Svelging av en hel bønne eller frø gir normalt ikke akutt forgiftning hos menneske, eventuelt lette magesymptomer. Dersom frø tygges, knuses eller ødelegges på annen måte før inntak, er det langt større fare for forgiftning.

I april 2011 skal en mann fra Tromsø ha fremstilt giftstoffet hjemme og deretter tatt sitt eget liv ved hjelp av den. Dette var i følge Pål Aas ved Forsvarets Forskningsinstitutt den første ricin-episoden i Norge noensinne.

LES OGSÅ: Danskebåten som overlevde alt

Revebjelle

Revebjelle er en meget giftig plante som vokser vilt, først og fremst i kyst- og fjordstrøk på Sørlandet og Vestlandet nord til Trøndelag. Ifølge Artsdatabasen er den også funnet i kyststnære strøk på Østlandet.

Blomstene har form som fingerbøl, noe som har gitt planten det svenske navnet «fingerborgsblomma».

<b>REVEBJELLE:</b> Kan være dødelig i store mengder, men heldigvis smaker den alt annet enn godt.
REVEBJELLE: Kan være dødelig i store mengder, men heldigvis smaker den alt annet enn godt.

Plantens blader inneholder stoffer som virker stimulerende på hjertet, og innholdsstoffer fra revebjelle eller andre beslektede arter brukes til mange typer hjertemedisin.

I store mengder er Revebjelle dødelig for mennesker, men forgiftninger med revebjelle er trolig sjelden fordi planten smaker så bittert at det er vanskelig å få i seg stor nok dose ved uhell.

Ved en eventuell akutt forgiftning etter inntak av plantemateriale vil første tegn ofte være mage eller tarmreaksjoner. Hjertereaksjoner av alle slag kan komme, også uten forutgående magereaksjoner.

Kontakt fagfolk ved forgifting

Førstehjelp ved forgifting avhenger av hvilken gift det dreier seg om.

Dersom uhellet skulle være ute:

  • Kontakt 113 ved alvorlige symptomer
  • ·Fjern planterester fra munnen og gi litt drikke
  • Ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 for råd om videre oppfølging og behandling. Giftinformasjonen vurderer hvert enkelt tilfelle.

Kilder: Helga Ruus Lorentzen, seniorrådgiver i Giftinformasjonen, Helsedirektoratet, Helsenorge.no, Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2018, og sist oppdatert 02/08 2023.

Les også